Вилите на Хорлог в красивата природа на Триград

 

 

Юли 2021

Време за четене: 7 мин.

Нямаш 7 мин. за четене? Тогава опитай четене в бърз режим- само подчертан и цветен текст: 5 мин. 

Не ти се чете? Виж тогава филмчето по-долу: 6:21 мин.

Вилите на Хорлог бяха точно това, което ми се искаше да намеря. Дълго време не успявах да си запазя престой в хотел Замъка Хорлог в Триград, все нямаха места, защото хотелчето е малко, а много хора искат да отидат в селцето и да се дивят на красивата природа и забележителности в околностите му. Обръщам внимание, че местните слагат ударението на И.

Хотелът е кръстен на местността, в която се намира.

Когато се обадих юни месец, имах късмет и то главно, защото се оказа, че точно сега пускат в експлоатация чисто новите вили, които са направили към хотела. Понеже става за съвсем нови съоръжения, отворени за гости в пандемична година, принципите ми да поощрявам българския туризъм не ми позволяват да правя оценка, толкова скоро след пускането им в експлоатация. По-скоро бих искала да разкажа за начина, по който смятам, че ако искаш да посетиш Триград и района, можеш да си изкараш добре.

Виж ….

Ние бяхме в мезонет в 4 вила, която включва и още една 2-на стая. Стаята си има отделен вход от мезонета и си има собствена баня с тоалетна. Мезонетът има на първо ниво хол с камина и тераса, и малка тоалетна, а на второ ниво две стаи с по две бани, към всяка от които си има собствена баня с тоалетна и възможност да се заключва. Все пак препоръчвам ако мезонетът ще се ползва от 2 семейства, да са си близки.

Разбрах от собственичката Радост, че всички стаи си имат собствени санитарни възли. Също така, двойните стаи стават на тройни, защото се вади допълнително трето легло от съществуващите, но това само в краен случай се препоръчва, защото при този вариант става доста тясно в стаите.

…. Много приятен интериорен дизайн, хубави естествени материали, включвашщи- естествени, само леко обработени дървесни клони като украса и парапет на стълбище, дървени маси и шкафчета с грубо обработена дървесина, камък и тухли, плочки, имитиращи дърво, дивим гредоред и леко скосен таван на горното ниво;

…. Хубава гледка от терасата, на всяка вила към река Триградска с кокетна кръгла масичка и 2 столчета.

 Усети ….

…. Хотелът и вилите са на самия път за Триград, за това придвижването пеша трябва да е внимателно, въпреки слабото движение;

…. Вилата е още нова, хладилникът не е пуснат в експлоатация, което за нас беше проблем, но не много голям, няма още чинии и прибори, но пък има стъклени чаши, кана за варене на вода, благодарение на която можеш да си направиш чай с току-що закупените или набрани в района билки. Бяха ни оставени комплиментни кафе 3 в 1 и захар. В баните има по 2 шампоанчета и сапунчета, но пък не очаквай да ти ги зареждат, ако ти свършат. Трябва да си поискаш, сам. Същото важи и за тоалетната хартия. Почистване също трябва да си заявиш, както и изхвърляне на кофите за боклук;

…. WiFi няма. Мобилната data е рехава, абе не си мисли, че ще вършиш много работа там дистанционно. Не забравяй да си носиш пари в брой, включително за плащане на хотела, защото единствения ПОС терминал, който видях наоколо беше в него и той така и не осъществи връзка;

…. Вместо да се опитваш да работиш, можеш да посетиш уникални природни забележителности наоколо като пещерите Дяволското гърло и Ягодинската пещера. Можеш да се качиш на Орлово око или Вълчи камък и да погледнеш от високо към красивите хълмове на Родопите. На Орлово око има малка издадена над пропастта естакада, от която виждаш пътя как се вие като тънка змия в пропастта под нея. Много е високо и страшно, но пък така можеш да лекуваш страх от височини.

