fbpx
Добра година, от Шеф Дани Спартак, placescases.com

Добра година на шеф Дани Спартак, София

Оценка за  Добра година от 5D Сензографа на placescases.com: 4.1 от 5.

Април 2019

 

Видях                5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Усетих              3 Big Hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Чух                     4.5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 4.5 Big Hearts by the 5D Sensogrpah of placescases.com

Помирисах       5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Вкусих               3 Big Hearts by the 5D Sensograph of placescases.com 

Време за четене:2 мин.

Четене в бърз режим (подчертан и цветен текст): 0.5 мин. 

След като спечели голямата награда от 100 000 лв в гастрономическия ТВ формат Hell’s Kitchen, шеф Дани Спартак не се задоволи само с това да се изявява по телевизията, но и реши да инвестира в собствен гурме ресторант. Няма да видиш името му като съсобственик в търговския регистър, по-скоро това на жена му, но пък в кухнята точно той се изявява. Ресторантът се казва Добра година и е на мястото на бившата Тратория Джузепе Верди, за която съм писала. Кръстен е на едноименния известен филм с Ръсел Кроу.

Преди това шеф Дани беше главен готвач на френски ресторант, който беше покосен от ремонтните дейности за метрото в София. Оттогава не бяхме вкусвали от неговите ястия и вече се чудех, дали пак ще се изявява на тази сцена. Но ето, че вече можем отново да опитаме творенията му.

Та ако си нетърпелив/а да вкусиш кухнята на Дани Спартак, на бул.Раковски, срещу Manzo се намира ресторанта му Добра година.

Виж ….

…. Местенцето е уютно и приятно- естествения цвят на тухлите по стените, снимките с кулинарни шедьоври;

…. Менюто не е голямо, но заинтригува с интересни предложения като свински уши, паннакота от карфиол, маниока, Surf&Turfпоследното веднага ми привлече окото. Много обичам тази нестандартна комбинация от земята и морето, та навсякъде като я видя я пробвам;

…. Достойна винена листа- изготвена е от бившия сомелиер на Есте, Йордан Кирилчев, като отбелязвам веднага, че се предлага вино на чаша от бутилки, не наливно.

Усети ….

…. Много усмихнати хора обслужват, страшно се стараят и са много отзивчиви;

…. Имаше един проблем- ние си поръчахме по няколко предястия плюс салати. Всичко дойде наведнъж, нямаше много място на масата и топлите предястия изстинаха, докато приключим със салатите. Това отне много от качествата им.

…. Още малко трябва да се обучи персонала за представянето на ястията- исках някои подробности относно техниката на приготвяне на някои неща, но ми отговориха, че не ги информират за всички подробности.

Не всички клиенти оказват дължимото внимание на творенията в чинията и в редките моменти, когато това се случва е необходимо да им се обясни това, което ги интересува.

Добър пример в това отношение са ресторантите Кармаре и Космос в София. Там дори не ти се налага да питаш- сервитьорите те информират за всички детайли още при сервирането на ястието.

Да не говорим, че като се заприказвахме със сервитьора за шеф Дани, че познаваме кухнята му отпреди, ми предложи да ме „уредят“ да дойде да се запозная с него. Що си мисля, че по-скоро е чест за готвача да му се даде възможност да разкаже за творенията си, да се презентира, да го похвалят лично, а не някаква височайша чест за клиентите, че им е обърнал внимание, че чак да ги „уреждат“ той да дойде при тях. Ако става дума за Ален Дюкас, може и обратното да е, ама в тоя случай…

…. Желираните топченца в комплиментното welcome предястие от паниран брокол, кимчи запържено чесънчемного е забавно усещането да ги пукаш в устата при лек натиск със зъби;

…. Нежната и леко ал денте консистенция на паннакотата от карфиол;

… Хрупкането на свински ушички- трябва да се изяждат веднага след поднасянето, докато са топли и хрупкави. Ако престоят се усещат мазни и леко жилави.

 Време за гледане на филма : 1.56 мин.

Чуй ….

…. Много странно, нямаше музика като отидохме. Малко по-късно вече пуснаха някакъв фон, но ние вече тръгвахме, та не можах да идентифицирам на какъв музикален фон са заложили в заведението.

Помириши ….

…. Аромат на пушен бекон в рьоща, който вървеше към мидитедопадна ми;

…. Свежият и леко ацетонов аромат на Ice Riesling от Царев Брод- страшно изненадващо е наличието на такова вино, произведено в България. Много му се зарадвахме;

…. Аромата на къри в паннаотата от карфиол- доста стои безвкусна тази паннакота, та кърито добре придаде характер.

Вкуси ….

…. Surf & Turfвидя ли го в менюто, винаги пробвам. Все още обаче първото място на тази гозба го държи ANDRe. Тук Дани Спартак се е опитал да направи много по-различна трактовка. Turf-ът е представен от телешка саздърма, което ми се стори много добра идея. Surf- ът са рачешки щипки. Тук дойде проблема- много трудоемко е дълбаенето в тесните черупки на рачешкото месо. Липсваше аромат и характер на ястието, само саздърмата го определяше.

…. Rib-eye стек- много хубава идея за тънкия лист сланина върху стека и добавката от адана. Месото обаче не ми хареса- на три пъти попадах на жили;

…. Не точно сьомгова пастърва с тортелони с рачешко месо- безвкусна ми беше. Дъщеря ми не я доизяде, а аз нямах желание да я пробвам втори път. Отново липсваше аромат.

Като цяло характерното за Добра година е, че не можеш да минеш само със салата и предястие. Необходимо е и основно да хапнеш.

Предложенията са много интересни и изкушават да се пробват. Дани Спартак има големи познания и умения в гастрономията, бидейки възпитаник на Cordon Bleu. Има много потенциал за развитие на неговата кухня и съм сигурна, че ще овладее хубав собствен почерк, с който да радва почитателите си.

Как да си резервираш престоя в София?

Ако планираш посещение в София и си търсиш подходящ хотел, бих ти препоръчала да си резервираш направо тук. За твое удобство съм сложила тук каре на booking.com. През него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии. Само въвеждаш датите на престоя и натискаш Search. Освен това, booking.com се грижи очакванията ти като клиент да са максимално изпълнени. Описала съм за една такава случка в ревюто за хотел Shangri-La в Сингапур.Booking.com

Как да стигнеш до ресторант Добра година?

Не се притеснявай как ще стигнеш до ресторант Добра година в София. Просто използвай картата на Google тук като натиснеш върху червената карфица, с която съм отбелязала местонахождението му и след това избереш упътвания:

A: София, ул. Георги С. Раковски 174

T: +359 89 3379767

Е: office@dobragodina.com

Работно време: Понеделник – Събота, 12:00 – 23:00

 

Къде да последваш блога за отзиви и оценки placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава следи за следващи ревюта и пътеписи в Instagram, Facebook, YouTubeLinkedIn, Twitter. А най-добре е да се абонираш с мейл тук директно.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите placescases.com, може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията. Постарала съм се да отлича онези местенца, които прилагат дали нарочно или случайно нейните принципи и мисля, че си заслужава да ги разгледаш. Направо кликни на категория Икономика на преживяванията.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.