fbpx
Crete, Rethymno, photo by placescases.com

Остров Крит- пътеводител с tips&tricks за добро изкарване- Част 1

Август 2021       

Време за четене: 5 мин.

Нямаш 5 мин. за четене? Тогава опитай четене в бърз режим- само подчертан и цветен текст: 3 мин. 

Избрах остров Крит за част от лятната си почивка, защото толкова много ми харесаха снимките, на които попаднах, че победи всички други опции. Истината, че да си на място е много по-хубаво, отколкото можеш да си представиш гледайки снимките.

Много хора ме питаха дали не е било прекалено топло на Крит през август. Отговорът е да, топло е, много е топло, но не го усещаш като тягост, а си благодарен. Местните са намерили начин  да се справят с безпощадното слънце. Сградите в градовете са нагъсто, за да си пазят сянка. Така се образуват малки сенчести живописни улички, а там където грее повечко слънце, е направена естествена сянка от пълзящи растения или пък се  пускат тенти,  които могат да защитят цялото пространство от слънчевите лъчи. От магазинчетата за сувенири, се усеща хладен полъх от климатиците им. Ако се почувстваш изморен, можеш веднага да приседнеш на някоя красива и приканваща масичка на сянка от нагъсто разположените малки кокетни заведенийца, да пийнеш нещо разхладително.

Не пропускай да прочетеш и втората част на този пътепис.

Как се отива до Крит?

Приятелски съвет: ако летиш law cost, а то няма друг начин, гледай поне рент-а-карът да ти е читав, защото добре позиционираните ценово отказват да те изчакат при закъснение на полета, независимо дали си готов да си платиш таксата за работа afterhours.

Можеш да използваш карето тук, което дава възможност да разгледаш всички варианти, на всички компании.

Global Rent-a-car или Holiday Auto. Тези двете си чакаха клиентите след грандиозното забавяне на полета на Wizz с повече от 6 часа и в 4 сутринта дадоха колите им. Centauro не пожела да ни чака дори срещу редовната им такса от 40 евро. Когато се опитах да се разбера с тях по телефона, ми казаха, че са просто офис в Ханя и не могат да се занимават с моята резервация. Да съм звъннела на кол център да си я канцелирам, ако искам и че това, че няма как да се придвижа до Ретимно в 4 през нощта не е техен проблем. Само да обясня, че кол център няма, а има IVR, който ме препраща към техния офис. Общо взето Параграф 22.

Между другото, ако имаш такова закъснение на полет, задължително влез в сайта на Wizz и подай жалба. Има си форма. Компенсациите стигат до 250 евро.

Освен със самолет, можеш да пътуваш дотам с кола, но задължително провери графика на фериботите и изискванията, свързани с Covid за качване на тях. Препоръчително е да отседнеш една нощ някъде по пътя, за да не правиш огромен преход наведнъж- все пак Крит е в най-южната част на Гърция. Целият пробег е ок 1200 км и е над 18 часа. Така че добре си прецени кой начин на придвижване ще избереш. Удобството да си с кола е, че не зависиш от low cost авиокомпаниии, рент-а-кар компании, можеш да си носиш чадър и шезлонги, за да посетиш диви плажове, каквито най-много си заслужава да видиш там и разбира се да се запасиш с висококачествен зехтин.

Разбира се, първото нещо, което трябва да направиш, преди да тръгнеш за Гърция, да провери изискванията за влизането в държавата, по отношение на Covid. Със сигурност ще опълниш PLF форма.

Къде да отседнеш?

Ако за пръв път отиваш на Крит, препоръчвам да си резервираш нещо в някой от градовете- Ретимно (Rethimnon), Ханя (Chania), ударението е на Я или Хераклион (Heraklion).

Аз избрах Ретимно, защото ми изглеждаше най-романтично и привлекателно. Наблизо има добър плаж с beach bar и на равно разстояние от източния и западен бряг на острова.

Повече за плажовете на  Крит можеш да прочетеш в Част 2 на тази публикация.

