fbpx
Ripe coffee beans, placescases.com

КАКВО Е KOPI LUWAK?

В тази статия се говори за хубаво кафе и екзотични животни. Тя е първата от серия пътеписи, ревюта и оценки за интересни места на о-в Бали и в Сингапур.

 

Kopi Luwak е най-скъпото кафе на света. То се произвежда само в южна Азия, защото това е ареала на циветките. Ако не си чувал/а за kopi luwak, сега се чудиш каква е връзката между двете- кафето и циветката, или направо, какво е това циветка.

This slideshow requires JavaScript.

Циветката (също така й казват цибетка) или luwak, както я наричат на о-в Бали, е подобно на котка животиннче, от семейството на Вивероподобните, които са най-близкият вид до първите коткоподобни родоначалници от древността. То се храни с палмови листа, плодове и дребни насекоми, ловува нощем, но обича и да си похапва кафени зрънца. Не, не се превъзбужда от тях и не търчи като полудяла из джунглата, защото тя реално не яде самото кафено зърно, което ние смиламе и запарваме, за да си правим енергизираща ароматна напитка, а изяжда само ципата, която е сладка и вкусна. Та циветката търси само зрелите зрънца, с хубав червеничък цвят, т.е. тя е капризна, подбира само най-доброто- гурме си пада и голяма разбирачка на кафето. 😊 След като налапа зрънцата, стомашно-чревния тракт оползотворява само ципата, зърната изхвърля, с много тънък слой останал от нея. Този екскремент се събира от фермерите, полива се с гореща вода и се оставя да изсъхне. Доолющва се тънкия слой от ципата и след това кафето се пече. Мели се и се вари по специален метод, за който ще разкажа по-долу.

Ако сега се чудиш кой болен мозък се е светнал да пие кафе от ако на странно, почти древно животно, ще ти отговоря, че не е чак толкова чудна историята. През 18 век на териториите на Холандските Източни Индии, включващи  о-вите Бали, Ява и Суматра, холандските колонизатори са създавали кафе плантации. Земевладелците не са разрешавали на фермерите да пият от кафето, което сами произвеждат. Както на работниците, които копаят златото не им е позволено да си взимат от него. 😉

Фермерите много искали да пият кафе и като забелязали, че циветките го акат цяло, те решили да си го почистват, изпичат, смилат и варят. Шефовете като видели тази работа, решили и те да пробват, то пък взело, че им харесало и видиш ли, нова технология на производство на кафе се появила. Сега кафе от фекалий на luwak се пие по цял свят и то на доста висока цена. Продажната цена на едро варира от USD 100 до USD 700 за килограм. То направо за инвестиция става. Ще взема да проверя по борсите как върви. 😉

This slideshow requires JavaScript.

О-в Бали е най-известния , а също така и първи производител на това екзотично, за някои прикрасно, за други направо гадно кафе.

На Бали има кафе плантации, които са достъпни за туристи, показват им дърветата на робуста и арабика, ванилови дръвчета, ананас и джинджифил в природата. Показват им цеватки, дегустират се различни кафета и чайове. Оттам можеш да си закупиш подправки, кафе, чай и разни други местни нещица с органичен произход. Kopi Luwak 50 гр. струва около 30 лв. В България можеш да го намериш в същия грамаж за 80 лв.

С производството на това кафе има и морален проблем. Някои фермери затварят животинките в кафези и ги тъпчат само с кафе.  На практика, те самите развалят качеството на продукцията си така, защото не се дава възможност на циветакта да се храни пълноценно, да си избере само най-хубавите зрънца, стои заключена и стресирана или депресирана, което води до лош стомашно-чревен тракт и хормони, които се отразяват на качеството на кафето. Също, както при прасетата, ако са отглеждани нехигиенично и в стрес, това се отразява на миризмата на месото в последствие. Виж повече в статията ми ЗАЩО ПОНЯКОГА СВИНСКИТЕ ПЪРЖОЛИ МИРИШАТ НЕПРИЯТНО?

Някои защитници на природата са основали движение срещу използването на циветите за човешки цели, което се казва Cut the Crap. Готина игра на думи! 🙂

Казват, че на о-в Бали държат на хуманния начин на производство на kopi luwak.

Циветките се свободни да си обикалят из плантацията, да си ядат каквито искат зрънца и да се забавляват.

