fbpx
Espresso Cultura by Stan Bachev, photo by placescases.com

Гурме еспресо в Espresso Cultura в центъра на София

Оценка за Espresso Cultura от 5D Сензографа на placescases.com: 5 от 5.

Ноември 2020

 

Видях                5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Усетих            5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com       

Чух                   5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com     

Помирисах      5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com     

Вкусих             5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com   

 

     

Време за четене: 5 мин.

Нямаш 5 мин. за четене? Тогава опитай четене в бърз режим- само подчертан и цветен текст: 3 мин. 

Нямаш 3 свободни минути? Виж направо филмчето по-долу: 0:59 мин.

Ако чуеш за марката Kingspresso, значи става дума за Краля на еспресото, Стан Бачев, и неговото царство на гурме кафето-Espresso Cultura.

Преди да продължиш, направи малък тест, за да разбереш дали да продължиш да четеш тази публикация:

  1. Предпочиташ повече вариации на кафе с всякакви вкусове и добавки пред еспресо.
  2. Обичаш дълго кафе, смяташ, че това е най-насищащата доза, най-щадящата сила на кафето или просто обичаш да го сърбаш дълго с няколко цигари.
  3. Не ти се дават 20 лв за кафе.
  4. Все ти е едно какво е кафето, важното е да има захар и да ти е сладичко.

Ако поне едно от горните 4 твърдения е вярно, по-добре спри да четеш и виж публикацията- FROM BARISTA COFFEE AND MORE (КАФЕ И ОЩЕ НЕЩО ОТ БАРИСТА) – РАЗЛИЧНИТЕ МЕТАМОРФОЗИ НА ЛЮБИМАТА НАПИТКА, СОФИЯ, БЪЛГАРИЯ.

Ако поне едно от горните твърдения e вярно за теб, но си любопитна/ен и искаш да пробваш нещо ново, да научиш нещо повече за кафето, ако си истински гурманд и цениш хубаво вино и храна, продължи да четеш.

Е, в случай, че не ти е ден за еспресо и много ти се пийва капучино с пухкава пяна или  даже лате, или макиато, и за тях иде реч в Espresso Cultura.

Виж ….

…. Едно малко помещение, по-светло от всички наоколо, някак стои автономно на общия фон. Мога да го сравня с анклава Ватикана, разположена царствено и достолепно в центъра на Рим, в голямата, шумна и пъстра Италия.

Espresso Cultura, това малко царство на espresso-то, съществува в хармония, но и някак в контраст с града и Вселената, независимо от пандемиите и предубежденията на хората. Неговият крал има претенции единствено да е владетел на еспресото и на нищо друго. Не иска да завладява други територии, нито на школатиерници, нито на пекарни. Той иска само да развива философията на кафето, така както той я разбира. За Стан Бачев са писали във Forbes и точно те са го произвели в титлата Крал на espresso-то.

…. Една огромна машина за кафе, която не прилича на никоя друга в България- всяка една цедка от нея се регулира поотделно. Освен нея ще видиш и няколко огромни мелачки.

Голямо табло, изписано на ръка, което оповестява какви видове кафе се предлагат за деня.

 Усети ….

…. Непосредственост и гостоприемнство- освен, че е много уютно, ами и усмивката на Стан те кара да се чувстваш много добре дошъл;

…. Въпреки че са високи, столовете са много удобни, защото са тапицирани. Идеята е да се насладиш на кафето в комфорт, да му отделиш толкова време, колкото ти е нужно, като в същото време не можеш да се заседяваш, защото освен кафе и няколко вида безалкохолни нищо друго не се предлага.

…. Цените са от 20 лв, нагоре- това е цената на качеството. Ако си шокиран, предупредих те още в началото на публикацията.

Чуй ….

…. Обясненията на Стан за качествата на различните видове кафе, които предлага, за манията си по еспресото, за плановете си за бъдещето;

…. Звукът, както Стан казва, на „синхрона между човека, машината и кафето“, т.е. това само той го чува, ти не. Аз се пошегувах, че прави кафе на ухо. Той ми обясни, че това е усещане, дар от Бога и пожелава на всеки такова щастие.

Всъщност, еспресото при тази машина минава през фаза на преинфузиране, по време на която Стан слуша машината, кафето и тяхното Ом, за да стартира екстракцията на течното злато или, както той казва, слуша кога да потече първа капка.

Време за гледане на филмчето: 0:59 мин.

Помириши ….

…. Ох, аромати да искаш…на кафе, разбира се. Ако си разбирач, ще си усетиш всякакви послевкуси. Стан ти дава да се насладиш на аромата на прясно смляното, специално за теб кафе. Ей така се прави преживяване за клиентите!

Пак споменавам любимата си теория за Икономика на преживяванията на Джоузеф Пайнс и Джеймс Гилмор. Припомням, че…

…. едно преживяване е незабравимо за клиента, когато то е забавно, образователно, естетско и откъсващо от действителността.

Прочети по-надолу защо смятам че Espresso Cultura e типичен пример за икономиката на преживяванията.

Вкуси ….

…. Задължително espresso, вземи си и водичка, особено ако ще си поръчаш няколко вида да тестваш. Внимавай за бюджета само, че може бързо да дръннеш 100 лв;

…. Големите фенове на капучино, лате и макиато също могат да намерят любимата си напитка тук;

…. Аз опитах от Етиопия chechele. Като го отпиеш, първо усещаш кисело, защото това е чиста арабика. После леко соленичко, по едно време малко лютивко и след това най-интересното горчиво, което си опитвал. Горе, в средата на небцето, меко се настанява битер вкус, който вместо да те накара да се смръщиш се разстила като мека топлина.

Espresso Cultura е типичен пример за Икономиката на преживяванията, защото предлага истинско espresso забавление, в компанията на интересен събеседник в лицето на Краля, по съвместителство бариста, на кафето 😊т.е. Стан, който ще се погрижи да те образова, ако си любопитен, за произхода, ароматите и вкусовете на кафето. Естетски ще се насладиш на изключителен охра цвят с леко кремообразна консистенция в горния слой на късото кафе и докато трае този ритуал, ще забравиш за Ковид и другите грижи.

Как да стигнеш до Espresso Cultura в София?

Не се притеснявай как ще стигнеш до Espresso Cultura в София. Просто използвай картата на Google тук като натиснеш върху червената карфица, с която съм отбелязала местонахождението му и след това избереш упътвания:

Espresso Cultura, Sofia, Bulgaria

A: Съборна 7, 1000 София, България

Работно време: Пон- Нед 7:00-20:00

Ако се нуждаеш от рент-а-кар, можеш да си запазиш тук, в карето на най-голямата платформа за резервации.

Как да си резервираш престоя в София?

Ако не си от София и планираш пътуване до града, препоръчвам ти да резервираш престоя си направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През,  него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии. Само въвеждаш датите на престоя и натискаш Search. Освен това, booking.com се грижи очакванията ти като клиент да са максимално изпълнени. Описала съм за една такава случка в ревюто за хотел Shangri-La в Сингапур.

 

Booking.com

Къда да следиш за най-новите публикации на блога за отзиви и оценки placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter и не пропускай нито една нова публикация.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на placescases.com, може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията на Джузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.