fbpx
Ubud Palace, placescases.com

Какво не разказах досега за Бали?- Част 1, Убуд.

В предишните си публикации за о-в Бали разказах за интересни места за похапване като The Dining Corner, в околностите на град Убуд, тематичните вечери и брънчове в ресторантите на Laguna Luxury Collection в Нуса Дуа,  за масажите на Бали, за най-скъпото кафе на света, Kopi Luwak, което се произвежда основно на Бали, за интересния готварски курс на Шеф Хайнц фон Холцен, погледнат през призмата на Икономиката на преживяванията, и за неговия ресторант Bumbu Bali, за вилите, където отседнахме в Убуд и Нуса Дуа, Ubud Raya Resort и Rumah Bali, за вкусните бургери и кулинарни концепции на Locavore, но останаха още много неща, които биха били интересни и важни за читателите на placescases.com, планиращи пътуване до там.

Този финален пътепис за приказния остров в Индонезия го посвещавам на KAND&Y team (Y- youngsters), с които споделихме това прекрасно пътуване! 😊 Thank you people- you rock! 🤘

Относно филмчето за Бали в моя YouTube канал Places Cases и soundtrack-а към него

Събрах снимковия и видео материал, който заснех на Бали и сглобих филмче от 2 части.

Макар че целта на този тип видео материали, които правя е да поднеса в кратък визуален вид историите за интересните места, които посещавам, тези станаха малко дългички, но благодарение на прекрасната музика на младият композитор, с когото от известно време си партнираме, Мартин Александров, се гледат на един дъх.

Марто е даровито момче, което вече веднъж написа музика за едно друго колоритно място, с източен привкус на европейска-виенска почва, ресторанта с Michelin звезда- Shiki. Ако ти допада ревюто или филмчето за него, имай предвид, че освен във Виена, го има и в Нуса Дуа, на Бали.

Озвучаването във видеата е на основата на балийската фолклорна музика гамелан. Марто улови спецификата на звученето и инструментите на гамелана, добави различни други мотиви и сътвори мега як soundtrack! 😊

Благодаря ти, Марто, за таланта и ентусиазма да творим заедно!

Ако искаш да чуеш още музика от Мартин, провери неговия YouTube канал и профила му в SoundCloud, където се подвизава с псевдоним Melegoth.

 

Убуд и неговите атракции

Първата част на филмчето е посветена на Убуд и атракциите в неговата околност. В самия град, ти препоръчвам да видиш Двореца, Puri Saren Agungкъдето е живяло кралското семейство.

Предполагам, че ще ти е интересно също да се разходиш по търговската улица, да пийнеш кафе в местните кафенета, да хапнеш organic сладолед, да опиташ фреш от пресни екзотични нам плодове, да похапнеш в симпатичните ресторантчета в местен стил.

 

Ние пийнахме кафенце в Bali Star на търговската и хапнахме чудно сладоледче в Downtown Ubud.

Bali Map Ubud
Bali Map Ubud

Разходи се до парка на маймуните Monkey Forest, но  спазвай всички инструкции и изисквания на персонала, за да не ти откраднат някоя вещ тези закачливи и любознателни животинки. Една от тях се качи на врата на наш приятел, защото си хареса бутилката му с вода, която се подаваше от раницата. Явно си падна по сребристия блясък на етикета. Друга пък хареса очилата на наша приятелка и поиска да си ги присвои, но пък лъскава опаковка от снакс, която й подхвърли една жена се оказа по-ценна за нея и тя бързо се отказа от марковия аксесоар.

 

Кафето на Бали

Ако си падаш по кафе, вероятно ще ти бъде много любопитно и приятно да посетиш кафена плантация.  Там ще видиш на живо растения като жасмин, какао, канела, кафе, а също и животинчето, което е причина Kopi Luwak, да е най-цененото и скъпо кафе на света.

Ние бяхме в цели две. Едната се казваше Teba Sari. Оттам си купихме Kopi Luwak на доста добри цени на пакети. Част от тях подарихме на приятели и роднини. Мисля, че доста им допадна подаръкът! Другата беше Celuk Swing, където пък се люляхме на една люлка над пропаст, та имаше и елемент на екстремност дегустацията там. 😆🤪

 

Храмовете и духовният живот

Задължително на о-в Бали трябва да се посети някой храм. Има много опции. В близост до Убуд е най-големият- храмът-майка Besakih. Всички автомобили спират на голям паркинг, от който се ходи нагоре по една улица доста дълго, но разходката е много приятна. Необходимо е да се увиеш с шал от кръста надолу, който ще ти бъде любезно предоставен пред входа, за да влезеш в храма. Преди главния му вход, балийци предлагат да си купиш за дребни стотинки от традиционните дарове за хиндуистките богове.

Не се притеснявай като те нападнат с офертите си. Попазари се малко и си купи. Не е нещо кой знае какво, но за тях е важно, защото те така се препитават. Вулканът периодично ги пропъжда от домовете им и животът им хич не е лек. Гидът, който те съпровожда, ще ти разкаже за боговете им, за церемониите, за това как се молят на планината да ги пощади при поредното изригване на вулкан и земетресение и ще ти покаже мястото, където се оставят даровете, на една маса нагоре в храма.

Даровете за боговете се правят всяка сутрин от бананови листа, цветя, лакомства, задължителната запалена ароматна пръчица. Поставят се пред дома, на работното място, ще ги виждаш навсякъде.