В кафените градини, където ходят туристи, им показват циветки в клетки, но ни увериха, че те прекарват там само няколко дни, колкото да ги видят как изглеждат туристите и после ги пускат пак в плантацията.

This slideshow requires JavaScript.

Такова кафе като kopi luwak се прави на целия Индонезийски архипелаг, както и във Филипините, и Виетнам.

Във Виетнам пък не ползват животни, а накисват зърната в ензими, които имитират процеса на обработка на кафето в стомаха на цибетката. Счита се, че качеството на кафето се дължи на добрия подбор на зърна от животинката, а също и на специалния ферментационен процес в стомашно-чревния й тракт. Така че, това пак не е решение.

Някои специалисти казват, че kopi luwak е направо гадно, че е нива под ниските категории кафе, с които са го сравнявали на дегустации. Други пък го обожават, защото е с малко по-омекотен вкус и аромат. Аз го намирам за приятен и плътен, но не бих преминала изцяло на него. Доста скъпо удоволствие е да се пие само kopi luwak, а и си падам повече по италианския вкус и еспресото. 😛

В една плантация за кафе ни предложиха kopi luwak сварено по много интересен начин.

Сложиха смляното кафе в горната част на стъклен съд, който се нарича сифон, наподобяващ пясъчен часовник, а в долната сипаха вода. Отдолу запалиха газениче, за да я подгрее. Тя започна да се изпарява и цялата течност се качи по тръбичка на горното ниво на съда, където реално се сварява кафето. Там то се надигна нагоре, също като при варенето на турското кафе и като започна да се охлажда, се спусна пак надолу в долната част на съда, след което ни го сервираха. Иначе на о-в Бали, варят кафето като турското/гръцкото на Балканите, или просто го запарват с гореща вода като чай.

This slideshow requires JavaScript.

 

Както става ясно в статията ми GO TO LOCAVORE TO GO, на Бали се предлага и еспресо, както и други вариации, но те са привнесени от чужденци на острова.

Ако се чудиш сега какво ли е да се пие kopi luwak, бих оставила на теб да прецениш. Най-добре е да отидеш на Бали и да го пробваш на място в плантациите. Преживяването е хубаво, не толкова заради факта, че си пил/а от най-скъпото кафе на света, а по-скоро възможността да видиш на живо кафе на храст, червените зрели зрънца и белите му цветчета. Да видиш странното животно, по чиито изпражнения светът се е побъркал и дава луди пари, да се разходиш в истинска джунгла, да видиш как изглеждат в природата някои неща от супермаркета.

 

This slideshow requires JavaScript.

 

Помниш филма The Bucket List с Джак Никълсън и Морган Фрийман. Там имаше един диалог,  в който героят на Джак Никълсън, богаташ- тузар, чете написаното обяснение от героя на Морган Фриймън, за добиването на любимото му кафе kopi luwak, с което не се разделя никога. В края на описанието, тузарят разбира, че това кафе всъщност е изходено като фекалий и казва You are shitting me!, а другият му отговаря Cats beat me to it! и започва да се смее гърлено, а малко след това и двамата се смеят от сърце.

Ето така, култовото кафе може да вдъхне енергия и без даже да е било сварено и изпито.

 

Ако решиш да го опиташ на едно от най-хубавите места на света, там, където то се ражда и добива, т.е. на о-в Бали, можеш да си купиш на доста прилична цена билети от Qatar Airways за 900- 1000 лв. От София се лети до столицата на Qatar, Доха. Летището е много приятно, а магазините много луксозни и скъпи. 😊

След 10-часов полет, в удобство и хубава услуга на бордовия екипаж, се каца направо в Денпасар, главният град на Бали. Опитай се да избуташ съня към новия часови пояс. Разликата между часовата зона на София и тази на Бали е 5 часа. С Доха няма разлика.

В карето на booking.com тук директно можеш да си резервираш престоя, както направих аз. Ако си в комбинация от четиричленно семейство, направо ти препоръчвам в Ubud Raya Resort в Убуд двуспална вила Arjuna, а в Rumah Bali Bed and Breakfast на Nusa Dua– двуспалната Hibiscus. Защо ти ги препоръчвам точно тях, можеш да прочетеш във следващите ми публикации.Booking.com

За други статии, свързани с клиентското обслужване, популярни и научни факти за храна и напитки, разгледай  категория Икономика на преживяванията на  placescases.com.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.