fbpx
Прайминг верига, placescases.com

Какво е прайминг и как той ме отведе в Quartal Food Park в София- Част 1

 

 

Време за четене: 3 мин.

Нямаш 3 мин. за четене? Тогава опитай четене в бърз режим- само подчертан и цветен текст: 2 мин. 

Нямаш 2 свободни минути? Виж направо филмчето по-долу: 1:12 мин.

Знаеш ли какво е прайминг (priming) в психологията?

Прайминг е явление, при което излагането на един стимул влияе върху това как човек реагира на последващ, свързан стимул. Тези стимули често са концептуално свързани думи или изображения.

Източник: psychologytoday.com

На по прост език казано, нещо, което гледаш четеш, слушаш ти повлиява на последващите действия по някакъв начин, особено ако има някаква връзка между тях.

Ей така, един прайминг ме отведе за 2-ри път в Quartal. Работех си на компютъра, обработвах видеото и редактирах публикацията за ресторант ANDRe, хвърлях по едно око и ухо към телевизора, където, не кой да е, а самият собственик на ANDRe, шеф Токев  с предаването „Ловци на храна“ на bTV, гостуваше на IT специалист и пчелар по призвание, който разказваше много интересни неща за пчелите. Малко след това, майката на IT пчеларя, заедно с шеф Андре замесиха бита питка, която изглеждаше умопомрачително вкусно, а Андре приготви супер яка и шарена салата. В тоя момент цялото семейство дружно възкликна, „Гладни сме!“ Нямаше време за готвене, а навън беше чудна топла есенна неделя, та хайде към Quartal.

За незнаещите, обяснявам, че Quartal е първата постоянна, голяма и съвкупна арена за street food в България. Състои се от множество павилиони, на различни готвачи,  които предлагат само високо-качествена кухня, в малки порции.

Ето сега как работи прайминга. Според пеб защо точно към Quartal се засилихме? Чети нататък.

Без да се замисляме, се насочихме директно към TasteBox, павилиона на шеф Токев. От раз поръчахме почти цялото меню и чак тогава се успокоихме. Всичко беше превъзходно вкусно и много майсторски сготвено от неговите готвачи-последователи- млади и усмихнати момчета.

По едно време осъзнах, че предния ден съм си говорила с Андре, на Fish феста на Бакхус.

За неосведомените, Fish фест-ът е събитие, на което пак се представя улична храна, но предимно с морски продукти. Организира го вече 3-та година списание Бакхус. Мястото традиционно е пазарът „Ситняково“ в София.

Та звездата от MasterChef, Андре Токев, там приготвяше хапките-награди, за заплащалите с карта MasterCard. Говорихме си за разликата между френската супа Poissons De Roche, която опитахме при него, с другата известна рибена френска супа Boulliabaisse.

Оказа се, че синапсите в мозъка ми са образували една много солидна прайминг верига, която стартира от ресторант ANDRe, продължава с последващото писане на статия, обработка на снимки, които съм направила там, изработването на филмче за ресторанта, публикуване и писане на постове в социалните мрежи за него, после разговор и отново опитване от гозбите на шеф Токев на  Fish феста, и накрая поражда решение и действие, което отвежда цялото ми семейство в Quartal и то директно към TasteBox на Андре Токев и MasterCard.

Време за гледане на филмчето за прайминг веригата: 1:12 мин.

По подобен начин се случи и с посещението ми в Lazy, където шеф Иво Петков готвеше преди, което ме провокира да отида след 3 дена в Spoon, новото място, в  което се вихри в момента.

Икономика на преживяванията

Тази публикация е част от категорията Икономика на преживяванията. Това е теория, която обяснява какво кара клиентите да се връщат на дадено място отново и отново и поверяват многократно бюджета си за забавления и почивка точно там.

Шеф Андре Токев е изградил бизнес, който в различните си проявления дава по нещо от важните за доброто преживяване на клиента елементи: чисто забавление, естетическа наслада, образователна полза, бягство от действителността.

Всяка локация свързана с името му предлага безупречна на вид храна, която винаги впечталява с цветове и форми, доставяйки естетичска наслада. Когато гледаш предаването му „Ловци на храна“ по телевизията научаваш интересни неща за траките, пчелите, гледаш рецепти за храна, учиш забавлявайки се. Въпреки, че е много популярен в момента в България, заради предаването MasterChef, още едно проявление на забавление, свързано с него, шеф Токев не е така недостъпен. Можеш да го видиш на форуми за улична храна и да поговориш с него и отново да научиш нещо ново за готварството и гастрономията. Храната, която се приготвя на местата, обозначени с името му винаги е много вкусна и когато я поемаш, не мислиш за грижи и ангажименти, а споделяш с околните колко е вкусна. Чувстваш се като MasterChef жури.

Да си кажем право, праймингът се използва за реклама, но в този случай тя те насочва към преживявания, които си заслужават похарчения бюджет  за гастрономическо удоволствие и посветеното им свободно време.

Ако си очаквал/а, че ще прочетеш повече за Quartal и нещата, които можеш да си хапнеш и пийнеш там, прочети следващата статия Какво е прайминг и как той ме отведе в Quartal Food Park в София- Част 2, в която точно това разказвам.

Ако и теб съм те праймнала и вече се чудиш как да стигнеш до Quartal Food Park или планираш пътуване до София, за да посетиш този своеобразен street food панаир, по-надолу има упътвания и съвети.

Как да стигнеш до всички споменати по-горе места?

Не се притеснявай как ще стигнеш до местата в София, които споменавам по-горе. Просто използвай картата на Google тук като натиснеш върху червената карфица, с която съм отбелязала местонахожденията им и след това избереш упътвания:

Quartal Food Park, Sofia, Bulgaria

Ресторант Lazy, София, България

Ресторант Spoon, София, България

Ресторант ANDRe, София, България

Пазар Ситняково, София, България

 

Ако се нуждаеш от рент-а-кар, можеш да си запазиш тук, в карето на най-голямата платформа за резервации.

Как да си резервираш престоя в София?

Ако не си от София и планираш пътуване до града, препоръчвам ти да резервираш престоя си направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През,  него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии. Само въвеждаш датите на престоя и натискаш Search. Освен това, booking.com се грижи очакванията ти като клиент да са максимално изпълнени. Описала съм за една такава случка в ревюто за хотел Shangri-La в Сингапур.Booking.com

Къда да следиш за най-новите публикации на блога за отзиви и оценки placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter и не пропускай нито една нова публикация.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на placescases.com, може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията на Джузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.