Разбира се, за предпочитане е да се качиш пеша, както правят местните- за здраве и за преодоляване на себе си. Но ако не си по ходенето, с риск да възмутя разни хора, има джипове, които срещу неголяма сума могат да качат група ентусиасти нагоре и да ги върнат. Самото off-road пътуване също е екстремно, защото се преодоляват стръмни участъци, които, аз лично си мислех, че само пеша и с животинска тяга могат да се изкачат;

…. Хотелът е на приятно пеша разстояние от селото, така че, ако искаш да отскочиш до него, се приготви за кратка разходка по пътя, с повишено внимание, защото няма тротоар.

Заслужава си да отидеш до Триград, за да си купиш билки или просто да побъбриш сместните. Има изкупвателен пункт в центъра. Освен билки можеш да си вземеш боб от Куртово Конаре, смиленски, сушени гъби, натурален мед и др. Задължително си вземи мурсалки чай, много е добър за дихателните пътища.

В никакъв случай не очаквай да намериш в селцето някакви барчета, заведения и други такива. Магазините са смесени бакалии, супермарекети няма. Това, което има обаче, е много отзивчиви хора, усмихнати, сърдечни, готови да си поприказват с теб, да те поканят на мюсюлмански или християнски празник, независимо от твоето вероизповедание. Триград има, както джамия, така и църква, хората живеят задружно, въпреки различието във вярата им.

Много ми се иска да ти разкажа за следната случка.

Търсихме някакво лекарство за киселини и влязохме в бакалията да питаме за аптека. Ето едно към едно диалогът, който последва.

  • Здравейте, можете ли да ни кажете къде има аптека.
  • Нямаме аптека, ние тук не боледуваме.
  • Ама хич ли?
  • Да, точно така.
  • Я споделете някоя рецепта, как поддържате здравето?
  • От малки пием мурсалски чай. Още баба ми ме е научила, когато навремето имахме кюмбе, на него винаги стоеше чайник, в който варяхме мурсалски чай и няколко шипки в него. Свикнала съм цял живот да го пия и нямам сериозни проблеми със здравето.

Това ни го разказа млада, светлокоса, синеока и много ведра жена, която също така ни информира какви билки можем да си наберем наоколо, как по пътя за обезлюденото село Водни пад можем да намерим по поляните много лопен, левзея, жълт кантарион и още много други.

През цялото време ни се усмихваше благо, без надменност, с много кротост и искрено внимание към нас като събеседници. Всички присъстващи в магазина ни попитаха какво точно лекарство търсим, за да ни услужат, ако могат. Даже някой тръгна да звъни по телефона, за да пита свой близък, който идва от Девин дали не може да  ни го донесе оттам. Ей за такива хора става дума.

Чуй ….

…. Ромоленето на река Триградска, шум на кола, от време на време по пътя. Иначе е много тихо и спокойно;

…. В бистро Мечките, има закачена табела с текст на родопски диалект. Помоли някой да ти го прочете, да чуеш напевното му звучене. Можеш да го видиш и чуеш във филмчето.

Време за гледане на филмчето: 6:21 мин.

Помириши ….

…. Миризми на прясно набрани билки, ако си събереш по поляните наоколо. Ако не ги познаваш, можеш да си инсталираш приложение, което да ти казва кое растение какво е.

Ако не си по разходките и ти се иска да си поседиш на тераската на стаята, с поглед зареян в зелената гора и слух омаян от бълбукащата река, в центъра на Триград има пункт, който изкупува и продава билки. Можеш да си купиш готов миксиран чай от всяка сергия край местните забележителности. Също и мед. Ако си фен на полускъпоценните камъни и кварцове, изобилието е голямо и от тях.;

…. Аромат на бъз в домашния сок, който предлагат в ресторанта на хотела.

 

Вкуси ….

