fbpx
Гурме @home,Скариди от Bistrello, снимка от placescases.com

Гурме @home- Част 1, гурме доставки на храна за вкъщи

Снимка на корицата: Скариди върху препечно хлебче със зехтин, чесън и билки, завършени с бяло вино, гурме доставки на храна за вкъщи от ресторант Bistrello, София

Време за четене: 3 мин.

Нямаш 3 минути за четене? Мини само през bold шрифта- 1 мин.

Не ти се чете? Отиди направо на видеото- 0:58 мин.

Тази статия от най-новата рубрика на placescases.com, @home, създадена, поради нововъзникналите пандемични обстоятелства, които засегнаха лайфстайла на всички ни, е посветена на гурмето.

Необходимостта да бъдем отговорни и да си останем вкъщи, ме провокира да създам @home, за да събера в концентриран вид любими места и събития с които можем да останем близки, дори и вкъщи.

В първата публикация Театър @home, разказах за театрите в България и по света, които излъчват онлайн представления.

Във втората, Водят ли виртуалните вечери до битов алкохолизъм?, ти предложих алтернативата да се забавляваш с приятели, както преди, само че виртуално.

Сега, в Гурме @home, доставки на храна за вкъщи – Част 1, ще ти разкажа какво правят по време на карантината ресторантите, които са били обект на интерес от страна на placescases.com и 5DСензографа.

Минах през всичките статии от блога, посветени на ресторанти, влязох в страниците им във Facebook и събрах нужната информация.

Радостно е, че повечето заведения не искат да прекъсват връзката с почитателите си и са се погрижили да продължават да ни радват с вкусните си гозби. А ние от наша страна бихме могли, ако сме истински лоялни клиенти, да ги подкрепим и да си поръчваме от тях.

За твое удобство съм сложила линкове, за да видиш подробности около новият им начин на работа, както и менютата за поръчка.

Някои от тях са публикували описание точно какви хигиенни норми са предприели в новата ситуация, за да запазят здравето и сигурността на клиентите.

Все пак, ако те е страх, че независимо от всички предприети мерки, корона вирусът може да се е лепнал в яденето ти, нищо не ти пречи, да прекараш манджата през затопляне на 70 градуса, за дезинфекция.

Това не е чак толкова висока температура и няма да промени много качеството, но е достатъчна да убие вируса. Освен това, понеже вече пробвах доставките на 2-3 ресторанта, в някои случаи храната идва много топла, така че няма шанс нещо зловредно да е оцеляло.

Само не се увличай с термичната дезинфекция, защото някои пластмасови опаковки се стопяват от висока температура.

 Имам удоволствието да ти представя доста дълъг списък от възможности да похапваш от любимите си места, което много ме радва, защото това е знак, че има шанс като свърши карантината да намерим ресторантите на същите места, където си бяха, а екипите им в пълен състав да ни посрещнат с усмивка и вдъхновение за нови вкусни ястия.

За мое голямо съжаление любими заведения като AubergineANDRe и Chef’s Live не приемат поръчки. Багри доставят само продукти от фермата им. Разочароващо е, че собствениците са решили ресторантът да не доставя храна за периода на карантината. Кармаре, друг много харесван от мен ресторант, така и не успя да отвори врати отново. Иначе много ми се хапваше нещо от Георги Бойковски. Обаче добрата новина е, че той намери начин да готви за почитателите си като влезе в комбина с Ресторант Rimini в София и положението там става неудържимо! Така се е развихрил. 🙂

Хубаво е, че  имаме възможност да се радваме на кулинарното майсторство всички тези хора, които стоят зад любимите ни заведения.

В София

Ето кои fine dining ресторанти правят гурме доставки на храна за вкъщи в София.

 1. L’Instant кетъринг. Всъщност, те отдавна затвориха ресторанта и се ориентираха към кетъринг бизнес. Доставят храна вкъщи и вече изпробвах услугата. Повече подробности можеш да прочетеш в следващите публикации на @home, където ще ти предам преките впечатления на 5DСензографа. Имат различно меню всяка седмици и хубавото е, че доставят и в събота по домовете.

  L'Instant кетъринг, снимка от placescases.com
  L’Instant кетъринг: Лаврак с пюре от грах и моркови, Блек Ангъс брискет с картофи, доставени вкъщи, снимка от placescases.com
 2. Bistrello също предлагат доставка до дома. Имах удоволствието да тествам услугата им. Много ми хареса. Прочети повече в следващите статии @home. Извършват доставки и в събота, така че можеш да си устроиш малък уикенд празник с тяхната оригинална и вкусна храна. За впечатленията от предишни посещения на място в ресторанта, можеш да прочетеш в Слънчевата кухня на Bistrello среща слънчевите вина от Сакар, София.
 3. La Terra. Ако се чудиш кое е това заведение, става дума за най-новата пицария, в която главен готвач е Радо Кирязов. Чудесно е, че работят и в неделя. Избираш си от постоянното им меню. Засега доставките са ограничени до кв. Манастирски ливади, Борово, Гоце Делчев. Можеш да си вземеш и хляб- чабата. Поръчвах вече от тях, но забравих да снимам пиците и не съм подготвила публикация, но ще повторя поръчката и тогава вече ще опиша впечатленията си.
 4. Miyabi Japanese Restaurant на звездата от MasterChef- Шеф Михалчев. Много е истинска японската кухня при тях. Имат дневно меню. Изпълняват поръчки между 12 и 20 ч., така че можеш да отпътуваш до Япония, макар и под карантина. Почиват в неделя само.

