fbpx

КАКВО Е ИКОНОМИКАТА НА ПРЕЖИВЯВАНИЯТА И КЪДЕ МОЖЕ ДА СЕ НАБЛЮДАВАТ ДОБРИ ПРИМЕРИ В БЪЛГАРИЯ?

Когато пиша за някое интересно място, аз го възприемам  не само през призмата на моя инструмент 5D Сензографа 😊, който оценява какво е чул, видял, помирисал, вкусил и усетил, но и през теорията за Икономиката на преживяванията. Вече писах за нея в статията ми ИМА ЛИ КЛИЕНТЪТ ВИНАГИ ПРАВО?.

Тази теория е развита от Джузеф Пайн и Джеймс Гилмор, изключително популярни съвременни автори на бестселъри в областта на икономиката, визионери и вдъхновяващи TED говорители. Тази теория не само че е мега интересна, но и непрекъснато се доказва на практика. Тя набира все повече последователи, за да се стигне до там, CEO-та на големи компании да плащат луди пари за скъпоценните обучения на Пайн и Гилмор, та дори да се създаде новата позиция в топ мениджмънта Chief Experience Officer (CXO). Според тях, всички масови продукти, които се конкурират само по цена са просто стока. Стандартните масови услуги са базирани на принципа time well saved [1]. Модерните услуги изповядват принципа на time well spent [2].

Винаги ще има клиенти, които се интересуват повече от ниските цени, промоциите и отстъпките, където винаги може да има компромиси с качеството или пък се залага на самообслужването като по-бърз начин, както е online serf-service [3], вендинг машини, автомати, пазаруване от щанд директно, без сервитьор, за да се спести време на клиента и разходи на търговеца.

Само че нещата са съвсем различни, когато клиентът отива да изкарва свободното си време в entertainment и hospitality бизнеса. Там той/тя не иска да спести време и не търси просто услуга на ниска цена, промоция или отстъпка. Нито пък иска да е клонинг на маркетингова персона, представител на пазарен сегмент и участник във фокус група. Той/тя иска да е във фокуса, с уникална си личност и lifestyle, с очакванията си да бъде обгрижен/а и доволен/на от решението, че е избрал/а точно този ресторант, хотел, бар, кафене, фризьорски салон, спортна зала пред много други.. Той или тя  иска позитивни преживявания и спомени от това място, иска сетивата да са заситени с нови, приятни усещания, да разказва за него на близки и приятели, да си спомня и да планира пак да дойде. Иска своето well spent time. Намираме се във времена на друг тип икономика.

Съвременната икономика вече е икономика на преживяванията.

Защо е необходимо да се впечатляват толкова много клиентите и да им продаваме преживявания? Защото за тях, те са готови да платят с 3 много важни ценности:

техните ПАРИ                  

тяхното ВРЕМЕ                

тяхното ВНИМАНИЕ        

Ако се привлече по хубав начин тяхното внимание, те ще прекарат чудесно свободното си време и нямат да има нищо против да похарчат парите, които изживяването им си заслужава. Да не забравяме, че понякога те се движат в компанията на приятели, своето или още няколко семейства и тогава количествата от тези важни ценности набъбват значително.

Не мога да забравя как момичетата ми на 7 и 9г. влизайки в ресторант Преди 10 в София първата им реплика беше: „Уаааауууу, тук е много якооооо!“

Преди 10/ Before 10 Sofia, placescasess.com
Преди 10/ Before 10 Sofia, placescasess.com

Слизаш буквално под земята по едни стръмни стълбички, но като влезеш вътре, сякаш си у дома си- уютно, комфортно, със стил и адски вкусно- манджи по стари български рецепти, каквито не можеш да опиташ на други места. Когато и на децата ти им е приятно някъде, и ти имаш възможност по-дълго да се насладиш на изживяването си. Но за децата и техните ценности като клиенти, ще пиша в друга статия.

За Преди 10, можеш да прочетеш повече в статията ми ПРЕДИ 10 – СЪВРЕМЕНЕН ПРОЧИТ НА ТРАДИЦИОННА БЪЛГАРСКА КУХНЯ, СОФИЯ, БЪЛГАРИЯ.

В ресторант Космос пък аз като влязох за пръв път гледах и виках „Уау!“. Мястото е замислено да предлага на всички сетива  нови усещания, като се започне от движещия се под звуците на етно-електро музика интериор, мине се през задължителното авторско меню- гурме интерпретации на традиционни български и балкански манджи, много адекватно обслужване, което достойно представя храната, до квалитетните напитки и уникални коктейли. При толкова много внимание върху детайлите, как да нямаш космическо изживяване. За моето, прочети в статията ми КОСМОС – ВСЕ ТАКА НА ПЪРВО МЯСТО В МОЯТА 5D КЛАСАЦИЯ, СОФИЯ, БЪЛГАРИЯ.

