fbpx
Bucharest, by placescases.com

Какво можеш да правиш, докато си в Букурещ и няколко съвета за добро изкарване

Време за четене: 6 мин.

Нямаш 6 мин. за четене? Тогава опитай четене в бърз режим- само подчертан и цветен текст: 3 мин. 

Нямаш 3 мин. за четене? Виж тогава филмчето по-долу: 2:32 мин.

Понякога човек няма достатъчно време да си организира пътуване и просто трябва да помисли за някоя близка дестинация, и ако тя не е в България, защо да не посети някоя съседска държава.

Разказвала много пъти съм писала за Гърция, имам пътепис и за Истанбул, сега дойде ред и на Букурещ, столицата на съседката ни Румъния.

Как се пътува до Букурещ?

От България е най-добре с кола. Може да се направи кратък престой в Русе, който винаги заслужава възхищение към красивите му, но за съжаление нуждаещи се от реновиране сгради в центъра. Предложения за отсядане и ресторант, можеш да видиш в публикациите Residence House- хотел в Русе до река Дунав и Ресторант Тераса в Русе с гледка към река Дунав. Ние прекосихме границата и Дунав мост в неделя, нямаше никаква опашка.

Има и директни полети, дори билетите не са много скъпи.

Цените в Букурещ

Въпреки, че до Букурещ можеш да отидеш бързо и за малко пари, оказва се, че престоят там никак не е евтин.

Цените са двойни на тези в България. Бутилка вино в ресторант у нас е минимум 30-40 лева. Най-евтините вина, с произход Румъния по ресторантите там са 160-200 леи, които грубо се делят на 2, за да се получи равностойност от 80-100 лева. За френско трябва да се изръсиш поне 200 лв. Кафето е 10 лв., бирата- 15. Коктейлите са над 20 лв. навсякъде, докато в България по добрите коктейл барове са по 15 лв.

Т.е. разбирай, цените са като в Западна Европа, но нямаш усещането да се намираш там. Не ми направи впечатление румънците да не харчат, напротив, по заведенията смело си поръчваха. Явно стандартът като цяло е по-висок от този в България.

Така че, подготви се за харчене.

Внимавай с такситата в Букурещ

Посъветваха ме да ползвам или Uber или Bold, да не разчитам много на местните компании. Тъй като вече имам акаунт в първата, реших да ползвам тях. Проблемът е, че ако сте 4 човека, трябва да избереш най-големия клас автомобил, ама това кой да ти го каже. Като ги извикаш, веднага те таксуват, а като не те качат, защото те отказват, не ти връщат парите. Така че и тук проучи предварително нещата.

Какво можеш да с правиш в Букурещ?

Букрещ предлага най-разнообразни забавление и културно-исторически забележителности, но не само. Характерен е също с безбройните си фонтани, паркове, множество зеленина. През него минава река Дамбовита и осигурява постоянен поток от вода, за цялото това природно изобилие.

Когато се разхождаш обърни внимание на следните емблематични сгради в Букурещ:

Букурещ има много интересна архитектура на сградите, независимо дали от по-старо време или от социализма. Така че, удоволствие е да се разходиш по централните булеварди и улици, да вдигнеш поглед и се загледаш в тях.

Bucharest old building, by placescases.com
Bucharest old building, by placescases.com

Ще ги отбележа в Google Maps по-долу, за да се ориентираш по-лесно.

