fbpx
Chef Heinz von Holzen, owner of Bumbu Bali restaurants and Rumah Bali Villas, on Bali island, placescases.com

Икономиката на преживяванията в действие с готварския курс на шеф Хайнц фон Холцен на остров Бали- Част 1

Това е 8-мата ми статия от цикъла, посветен на о-в Бали и третата по темата за Икономиката на преживяванията, теория разработена от Джоузеф Пайн (Joseph Pine) и Джеймс Гилмор (James Gilmore). В предишните ми статии ИМА ЛИ КЛИЕНТЪТ ВИНАГИ ПРАВО? и  КАКВО Е ИКОНОМИКАТА НА ПРЕЖИВЯВАНИЯТА И КЪДЕ МОЖЕ ДА СЕ НАБЛЮДАВАТ ДОБРИ ПРИМЕРИ В БЪЛГАРИЯ? засегнах някои аспекти от нея, дадох примери за места в България, където клиентите на драго сърце биха платили по-високи цени, защото  получават преживяване, което ги зарежда положително, обогатява емоционално и интелектуално. Обясних какво значи time well saved[1] и time well spent[2].

Сега искам да разкажа за един много впечатляващ пример за добра „сценография“ на клиентското преживяване, чийто „драматург“ е главният готвач и собственик на ресторант Bumbu Bali (Бумбу Бали), и на вилите Rumah Bali (Рума Бали) в Нуса Дуа, о-в Балишеф Хайнц фон Холцен (Chef Heinz von Holzen).

Ако си гост на вилното му селище или на ресторанта, задължително ще видиш брошура, която те кани да се запишеш на курс по готвене на традиционна балаийска храна. Първото впечатляващо нещо от описанието е, че ще трябва да отидеш в 6 ч. сутринта на пазара в Джимбаран (Jimbaran) и до рибния пазар, за да се закупят продуктите. Определено любопитството ми беше провокирано. Представих си, че това ще е едно истинско екзотични преживяване. Друг би се уплашил от ранния час, свързвайки почивката на прекрасния о-в Бали с поспиване и лежерно лежане на плажа или край басейна. Няма страшно, ако си от този тип, за теб има опция да се присъединиш към 9ч. за същинското готвене. 😊

И така, моята сутрин в деня на курса започна в 5:30ч., когато цялото ми семейство спеше и не усети как се измъкнах в тъмното, за да отида на рецепцията. Оказа се, че от нашия хотел бях само аз ентусиаст- ранобудник. Това ми даде прекрасната възможност да си пообщувам повече с невероятния шеф Хайнц, докато умело шофираше буса (с десен волан), за да събере останалите курсисти от други хотели. Швейцарец по рождение, авантюрист по душа, изключителен готвач с голяма кариера в петзвездни хотели като  Ritz CarltonHayatt и Hilton, този забележителен човек говори с толкова любов за Бали, станал основен негов дом от много години, за природата му, хората, обичаите и разбира се балийската кухня. Неговите ресторанти предлагат традиционни местни специалитети, но за тях можеш да прочетеш повече в ЧУЙ, ВИЖ, ПОМИРИШИ, УСЕТИ ДУХА НА БАЛИ В РЕСТОРАНТ BUMBU BALI, НУСА ДУА, БАЛИ, ИНДОНЕЗИЯ.

Рокер, моторист, планинар, фотограф, благотворител, списъкът  е много дълъг и със сигурност не съм успяла да разбера много неща за шеф Хайнц фон Холцен, въпреки че доста си поговорихме.

Преди да се гмурнем в хорската врява, в една от тихите алейки на пазара, на една сергия, представляваща нещо като локален офис на шеф Хайнц, той почерпи нашата компактна и пъстра компания с кафе и традиционни оризови сладкиши. Разказа ни за навиците на местните хора. Обясни как мама Бали, сборно понятие, с което той нарича всички семейни жени там, се грижи за децата и за дома. Как тя купува сутрин рано на пазара от тетрадки и химикалки до храна за училище на децата. Мама Бали готви всеки ден с пресни продукти, придобити от природата в същия или най-много предния ден. Хладилник тя не ползва. Ако й се намира такъв вкъщи, то той играе обикновено ролята на шкаф, без да охлажда. Менюто на балийците е вегетарианско, плюс яйца, пилешко и морски продукти, повлияна от основната религия на острова- хиндуизъм. Заради многото чужденци, които са се пренесли да живеят там, има и телешко, и свинско.

Колкото и да бяха още пусти улиците на Нуса Дуа рано сутринта, когато отидохме на пазара, вече бяхме закъснели, но все още жужеше от купувачи.

Пазарът на Jimbaran беше пълен с плодове, зеленчуци, подправки, транжирано месо (транжираха го там намясто, както можеш да видиш на филмчето), битови пособия, електроника, какво ли още не. Шарено, пъстро, пълно с усмихнати хора!

За свикналите да пазаруват в супермаркети би могло да бъде леко шоково изживяване, защото тук никой не се притеснява за хигиената.

После посетихме рибния пазар, който не миришеше на риба и нямаше достатъчно разнообразие.