Ако си готова да похарчиш малко повече пари, заслужава си, не се скъпи, особено при първо посещение. Вземи си нощувки в някоя стара сграда. Тук има много запазени такива, защото не е имало бомбардировки през войната.

Ние отседнахме в хотел Avli, произнася се с ударение на I, намиращ се в сграда от 1600г. За него можеш да прочетеш повече в Avli Lounge Apartments в Ретимно на остров Крит- където времето спира и не ти се иска да тръгне.

Какво е да живееш като критянин?

Да живееш като критянин, означава да не бързаш за никъде. В тази жега не ти трябва да се напрягаш с графици и спешни задачи.

Преди да си тръгна, в нашия хотел ме попитаха дали съм се хранила като местна, докато съм била на Крит. Попитах какво значи това. Отговориха ми, че местните ядат много и вкусно. Ами аз така си живея по принцип, нали имам да разказвам в блога за колкото може повече манджи и преживявания на интересни места. 😊

За да се усетиш духа на Крит, използвай колкото можеш повече възможности да скиташ по малките улички на стария град, да снимаш, да присядваш за напитка тук-там. Сувенири има всякакви, но ако имаш възможност вземи си зехтин, защото този тук е много добро  качество, с ниска киселинност.

Ако искаш да си като местен, не ставай рано, обядвай обилно към 15ч, вечеряй към 21 и по-късно, гуляй до зори. Бърза работа нямаш. Само туристи има сутрин рано-рано в 9ч. по улиците и персонал на хотели и заведения. По плажовете се ходи най-рано в 10-10:30, а гърците още по-късно пристигат. Даже не знам бийч баровете работят ли по-рано. 😉

Коя е местната напитка? Не е узо. 😉

Опитай местната ракия цикудя, ударението е на Я.

Пише се tsikoudia. Raki (раки) е същото, доколкото разбрах може да има разлика в алкохолния градус. Тук ципорото, което е широко разпространено на север не е толкова често срещано. Узо има разбира се, така че за любителите на анасона, въпросът е решен. Обаче пробвай цикудя с мед и канела, прилича на греяна ракия с въпросните съставки, но е много приятно, особено като диджестив. Всъщност няма как да ти се размине опитването на цикудя, защото я сервират във всеки ресторант, накрая след като се нахраниш преди сметката, заедно с комплиментния десерт.

За пръв път опитахме местната напитка в Таверна Ставрос, която се намираше до нашия хотел. За нея можеш да прочетеш в Таверна Stavros- гръцка кухня с критски тертип в стария град на Ретимно.

Ето и кратко филмче за таверната, озвучена с типично местна музика.

Във втората част на тази публикация можеш да прочетеш къде да се храниш като критянин, т.е. на кои места в Ретимно и наоколо можеш да хапнеш вкусно и обилно, какви местни продукти и специалитети да пробваш, как да пиеш вино като местен, къде има хубави барове в Ретимно, някои идеи за плаж, както и за исторически забележителности.

Как да стигнеш до всички тези места на Крит?

Не се притеснявай как ще стигнеш до гореизброените места. Просто използвай картата на Google тук като натиснеш върху червената карфица, с която съм отбелязала местонахожденията им и след това избереш упътвание:

Επιμενίδου 16, Ρέθυμνο 741 00

Avili, 22, Xanthoudidou, District of Rethymnon, Rethymno Regional Unit, Region of Crete, 741 00, Greece

Как да си резервираш престоя на Крит?

Препоръчвам ти да резервираш престоя си направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През,  него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии. Само въвеждаш датите на престоя и натискаш Search. Освен това, booking.com се грижи очакванията ти като клиент да са максимално изпълнени. Описала съм за една такава случка в ревюто за хотел Shangri-La в Сингапур.


Booking.com

Къдe да следиш за най-новите публикации на блога за отзиви и оценки placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в  Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter и не пропускай нито една нова публикация.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на единствения по рода си блог за отзиви и оценки на интересни места, пречупени през 5DСензографа на 5-те човешки сетива- placescases.com. Може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията на Джоузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.

Ако се нуждаеш от рент-а-кар, можеш да си запазиш тук, в карето на най-голямата платформа за резервации.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.