  Такояки от Мияби японски ресторант, снимка placescases.com
  Такояки от Мияби японски ресторант, снимка placescases.com
 5. Cinecitta Osteria Italiana са публикували цяло видео обръщение на мениджъра си Метин Алиев за хигиенните норми, които спазват. Освен ястията си, доставят и вино с отстъпка от листата си, а също и мед. Можеш да плащаш с Revolut.
 6. Ahora by Sevda Dimitrova. Единственият победител-вегетарианец в MasterChef, Севда Димитрова, беше една от първите, които започнаха да доставят храна. Правят го и до ден днешен между 12 и 20ч, с последни поръчки до 19ч. Предпочитат плащане с карта, за по-добра гаранция за безопасност на клиентите си. Цена на доставка – 4 лв., минимална поръчка- 20 лв. Събота и неделя също работят. Всеки ден изненадват с ново меню. Виж повече за Ahora от една по-стара публикация в блога- AHORA (АОРА)– 8 МАРТ С ЕДНА ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ CHEFS В БЪЛГАРИЯ СЕВДА ДИМИТРОВА, СОФИЯ.
 7. Космос / Cosmos. Предоставят космическото си меню до дома между, 11:00 и 21:00 ч. всеки ден. Доставката за поръчка над 20 лв. е безплатна. Имат брънч меню през уикенда до 16ч, а традиционното е всеки ден до 21ч. И ми издадоха една тайна, че обмислят да пуснат и коктейлите си към домовете на клиентите си. Чакам с нетърпение, защото съм голям фен на тяхната миксология!

 1. Nikolas 0/360 имат дневно меню, поръчките са до 16ч, а доставките- до 19:30ч.
 2. Constantinoff Restobar нe работят засега, но пък техният по-голям брат, Щастливеца, доставя до вкъщи. Имат много подробно меню.
 3. Royal Thai Тайландски ресторант имат постоянно меню, богато на екзотични азиатски манджи. Доставят и на адрес, но на място можеш да си вземеш с 15% отстъпка поръчката.
 4. Lazy Life & Food ни уверяват, че всичко ще бъде наред. 🙂 Доставят между 12:30 и 20:30, а последните поръчки са до 20ч. Районите, които обслужват са Младост,Симеоново,Драгалевци,Бояна,Лозенец,Манастирски лидави,Кръстова вада,Панчарево и Център. Ако си вземеш храната от ресторанта, получаваш 10% отстъпка.
 5. Добра новина в лоша година: ресторант Добра Година на звездата от Hell’s Kitchen, Дани Спартак, също прави доставки, без уикенда. Менюто е постнато още на 29 март и звучи вкусно и интересно.
 6. Hamachi , имат доставки и може да се плаща с Revolut. Как ги оцени 5DСензографа при предишно посещение можеш да прочетеш в HAMACHI NI – ЯПОНСКИ ФЮЖЪН И РАЗЛИЧНО СУШИ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ.
 7. L’Etranger имат кратичко, по френски издържано меню, което се сменя всеки ден, поръчките се взимат само от ресторанта. Ето как го описа 5DСензографа в   ХАПВА ЛИ ТИ СЕ АВТЕНТИЧНА ФРЕНСКА КУХНЯ, ЕДИНСТВЕНО В L’ETRANGER, СОФИЯ МОЖЕШ ДА Я НАМЕРИШ.
 8. Boom Burgers доставят през foodpanda, takeaway или си взимаш от ресторантите директно.
 9. Ribs Brothers ни предлагат да се „освиним“ по няколко начина 😊- с поръчка директно при тях, през takeaway/foodpanda или на място. През деня от 11 до 18ч., с доставка до 60мин., вечер от 19:30 до 20:30ч., но трябва да си поръчаш до 18ч. Преди време и аз се освиних там, ето как: RIBS BROTHERS- ЯКОТО BBQ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ.
 10. Made in Home предлагат домашно-приготвената си храна от 7 април. Поръчки се правят от 12 до 20:30, безплатно се доставя в центъра на София, а срещу 3.50 лв. и в другите райони на столицата. Поръчките от предния ден получават отстъпка от 10%. Сестричката им Made in Blue доставя при същите условия. Защо си заслужава да поръчваш от тях прочети в MADE IN HOME- ДА ХАПНЕМ ПО ДОМАШНОМУ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ и MADE IN BLUE (МЕЙД ИН БЛУ) – РЕСТОРАНТЧЕ КАТО СИНЬО МЪНИСТО, СОФИЯ, БЪЛГАРИЯ.
 11. И ресторанти La Pastaria правят доставки, с 20% отстъпка, при взимане на място. Какво представлява тяхната кухня виж в LA PASTARIA (ЛА ПАСТАРИЯ) ШИПКА– ИТАЛИАНСКА КУХНЯ И УЮТ, СОФИЯ, БЪЛГАРИЯ.
 12. Ракета ракия бар, където си спомняме соца в България, имат дневно меню. Липсват ми техните ракиени кръжоци.
 13. Manzo, за който писах преди време в публикацията Търсиш ли къде да хапнеш хубави телешки стекове в центъра на София? Знам правилното място- Manzo!, доставя всеки ден от 12:30ч. до 21:30ч.
 14. Street Chefs идват до теб с foodpanda и takeaway. Виж тук повече за тях STREET CHEFS* – УЛИЧНА ХРАНА- БУРГЕРИ И СТЕКОВЕ, С ГРАДСКИ СТИЛ, СОФИЯ, БЪЛГАРИЯ.
 15. Leo’s Pizza „Il Rustico“ , в Драгалевци изпраща хубавите си пици до Панчарево, Манастирски ливади, Бистрица, Павлово, Симеоново, Драгалевци, Бъкстон.
 16. Пица на пещ – ADORO , от които обикновено поръчваме със съседите от блока, когато купонясваме или просто, когато ни се яде пица вкъщи, доставя от ресторантчето на ул. Нишава. Това на ул. Пирин, в Манастирски ливади не работи, но това не е загуба, защото на ул.Нишава ще те обслужат с внимание и човечност, а на ул. Пирин се карат с клиентите или ги убеждават да дойдат да си вземат сами пицата. Също така, поръчките на лекари и медицински персонал, както и на служители на МВР от първа линия на сблъсък с Covid-19, са с 20% отстъпка. Ресторантът в кв.Драгалевци също работи с доставки.
 17. Любителите на разнообразните рецепти на кюфтета могат да се подкрепят от менюто на Qftetaria  през foodpanda и takeaway. Прочети повече за техните кюфтета в Q-FTETARIA (КЮФТЕТАРИЯ) – СКАРА-БИРА В МОДЕРЕН СТИЛ, СОФИЯ, БЪЛГАРИЯ

