fbpx
a discovery of witches

„Аз, Вещицата“ с 3-ти и последен сезон по HBO

Рубриката At Home се появи в разгара на пандемията и затварянията вкъщи. Чрез нея placescases.com се опитва да покаже, че дори вкъщи човек може да се пренесе на различно интересно място, на някое вълнуващо събитие.

Продължавам рубриката с ревюта за филми и сериали по официалните платформи. Вече ти разказах за Don’t Look Up по Netflix и сериалите And Just Like That, и Euphoria по HBO. Сега ще стане дума за един романтично-магичен сериал, който има нов и последен сезон.

Не харесвам сериали, които разчитат на трилър, адвенчър, мистерия, обаче  продължават по найсе сезона. За разлика от тях, A Discovery of Witches, както е оригиналното му название, се придържа към едно обозримо и добро число 3 и това показва добро чувство за мярка и добър инстинкт от превръщането му в досадно точещ се като дъвка речитатив. Всъщност основната причина за тази обраност е, че е базиран на книга, която също се състои от 3 части.

За тези, които не са гледали първите два сезона и сега разсъждават дали да се престрашат, накратко казвам, че филмът е романтична приказка за пораснали деца с готическа стилистика. Действието се върти около триумвират на свръхсъществата- вампири, вещици и демони. Първите два са някак по-интересни, с повече свръхсили, а демоните сякаш са  малцинство, което до 3-ти сезон не разбираме с какви супер качества блести, но служат за баланс в противоборството за надмощие на първите 2. На тийнейджъри филмът би допаднал, защото освен страстна любов и магия, има и екшън. Ще допадне и на възрастни- романтични натури, които биха се впечатлили на това как секси свръхчовек-вампир-вегетарианец (щото се въздържа да пие кръв от хора и е на строга диета, за да не изглежда чак такова чудовище), с брилянтен британски акцент, който е бил много лошо момче в миналото си, някъде преди 500 или 1000 години, изигран перфектно от Matthew Goode, който във филма пак е Матю, само че от стара френска фамилия Клермон, брани с риск за хилядолетния си живот, на пръв поглед вътрешно крехка, къдрокоса, изглеждаща неуверена вещица, произнасяща сладко закръглено австралийско „р“ и отстоява храбро забранената им любов. Да, малко и Ромео-Жулиета мотив има, само че тук не е Монтеки-Капулети, а вампири-вещици, и там някъде демони. Много е забавно и даже антагонистите, т.е. лошите изглеждат много яки и впечатляват. Фина като статуетка афро-вампирка, която направо спира дъха с красотата си, скандинавска смела и нахакана вещица, естествено има и гей двойка, за да има всякакво разнообразие във филма. Забавен е и важното е, че не успява да досади. Завършва точно като приказка, но няма да казвам как точно. Освен Matthew Goode, който сме виждали в Downtown Abbey, Imitation games, Match Point, The Crown участва и Lindsay Duncan, от Alice Through the Looking Glass и The Leftovers, тук като аристократична вампирка, „майка“ на секси вампира Матю, Owen Teale, който беше и в Game of Thrones, тук като много отрицателен герой и вещер и много други, все познати физиономии и все артисти, играещи в британския театър.

Последният сезон, очаквано, е развръзка и възмездие. Не смея повече нищо да разкрия.

Можеш да опиташ да гледаш „Аз, вещицата“. Има вкус на чийзкейк, с хрупкав блат, аромат на кайсия, пухкава сметана, придружен с чаша тръпчив английски чай и малко магичен прах, за да кихнеш сладко. Публикувани са всичките 3 сезона в HBO, можеш даже да направиш bingewatching. Обаче предупреждавам, че като изядеш първото парче, т.е. първи сезон, ще се нахвърлиш и на другите два. Да не кажеш после, че ти е дошло твърде сладко. 😉

Следи рубриката At Home, ако предпочиташ да прочетеш неангажиращи лековати, бързо-четящи се ревюта за филми и сериали, без дълбоки анализи и претенции за широки познания от областта на седмото изкуство, за които се чудиш дали да им дадеш шанс да ги гледаш.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.