Интересното е, че балийците не са рибари. Риболовът се осъществява от явайци и суматрийци.

Бях шокирана от информацията, че преди години риболовът около острова е секнал. В резултат, ако изобщо нещо се хване, се изкупува бързо и не остава за всички ресторанти. Шеф Хайнц има агенти на всички пазари, за да дебнат за хубава стока, защото в неговите заведения се предлагат само качествени и пресни продукти. Ако попаднеш в ресторант на о-в Бали с голямо разнообразие от риби, повечето от тях са пристигнали от други острови. Същото важи и за скаридите, мидите, омарите. Дали са пътували в добри условия и дали са съхранявани правилно, също не е много сигурно. Виждала съм ресторанти, в които държат рибата във вода. Доста ненадеждно откъм хигиенични условия. Много жалко но факт!

На този курс всъщност  не пазарувахме, а просто поемахме визуална, слухова и обонятелна информация. Реално, продуктите ги купиха агентите на шеф Хайнц, а на нас той ни обясняваше разни специфики от местния бит и обръщаше внимание върху интересните подробности.

Понеже имам още да разказвам, ще спра тук и … следва продължение …. 😊

Ако ти е любопитно и искаш да отседнеш във вилите на шеф Хайнц фон Холцен, Rumah Bali, направо си резервирай тук, като запазваш всичките си   genius промоции и привилегии.Booking.com

Ако искаш да научиш преди това повече за Rumah Bali и всички други интересни места, които placescases.com посети на о-в Бали, за твое удобство поствам отново линковете към ревютата и оценките за тях.

 1. ЧУЙ, ВИЖ, ПОМИРИШИ, УСЕТИ ДУХА НА БАЛИ В РЕСТОРАНТ BUMBU BALI, НУСА ДУА, БАЛИ, ИНДОНЕЗИЯ
 2. МАСАЖИТЕ НА БАЛИ – РИТУАЛ ЛИ СА ИЛИ ЛЕЧЕНИЕ?
 3. ХОДИ ЛИ ТИ СЕ НА О-В БАЛИ НА МОРЕ С ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО В КОМФОРТНИ ВИЛИ СЪС СОБСТВЕН БАСЕЙН? ЗНАМ ТАКОВА МЯСТО.
 4. GO TO LOCAVORE TO GO, УБУД, БАЛИ
 5. ВКУСНО ХАПВАНЕ В THE DINING CORENR, KAYUMANIS, БАЛИ, ИНДОНЕЗИЯ
 6. ОТСЕДНИ В РАЯ НА ДЖУНГЛАТА- UBUD RAYA RESORT, УБУД, О-В БАЛИ
 7. КАКВО Е KOPI LUWAK?

 

[1] Добре спестено време, термин от книгата на Джоузеф Пайн и Джеймс Гилмор, „Икономика на преживяванията“ / “The Experience Economy” by b. Joseph Pine ii James H. Gilmore, updated edition, Harvard Business Review Press Boston, Massachusetts

[2] Добре прекарано време, термин от книгата на Джоузеф Пайн и Джеймс Гилмор, „Икономика на преживяванията“ / “The Experience Economy” by b. Joseph Pine ii James H. Gilmore, updated edition, Harvard Business Review Press Boston, Massachusetts

Как да стигнеш дотам?

Ако искаш да се възползваш от добри цени за билети на Qatar Airways, провери за промоции през този QR code. Ние така си взехме билети на много добри цени.

Ако вече си на острова, за да стигнеш до Bumbu Bali 1, Bumbu Bali 2 и Rumah Bali, Bali, Nusa Dua, използвай placescases.com и google maps пътеводителя, като натиснеш върху червените карфици в картата и след това избери упътвания:

Nusa Dua, Jl. Pratama, Benoa, Kuta Sel., Kabupaten Badung, Bali 80361, Индонезия

Tanjung Benoa, Jl. Pratama, Benoa, Kuta Sel., Kabupaten Badung, Bali 80363, Индонезия

Tanjung, Jl. Pratama, Benoa, Kuta Sel., Kabupaten Badung, Bali 80361, Индонезия

За повече ревюта от мен относно ресторанти, хотели, както и други места по света и у нас, разгледай всички категории на  placescases.com

4 thoughts on “Икономиката на преживяванията в действие с готварския курс на шеф Хайнц фон Холцен на остров Бали- Част 1

 1. Невероятно интерсно. За кратко се потопих в атмосферата на Бали и мнооого съжалих, че не съм била при шеф Хайнц. И със сигурност ми се иска следващия път като отида в Бали да се потопят в магията на преживяното от авторката. Завладяващо, интригуващо и уникално

  1. Благодаря Ви за милите думи, Елиза! Шеф Холцен заслужава да го посетите, когато отидете там! Не забравяйте да си направите резервация през карето в сайта ми. Запазвате си всички genius отстъпки и привилегии. Приятно изкарване на Бали!

 2. Увлекателно, веднага ми се прииска да отида в Бали при шеф Хайнц. Обезателно спирка при следващо пътуване

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.