 • Сградата на CEC Bank на Calea Victorei. Наричат я Palace of the Deposits and Consignments или на румънски Casa de Economii și Consemnațiuni. Много красива стара сграда, датираща от 1900 г.
 • Срещу нея е Националния музей на румънската история или Muzeul Național de Istorie a României.
 • Църквата на Ставрополския манастир (Biserica Mănăstirii „Stavropoleos), която е източноправославена и датира от 1724 година.
 • Ако вървиш в посока обратна на реката по Calea Victorei, оглеждай се вдясно за монументална сграда, която в момента помещава Министерството на вътрешните работи на Румъния (Ministerul Afacerilor Interne). По социалистическо време това е била централата на Комунистическата партия, от която Николае и Елена Чаушеско са избягали с хеликоптер по време на събитията през 1989, когато Румъния отхвърля тоталитаризма. По-късно са били арестувани и екзекутирани публично, като импровизирания процес и обвинение, както и изпълнение на смъртното наказание чрез разстрел са предавани по националната телевизия в Румъния, а в България също имаше излъчване. Както се казва на латински Sic transit gloria mundi. Така минава световната слава.
 • Пред нея, за да напомня да не се повтарят грешките при тоталитарното управление е Паметника на възраждането (Memorial of Rebirth) (Memorialul Renașterii), който е посветен на жертвите на борците срещу него. Румъния е била в социализъм и централизиран модел на икономиката от 1947 до 1989. Черната овална фигура по средата на високата пирамида символизира клетката на комунизма, която е държала народа в плен.
 • Преди това отляво пак можеш да видиш стара източноправославна църква Кречулеску, от 1720г- Biserica Kretzulescu
 • Продължаваш в същата посока по Calea Victorei и отляво виждаш Националната галерия (Muzeul Național de Artă). Ако имаш време, по-добре да я разгледаш.
 • Малко след това е статуята с конника, която е на един от кралете на Румъния- Карол I. Била е разрушена от комунистите, но е издигната наново през 2007 година.
 • След това отляво е Кралския дворец (Palatul Regal din București), а от дясно, срещу нея е Концертната зала (Ateneul Român).
Roman Anthenaeum Bucharest, by placescases.com
Roman Anthenaeum Bucharest, by placescases.com
 • Интересен е пасажът Мака Вилакрос (Pasajul Macca – Villacrosse), който представлява покрита улица, пълна с малки заведения, шарена и уютна. Другият интересен пасаж, по-скоро заради шарените си чадъри е Pasajul Englez, но нещо изглеждаше неподдъжан- заведенията като че ли бяха затворени, имаше строителни материали.
 • Разбира се, най-интересната сграда е тази на Парламента (Palace of Parliament) (Palatul Parlamentului). Наричат я още Дворецът на републиката, Дворецът на народа. Един румънец преди време ми беше разказал, че по социалистическо време са си правели шеги, че това не било Дворецът на народа, а Дворецът на победата на Чаушеску над народа. Зданието е огромно, не мога дори да си представя какви са разходите за поддръжката му. Говори се, че все още има части, които не са достроени и са оставени да тънат в загадъчност и рушене, като огромните басейни в подземието. Със сигурност може да научиш повече, ако отидеш на туристическа обиколка вътре, но трябва да знаеш нещо много важно.

За да посетиш Дворецът на парламента трябва да си купиш билети от предния ден. Не можеш просто да отидеш и да влезеш.

Пуска се ограничена бройка хора и като се запълни пренасочват за следващи посещения. Бройките се запълват бързо, защото интересът е голям. Задължително си носиш задграничен паспорт, а може и лична карта да, но първо провери дали е така. Възможно е да задържат документа ти, докато си вътре на обиколката и после да ти го върнат. Четох различни източници и всеки казваше различни подробности.

House of Parliament Bucharest, by placescases.com
House of Parliament Bucharest, by placescases.com

Заслужава си да направиш опит да влезеш, за да научиш повече за това чудовищно човешко творение. Заради този мастодонт, за който казват, че е втората по големина сграда в света след Пентагона, са били изселени десетки хиляди семейства, унищожени са родните им къщи, стари фабрики, църкви и манастири. Абсолютно безкомпромисно тогавашното социалистическо управление е изравнило със земята китния квартал, който се е намирал на хълма Уранус.

И така, сгради за гледане в Букурещ има много, но само ако имаш и време за разходка.

Разходи се в Стария град на Букурещ

Старият град е точно в центъра. Пълен е с малки заведенийца, барчета, ресторантчета. Множество викачи ще те заговарят и канят пред всяко от тях, но по-добре е да имаш план къде искаш да отидеш, вместо да се поддаваш на тяхното напористо внимание.