Онези извитите прътове по улиците, украсени със знаменца символизират драконови глави. Украсяват с тях по празници. Местното население вярва, че драконите са пазители. Други казват, че тези извити прътове символизират мъдър човек, който знае кога да се вее празнично и изправено и кога да наклони смирено глава пред по-висшите сили на природата.

Убуд е нещо като духовен център за йоги. Името му произхожда от думата ubad, което значи лекарство, заради духовните пречистващи ритуали, които се извършват тук и заради множеството билки, които растат в околността.  Проучи къде можеш да отидеш да попкрактикуваш йога или да посетиш гуру. На мен не ми остана време да направя и това. Във филма/книгата „Яж, моли се и обичай“, точно там отиде главната героиня и се срещна с човек, който й отвори очите за духовността. Мъдрецът е бил действителна личност и е живял в Убуд, но е починал преди няколко години.

 

 

Природата на Бали

На Бали има различни видове природни паркове, където можеш да общуваш с местната флора и фауна. Заслужава си по път да се отбиеш да видиш някой и друг водопад. Ние специално отидохме до Tibumana. Много е красив, един такъв закътан, ходиш дълго по едни стълби, за да ти се разкрие накрая.

Ако си падаш по приключения, качи се на кратер на вулкан, с местен гид, не сам. В Monkey Forest в Убуд, който вече споменах наблюдаваш автентична джунгла. Много е красиво! А пред един от ресторантите, на един от хълмовете, даже видяхме на ръка разстояние огромен прилеп, който кротко си висеше от една табела. Много му се радвахме! 😊 Ще го видиш във филмчето- сладурче е!

 

Изкуството на масажите и други изкуства

Задължително отиди на масаж, и то няколко пъти. Получаваш релакс, лечение на тялото и душата, джинджифилов чай, курабийки….Можеш и децата да заведеш, защото за тях има специални кратки, по-леки версии на масажи.

За СПА салоните съвсем подробно съм писала в статията ми МАСАЖИТЕ НА БАЛИ – РИТУАЛ ЛИ СА ИЛИ ЛЕЧЕНИЕ?.

На Бали има ателиета и работилници с различни занаяти и изкуства- дърворезба, живопис, бижутерство. Купи си някаква малка дървена фигурка за спомен, картина, пък може и две, ама пак, не забравяй да се пазариш. При картинните има една специфика- ако ги взимаш от улицата, не се знае кой е нарисувал пръв оригинала, защото има много копирачи. По-добре, отиди в някое ателие на художник и работилници за дърворезба, където могат да те заведат местните гидове и там разгледай спокойно. Всичко се опакова надлежно, така че да може да пътува в самолет. Ако пък не държиш на оригинал и копие ти върши работа, има ги и на търговската улица в Убуд.

 

To Be Continued …

За да не става досадно дълъг този пътепис за о-в Бали, ще спра тук и ако ти е интересно, те каня да продължим пътешествието си във втората част. Там ще видиш и другата част на филмчето.

 

За резервации на хотели и вили

Ако обаче вече си страшно убеден/а, че заминаваш за Бали, за твое удобство съм добавила каре на booking.com, в което само трябва да добавиш датите на твоето пътуване и да натиснеш search. Оттам насетне гледаш опции, хотели, вили, цени и си резервираш, където най-добре условията отговарят на твоите критерии. Запомни, че си запазваш всички genius отстъпки и привилегии.Booking.com

Как да стигнеш дотам?

Ако искаш да се възползваш от добри цени за билети на Qatar Airways, провери за промоции през този QR code. Ние така си взехме билети на много добри цени.

За да ти е по-лесно да се ориентираш къде се намират местата, за които ти разказвам, разгледай картата и кликай на карфиците, ако искаш да получиш упътване.

Menanga, Rendang, Karangasem Regency, Bali 80863, Индонезия

Jl. Karna, Ubud, Kabupaten Gianyar, Bali 80571, Индонезия

Ubud, Kecamatan Gianyar, Gianyar, Bali 80571, Индонезия

Jl. Karna, Ubud, Kabupaten Gianyar, Bali 80571, Индонезия

Jl. Jaga Raga No.40, Celuk, Sukawati, Kabupaten Gianyar, Bali 80582, Индонезия

Besakih, Rendang, Karangasem Regency, Bali 80863, Индонезия

Lodtunduh, Ubud, Gianyar, Bali 80571, Индонезия

bangun lemah kawan, Apuan, Susut, Kabupaten Bangli, Bali 80661, Индонезия

Jl. Raya Ubud No.8, Ubud, Kabupaten Gianyar, Bali 80571, Индонезия

Jalan Monkey Forest, Ubud, Kabupaten Gianyar, Bali 80571, Индонезия

Jl. Monkey Forest, Ubud, Kabupaten Gianyar, Bali 80571, Индонезия

За повече ревюта от мен относно ресторанти, хотели, както и други места по света и у нас, разгледай всички категории на  placescases.com

Ако ти е интересна темата за Икономиката на преживяванията, прочети статиите ми посветени на нея и местата, които прилагат принципите й на практика в категория Икономика на преживяванията

2 thoughts on “Какво не разказах досега за Бали?- Част 1, Убуд.

  1. Чудесен пътепис! Тъкмо навреме за утрешното ни пътуване до Убуд

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.