fbpx
Победители в Ресторант на годината 2018 на сп.Бакхус, placescases.com

Кои бяха най-добрите ресторанти в България за 2018 според сп. Бакхус?- Част 2

Време за четене: 3 мин

В първата част от тази публикация разказах по-подробно за самата церемония по връчване на наградите за най-добри ресторанти за 2018, защото тя все повече прилича на представление, което носи четирите основни характеристики на хубавото и запомнящо се преживяване според Икономиката на преживяванията на Джоузеф Пайн и Джеймс Гилмор[1]. За тези характеристики можеш да прочетеш по-подробно в публикацията Икономиката на преживяванията в действие с готварския курс на шеф Хайнц фон Холцен на остров Бали- Част 1.

Обаче, още не съм разказала кой спечели! 😊 Та тази част вече е специално, посветена на звездите на шоуто, наградените ресторанти и техните главни готвачи.

В чудесно украсената зала, с препратки към испанската култура, пикасовска анимирана визия и музика от испаноговорящия свят, с водещ, но не на бенда, а този път на самата церемония- музикантът Мишо Йосифов, беше отличен най-добрия от добрите, а именно, Ресторант на годината за 2018Космос, София, с главен готвач Владислав Пенов и собственик Николай Григоров.

Отдавна чаках ресторант Космос да спечели голямата награда и това вече е факт. Ура! Честито! Заслужвате го, хора!

Когато отвориха и застанаха стабилно на гурме картата на България, главен готвач им беше Шеф Бойковски. Сега той е в ресторант Кармаре в София, но това не им попречи да благодарят и на него за наградата си, защото той ги тласна мощно в тяхното пътешествие към гастрономическите върхове.

Наградата за Креативна кухня отиде при един от любимите ми ресторанти  ANDRe на шеф Токев и при aEstivum, с главен готвач Васил  Спасов. Пак благодарение на сп.Бакхус, на един винен тур, имах възможността да опитам ястията на този прекрасен готвач, в ресторанта на едноименното имение в с.Зорница. В резултат, всеки път като посещавам региона на Сандански, се отбивам там. Nicolas 0/360 в София също спечели тази награда.

Вкусни места тази година са Bistrello и Щастливото прасе и двата в София. Ако обичаш да похапваш в „прасето“, побързай да го посетиш, защото ще го затварят. Джун Йошида, собственикът, има нови планове, които аз лично чакам с нетърпение да видя какви са.

Наградата за Световна кухня грабна L’Etranger, с прекрасните им френска ястия и Hamachi-Ni, с азиатски. И двете места са любими на семейството ни, особено на децата, което е изключително важно за нас, когато избираме къде да отидем.

Много ми е приятно, че Ресторант на читателите пак стана Паваж. Като пътуваме до Пловдив, задължително хапваме поне веднъж там. Само трябва да въведат плащане с карта, иначе всичко друго е супер!

Нали знаеш, че Пловдив е Европейска столица на културата през 2019? Препоръчвам ти да го посетиш няколко пъти- цяла година има много културни събития, концерти, изложби. Едни от най-хубавите представления са в Античния театър. Задължително отиди на опера там.

И сега докато сме на пловдивска вълна, Дебют за 2018 отиде при Tam’s House, дето си го следя в интернет и съм си го планирала за следващо посещение като съм в Пловдив, а другото място, което спечели, е един ресторант, посветен на с телешкото и говеждото – Manzo, София. За мое най-голямо съжаление и почуда, последния път в Manzo ни сервираха и то не като комплимент, както е в повечето италиански ресторанти, а си го поръчахме срещу заплащане, ликьор Лимончело в обикновени чаши за уиски, вместо в чаша лале. Когато попитах защо не е сипано, както по стандарт, ми обясниха, че има по-специални гости, при които са чашите и нямало чисти за нас. Ей, така като започнат да делят клиентите на всеослушание на по-специални и обикновени, най-обичам. Мисля, че повече няма да прочетеш нищо от мен за този ресторант.

В категория Нова вълна- Брънч ресторант награда взеха Мулти Култи, Пловдив и Фабрика дъга, София. Второто пак има за собственик, Николай Григоров, който е на Космос.

Като Вечна класика беше определен Клуб на архитекта, София.

Nicolas 0/360 взе награда за Винена листа и напитки DiVino.

Време за гледане на филмчето: 7 мин.

Вече чакам с нетърпение следващата церемония догодина. Аз лично смятам, че ресторант Кармаре трябва да влезе задължително в номинациите за най-добър ресторант.

Прочети първата част на тази публикация и виж филмчето към нея.

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава следи за следващи ревюта и пътеписи в Instagram, Facebook, YouTubeLinkedIn, Twitter. А най-добре е да се абонираш с мейл тук директно.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите placescases.com, може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията. Постарала съм се да отлича онези местенца, които прилагат дали нарочно или случайно нейните принципи и мисля, че си заслужава да ги разгледаш. Направо кликни на категория Икономика на преживяванията.

[1] The Experience Economy, updated edition, Harvard Business Review Press, Boston, Massachusetts, by Joseph Pine and James Gilmore

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.