Аз там много харесах 2 местенца:

Beer O’Clock, което предлага голямо разнообразие от различни типове бира, включително и наливна. Музиката е хард рок, сервитьорите са любезни и с удоволствие препоръчват различни типове бира, според вкуса ти и което е най-важното, усмихват се. Това има значение, защото на много места, на които бяхме в Букурещ, не ни се усмихваха хората там.

Nomad Skybar. Там освен хубави коктейли, можеш и да похапнеш. Намира се на последния етаж на сградата и гледката е приятна оттам. Интериорът му е много приятен и предразполага с комфорт. Има и тераса на второ ниво, което практически е покривът.

 

Време за гледане на филмчето: 2:32 мин.

Къде да отседнеш в Букурещ?

Както винаги, направих доста детайлно проучване и след свеждане на списъка до 3 опции, отговарящи на критерия да имат интересен дизайн, да впечатляват с нещо, избрахме тази с най-добра локация.

Това беше хотел Марморош, от Autograph Collection на Marryott Bonvoy. Впечатли ме със стила си, в случая Арт Деко, леката закачка и провокация в него, старината на сградата. В нея се е помещавала банка, преди да стане хотел. Историята й води назад до 19 век, но повече можеш да прочетеш в публикацията за хотела.

Къде да похапнеш в Букурещ?

В стария град е пълно с най-разнообразни ресторанти. Места за похапване колкото искаш.

Ако се разхождаш по Calea Victorei, не може да не ти направи впечатление едно шарено местенце- Ganesha Cafe. Бистро, бар, коктейли, наргилета. Може и да се похапне.

За рождения си ден избрах един fine dining ресторант, който се оказа доста скъп, по-скъп от Микла в Истанбул. При последното посещение на Michelin инспекторите в Турция, му дадоха съвсем заслужено звезда.

Ресторантът, който посетихме в Букурещ се казва Kaiamo и се намира в тази част на града ,където са езерата. Кухнята е на много високо ниво и има за цел да покаже традиционни румънски ястия в нов модерен стил, а ако избереш pairing с вино, то е изцяло румънско. Повече за ресторанта можеш да прочетеш в публикацията за него.

Ако не си си предплатила закуска в хотела, заведенията в стария град могат да ти представят разнообразни опции.

Ние решихме да направим нещо като брънч в Grand Café Van Gogh и не съжалихме макар че като сума излезе точно толкова, колкото щяхме да платим за закуска в хотела, т.е. по 50 лв на човек на ден.

Вечеряхме и в един ливански ресторант, като идеята ни беше да сме на брега на езерото, но от ресторанта никой не ни предупреди, че такава гледка няма на практика. Ресторантът се казва Zaitoone, но не го препоръчвам много, макар, че любителите на ливанска кухня, ще го харесат сигурно. Ако си за кратко там, по-скоро не си заслужава чак толкова много.

Със сигурност, за да се опита традиционната кухня на Румъния, най-емблематичното място е Caru Cu Bere. Стара сграда, която някога е била пивоварна, запазила и до ден днешен достолепието си, посреща множество туристи всеки ден, за да покаже местните деликатеси и ги позабавлява вечер с националния фолклор на румънците. За да разбереш какво можеш да опиташ от националната кухня на Румъния прочети публикацията за него Традиционен румънски ресторант Caru Cu Bere в Букурещ, Румъния.

Как да стигнеш до всички тези места в Букурещ?


Използвай картата на Google тук като натиснеш върху червената карфица на някое от тях, с която съм отбелязала местонахожденията им и след това избереш упътвания:

Ако се нуждаеш от рент-а-кар, можеш да си запазиш тук, в карето на най-голямата платформа за резервации, по-долу в края на публикацията.

Как да си резервираш престоя?

Препоръчвам ти да резервираш престоя си направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През,  него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии, а аз получавам скромен комисиона. Само въвеждаш датите на престоя, мястото и натискаш Search.Booking.com

Къдe да следиш за най-новите публикации на блога за отзиви и оценки на интересни места placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter, TikTok и не пропускай нито една нова публикация.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на единствения по рода си блог за отзиви и оценки на интересни места, пречупени през 5DСензографа на 5-те човешки сетива- placescases.com. Може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията на Джоузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.