fbpx
Хората зад Готварница Хвойната и гаргата

Кои са Хвойната и Гаргата в един от най-новите и забележителни ресторанти в София- Готварница „Хвойната и Гаргата“? Част 1

Интервю на FacesCases с шеф Бойковски и шеф Великов- главните готвачи на ресторант Готварница „Хвойната и гаргата“.

Миналата година, по същото време стартира новата рубрика на placescases.com с име FacesCases, посветена на личностите, които стоят зад най-забележителните ресторанти, хотели, барове, всякакви места, които блогът сензографира. Дали случайно или нарочно, тази места прилагат принципите на Икономика на преживяванията, теория на Джоузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Те не продават просто храна, нощувка, напитки, някакви услуги. Там на клиентите се предлагат преживявания.

През януари 2020 ти представих в интервю от 3 части една забележителна дама- шеф Сидония Радева, главен готвач на едно изключително приятно място в София- Constantinoff Restobar. То беше ново заведение, което много ме впечатли с оригиналния си подход в интериора, храната, предлагането на напитки и някак си много ме запали идеята да разкрия човекът, който стои зад прекрасната кухня там.

Сега имам удоволствието да ти представя хората зад един друг, сравнително нов проект в София- Готварница „Хвойната и гаргата“. Заведението стартира в труден момент, между две затваряния заради пандемията от Ковид-19, а на всичкото отгоре се подготвя и отваряне на посестримата му- Кръчмарницата. Трудностите пред бранша са огромни. Някои много добри заведения се принудиха да приключат дейността си след първия lockdown, както стана с Багри и Кръг, но пък главните им готвачи намериха ново поприще за изява.

В това интервю от 4 части, ще те запозная с шеф Велин Великов и шеф Георги Бойковски. Те искат да ги наричам майстори готвачи, а не шеф.

Хората зад Готварница Хвойната и гаргата
Хората зад Готварница „Хвойната и гаргата“- шеф Великов и шеф Бойковски

С първия се запознах при интервюто, а втория го зная още от ресторант Космос, където беше главен готвач. По- интересното е, че и двамата са се занимавали с Космос в зората му, но тогава не са се запознали, но ето че сега съдбата или професията ги е събрала заедно.

Те не си приличат по нищо. Велин е по-възрастен от Георги със 7 години. Той е  по-обран, спокоен, бих казала интровертен дори. Почти не говори, не се вълнува толкова от въпросите, които му задавам. Предпочита да се изявява чрез храната си. Другият, Георги, е експресивен, ярък, приказлив, пали се много, страшно е искрен и  директен, готов е да осъществява дори най-шантавите си идеи. Единият е морето, другият звездите, двамата се срещат в хоризонт на успеха, към който се стремят много от колегите им.

Биографична информация за Велин Великов

Велин е на 45 г., а в бранша е от 1991г. Има близо 30г стаж. Става в 4-5 ч. сутрин, за да се подготви за деня. Свикнал е от времената, когато е работил за туризма във Варна, когато са приготвяли закуската на почиващите. Има 3 деца на 3 , 8 и 12 г. Не живее с половинка и не е словоохтлив за личния си живот.

Биографична информация за Георги Бойковски

Георги е на 38 г. и е роден на първи ноември- Деня на будителите. Обича да го пояснява. После добавя, че е зодия Скорпион. Също така, името му се произнася с ударение на второто О, звучи като Бенковски, будителски и революционно. Има 1 момиченце на 3г.  В момента не живеят заедно със съпругата му. След като се прибира от Испания, работи в ресторантите Te Quero и Катедрала в София, после започва да развива нова, съвсем различна и иновативна кухня, базирана на българските традиции в ресторантите Пчела, Космос и Кармаре. Консултант е в популярни ТВ формати, посветени на гастрономията.

(Интервюто се проведе преди второто голямо затваряне на ресторантите, преди Коледа 2020, и стана малко разпокъсано, защото така и не можах да събера двамата си събеседници по едно и също време заедно. Имаха ангажименти, клиенти, но и двамата споделиха много интересни неща.)

Към Велин: Кои са основните ти проекти в готварството преди Готварница „Хвойната и гаргата“?

Велин: Аз съм от Варна. 2003 отворихме във Варна Гранд хотел Мусала. След това върнаха старото име на хотела- Гранд хотел Лондон. Там работих до 2012.

Един дълъг стаж е минал там.

Велин: Работихме с готвачи от цял свят. След това отидох в Бургас, ресторант Розе. 2012. После ресторант Етно на ул. Александровска в Бургас. 2014 отворихме ресторант Ноти, в св. Влас. 2015 дойдох в София. Занимавах се малко с Ракета Ракия бар.

Знам, че Космос ти си го стартирал.

Велин: Да със собственика, Николай и Галя Димова, тя ни беше управител там. Тя сега е в Бургас. С нея от ресторант Розе в Бургас отидохме в Ноти и след това дойдохме тук. В Космос направих кухнята като идеен проект и концепция и след това се заех с други неща.

С Георги застъпихте ли се там?

Велин: Не там не успяхме.

(По-късно Жоро ми обясни, че с Велин са се засичали 3 пъти само, но някак са усетили, че си пасват добре като екип. Както Георги сам каза „краставите магарета се надушват“.)

Велин:2016 започнах да се занимавам със Зорница Естейт. Към 2017 я направихме. Васил Спасов ми беше заместник главен готвач. Той е амбициозен, развива се, мисли и е нахъсан да работи.

А след Зорница Естейт?

Велин: Бях личен готвач няколко години на двама души. Известни личности са, но така се случи, че и двамата вече не са в България. При единият всички продукти, всяка седмица се караха от Франция. След това ми предложиха собствениците на Готварница да се заема с този и другия проект, за новия им ресторант на Оборище- Кръчмарница. Жоро ме извика за тези проекти.

Имате ли разпределение между двата обекта двамата?

Велин: Да и двамата сме навсякъде, но ще има разпределение като стартира и другия ресторант.

Следва продължение в Част 2, където става ясно кой е Хвойната и кой Гаргата в Готварницата, както и как е бил създаден ресторанта.

За да прочетеш продължението на интервюто с шеф Великов и шеф Бойковски, следи рубриката FacesCases на блога placescases.com или страниците му в InstagramFacebookYouTubeLinkedInTwitter.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.