fbpx

ЗА БУНТА НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ШАМПАНСКО В COTE DES BAR

Авторката на блога Wine Folly ни съветва да си купим шампанско от Cote Des Bar. До скоро са го считали за второкачествен регион, от който само може да се купува грозде, за да се влага в производството на шампанско. Разположени на края на Шампан на границата с Бургундия, останали някак  подценени.

Обаче, както е ясно от всички книги по икономика, колкото по напред е един бизнес във value chain-а (т.е. веригата на стойността) и предлага преработен продукт готов за употреба от крайния клиент, толкова по-висока норма на печалба може да реализира. Така тези производители не искали повече да се примиряват със ситуацията си и се разбунтували- решили да излязат от строгите и закостенели рамки на виноиндустрията във Франция.  Превърнали основната си слабост, междинната си позиция между двата прочути региона в предимство. Двата вида почва, на които вирее тяхното грозде допринасят за уникалните му качества. Започнали да експериментират и като резултат на усилията си и разчупения си подход вече десетилетие правят и продават собствено  висококачествено пенливо вино. На всичкото отгоре, крайната му цена е сравнително по-ниска.

Сортовете са светата троица от червените Pinot Meunier, Pinot Noir и бялото Chardonney. Но за да е по-интересно има и някои по редки като белите Pinot Blanc, Pinot Gris, Arbanne, Petit Meslier.

Наздраве за Cote des Bar! Благодарение на тях шампанското става достъпно за повече хора. Някой продава ли такова вино в България? Ако не, време е, защото много скоро ще поскъпне и сега е момента да се възползваме!

Ако ти се доходи до Франция, заради шампанското или нещо друго, направи си резервация направо тук в карето на booking.com. Запазваш всичките си genius отстъпки и специални оферти. Само въведи датите и натисни Search.

Източник: Wine Folly, http://winefolly.com/review/hottest-champagne-region-cote-des-bar/

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.