По-малката сестра на Космос, Ракия Ракета пак в София, също предлага друг вид преживяване с този леко хумористично и носталгично настройващ соц-ретро интериор, меню с манджи от онова време и леко фамилиарно, точно в духа на интериора веселяшко общуване с персонала. А музиката е стари естрадни хитове, от които направо изпадаш в умиление и спомени за безгрижното си детство.

Декорация в Ракия Ракета/ Raketa Rakia, placescases.com
Декорация в Ракия Ракета/ Raketa Rakia, placescases.com

Аз лично не съм фен на тяхната кухня, но пък заведението е пълно постоянно, независимо кой ден от седмицата е. Ракията, която се предлага е специално подбирана, с много високо качество, а коктейлите са направо неповторими! Там се провежда уникален ракиен кръжок, който по всички правила отговаря на принципите за доброто преживяване на клиента. На този кръжок освен, че се дегустира много качествена ракия, придружена от квалитетни мезета, можеш да научиш, страшно интересни неща като например, че хубава ракия се прави трудно, с много знания, богата история от експерименти- проби и грешки, упоритост и любов. Че тя не се консумира студена, както широко се практикува, а на стайна температура, за да се усетят ароматите и че много добре се съчетава не само със салата, а и с основно и десерт. Повече по-въпроса за кръжока в РАКИЕН КРЪЖОК В РАКИЯ РАКЕТА БАР, СОФИЯ, БЪЛГАРИЯ.

Ще дам пример за това как са приложени принципите за икономиката на преживяванията и с един хотел. Вярно, че той се цели във високия сегмент, но тук не се касае за това дали предлагат скъпа услуга, а за личното отношение към редовните клиенти. Аз съм такава от много време и имам много статии написани за тях. Става дума за Хотел Ястребец Уелнес и СПА, в Боровец.  За него съм писала много пъти. Последното ми ревю е ХОТЕЛ ЯСТРЕБЕЦ- ЕЖЕГОДНАТА МИ СКИ ВАКАНЦИЯ БЛИЗО ДО СОФИЯ, БОРОВЕЦ, БЪЛГАРИЯ.

Всеки път като се настанявам там има лично послание към мен, по име за добре дошла в стаята. Тъй като персоналът е относително постоянен, мениджърите на основните отдели се обръщат по име към мен. Интересното е, че от резервации  знаеха в кой апартамент точно ни е харесало най-много при един от престоите и са се старали все него да ни дават. Разбрах го, когато при един опит да резервирам ми се извиниха, че този точно апартамент бил зает и ми дават друг, който бил също толкова хубав. Убедена съм, че това е стандарт спрямо всички клиенти. Това прави преживяването в този хотел различно от това в други аналогични.

Послание х-л Ястребец, Боровец/Welcome note Hotel Yastrebets. placescases.com
Послание х-л Ястребец, Боровец/Welcome note Hotel Yastrebets. placescases.com

Сигурна съм, че има още много чудесни примери за места в България, които случайно или нарочно отговарят на принципите заложени в икономиката на преживяванията.

Такива места обикновено се прочуват и стават много популярни, защото предлагат не просто услуги, а емоционални, физически, интелектуални, духовни, запомнящи се преживявания на своите клиенти. Ще се старая всеки път, когато попадна на такова място, да ти разкажа за него.

Следващата ми статия ще бъде посветена на един чудесен пример за преживяване характерно точно за икономиката на преживяванията на Пайн и Гилмор. Примерът е от остров Бали, на който съм посветила вече серия от ревюта и оценки.

За да видиш за кое място става дума, следи профилите ми           

Абонирай се за видео канала ми в 

Ако ти се ходи на остров Бали, планирай отрано. Резервирай си направо тук, като се възползваш от всички    промоции и привилегии.Booking.com

Ако искаш да се ориентираш как и къде да изкараш почивката си на Бали, прочети цикъла от оценки и ревюта посветени на острова:

  1. ЧУЙ, ВИЖ, ПОМИРИШИ, УСЕТИ ДУХА НА БАЛИ В РЕСТОРАНТ BUMBU BALI, НУСА ДУА, БАЛИ, ИНДОНЕЗИЯ
  2. МАСАЖИТЕ НА БАЛИ – РИТУАЛ ЛИ СА ИЛИ ЛЕЧЕНИЕ?
  3. ХОДИ ЛИ ТИ СЕ НА О-В БАЛИ НА МОРЕ С ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО В КОМФОРТНИ ВИЛИ СЪС СОБСТВЕН БАСЕЙН? ЗНАМ ТАКОВА МЯСТО.
  4. GO TO LOCAVORE TO GO, УБУД, БАЛИ
  5. ВКУСНО ХАПВАНЕ В THE DINING CORENR, KAYUMANIS, БАЛИ, ИНДОНЕЗИЯ
  6. ОТСЕДНИ В РАЯ НА ДЖУНГЛАТА- UBUD RAYA RESORT, УБУД, О-В БАЛИ
  7. КАКВО Е KOPI LUWAK?

[1] Добре спестено време

[2] Добре прекарано време

[3] Самообслужване онлайн в интернет платформи

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.