В България

А ето какво е положението с гурме доставките на храна за вкъщи от любимите ми ресторанти по страната:

 1. Tams House, Пловдив, скоро ще стартира Tams at Home, което го разбирам като доставки по домовете на тяхната прекрасна кухня. Как ми се иска да можеха да обслужват и в София! Виж какви ювелирни шедьоври създават в Пак съм ТАМс Хаус, Капана, Пловдив.
 2. Паваж, Пловдив, също имат доставки от дневно меню. Ако искаш, можеш да добавиш и вино от български производители към поръчката. Ето информация и за тях от предишни посещения: На паважа в Капана, в Паваж искам да остана, Пловдив, Европейска столица на културата за 2019.
 3. Ресторант Nemo във Варна, в който правят най-хубавата рибена чорба в града, да не кажа даже, най-хубавата в цяла България, ама на последния Никулден в Chef’s Live опитах не по-малко достойна версия на тази благодат, доставят също до дома. Публикацията за тях е NEMO – ПОТОПЕНИ ВЪВ ВКУСНО РАЗНООБРАЗИЕ ОТ РИБА И РИБНИ ДЕЛИКАТЕСИ, ВАРНА
 4. Ресторант Родопчанка, Смолян, също доставя до вкъщи, от 9 до 21ч., имат различно меню всеки дени и промоции за поръчки над 20 лв. и над 50 лв. Запознай се с тях по-подробно в Ресторант Родопчанка в Смолян- пица, скариди, качамак, всичко това на едно място.
 5. Едно уютно и приятно местенце, ИНКАНТО (INCANTO)- ПОЧУВСТВАЙТЕ МЛАДЕЖКИ ДУХ, ОПИТАЙТЕ ИТАЛИАНСКИ ВКУС В БУРГАС, също прави доставки вкъщи на прекрасните си пици. Виж повече подробности на страницата им във Facebook.

Ако съм пропуснала някой интересен ресторант, който също се грижи за клиентите си по време на карантината и прави гурме доставки на храна за вкъщи, пиши в коментари на страниците на блога в социалните мрежи или след публикацията.

Очаквай в следващи статии на блога placescases.com, от новата рубрика @home, в които ще ти разказвам, как да си близо до любимите си места, без да напускаш дома си. Ще ти споделя една тайна: как да пийваш супер яки коктейли, от любимите си барове, пак вкъщи, а също и за онлайн магазини, с чийто по-специални продукти можеш да се поглезиш. Следи в профилите на placescases.com в социалните  мрежи InstagramFacebookLinkedInTwitter за още гурме доставки на храна за вкъщи.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.