…. Задължително Родопски клин, пататник и качамак, навсякъде по Родопите ги предлагат. Тук качамакът, който ни сервираха миришеше на прегоряло и никой не се жертва да го доизяде. Клинът и пататникът обаче бяха хубави. Заведението рекламира, че има пресен шаран, но този който ми донесоха беше замразяван и не беше много според очакванията ми като за пресен;

.… На закуска винаги има нещо тестено, традиционно за българската трапеза от типа на баница, мекици или пържени филии. Другите неща са сирене и кашкавал, шунка и салам, зърнени закуски, леко спаружени ябълки, кисело мляко, прясно, вода, шварц кафе, но ако искаш еспресо си го плащаш;

Сиренето и кашкавалът не са от местната мандра, което ме разочарова. Искаше ми се да хапнем качествени местни продукти, но подозирам, че собствениците се придържат по-скоро към ниски цени, отколкото към високи срещу автентични мандраджийски продукти от региона. Най-много ме разочарова, че не се предлагаше местен натурален мед на закуска, а някаква имитация в кутийки;

Можеш да хапнеш прилично в съседното бистро Мечките, където е и така наречения музей на мечките, който не е нещо особено, но пък вътре се разхожда един прекрасен голям рижав и космест котарак на име Макс. Също рижав и прекрасен е лабрадорът на собствениците, също Макс, който много се радва на деца, но е супер внимателен. Те пък са зевзеци рокаджии, но с тях успявахме да си контактуваме само вечер. В първия празничен ден от празника Курбан Байрам беше пълно с хора. Ние искахме да пийнем по една лимонада, но никой от персонала или собствениците, с които така дружелюбно си говорихме вечер не забеляза дори, че сме там. Всички бяха улисани да изпълняват бързо поръчки и не им беше до нашите лимонади.

 .… Най-вкусно може да се хапне на 2-3 км с колата, в бистро „Мелницата“. Много хубава пържена пъстърва има там, качамакът не е лош, салатите вкусни, изборът на бира е по-голям отколкото в предходните заведения. Сервитьорът първоначално беше малко строг и неприветлив, но после се разприказва, заусмехва и ни разказа много интересни неща. Наоколо трудно се въдели пъстърви и едвам ги опазвали, защото имало видри и те се хранели с тях. Виждали са ги да плуват в близката река. Последните са защитен вид и те не ги закачат. Имат си собствен рибарник, до който видрите нямат достъп и там, в идеално чиста вода отглеждат пъстървата, която сервират. Задължително си запази крем карамел за десерт- много е вкусен. Щяхме да се сбием за него.

Последна препоръка, като тръгваш за пещерите се пооблечи, защото вътре е ок. 10 градуса.

В Дяволското гърло има ок 300 стъпала за изкачване, но не е толкова страшно и уморително, колкото може да ти прозвучи. Ходи се бавно, равномерно и няма начин да припаднеш от умора. Освен това има малки площадчици за кратка почивчица и взимане на дъх.

Купи си нещо от местните продавачи, тези хора разчитат на тези скромни покупки от туристи, за да се изхранват все пак. Продуктите са им природни, чисти и качествени, така че си заслужава всеки лев.

Страхотно си изкарахме в Триград, а вилите на Замък Хорлог според мен са най-доброто място, стига да не търсиш съвсем бюджетно отсядане.

Как да стигнеш до вилите на Хорлог в Триград?

Не се притеснявай как ще стигнеш до вилите на Хорлог в Триград. Просто използвай картата на Google тук като натиснеш върху червената карфица, с която съм отбелязала местонахождението му и след това избереш упътвания:

с.Триград, община Девин- Замъка Хорлог, 4825 Trigrad

Horlog, Trigrad

A: с.Триград, община Девин- Замъка Хорлог, 4825 Trigrad

T: +359877750787

Check-in час: 14:00

Check-out час: 11:00

Ако се нуждаеш от рент-а-кар, можеш да си запазиш тук, в карето на най-голямата платформа за резервации, по-долу в края на публикацията.

Как да си резервираш престоя?

Препоръчвам ти да резервираш престоя си направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През,  него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии, а аз получавам скромен комисиона. Само въвеждаш датите на престоя, мястото и натискаш Search.Booking.com

Къдe да следиш за най-новите публикации на блога за отзиви и оценки placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в  Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter и не пропускай нито една нова публикация.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на единствения по рода си блог за отзиви и оценки на интересни места, пречупени през 5DСензографа на 5-те човешки сетива- placescases.com. Може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията на Джоузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.