fbpx
Collage Renaissance and Shahbazian, photos by placescases.com

Предимствата да отседнеш в къща за гости в Пловдив, Европейска столица на културата за 2019

Хотелите се конкурират да предлагат лукс, впечатляващ дизайн, разнообразни услуги- от СПА и басейн, през анимация за деца, до курсове по готвене, икебана, алкохолни дегустации, спорт, разходки и посещения на забележителности, игри и всякакви други занимания.

Само че, когато си в стар и колоритен град като Пловдив една от опциите, която в никакъв случай не трябва да се игнорира е отсядането в къща за гости. Винаги, когато си на такова интересно място, с много забележителности, със стар дух, древна история и специфична атмосфера, още по-добре усещаш всички тези неща в някоя къща за гости в традиционен стил. Тук ще разкажа за две такива- хотел Ренесанс, нищо че се казва хотел, той носи реквизитите на къща за гости и къща Шахбазян, която пък е по-близо до определението хотел.

Когато говоря за къща за гости, луксът не е това, което търся. Акцентите са върху духа и настроението на мястото, комфорта, личния контакт с домакините/собствениците и произхождащото от това непосредствено общуване и подход към клиента. Това много рядко го има по хотелите.

На много ключово място, точно под античния театър се намира семейният хотел Ренесанс. Къща Шахбазян пк е в подножието на Небет тепе, но от другата страна. И двете са близо до стария град, на много хубави места, на пеша разстояние от всички централни места и забележителности. За тези, които съвсем случайно не знаят или просто не си спомнят, тепе значи хълм, а Небет тепе означава- охранителен/наблюдателен хълм. Най-старото и значимо праисторическо поселище на територията на Пловдив е възникнало именно на това тепе. Има множество останки, там също е античния театър, където е много яко да се гледа опера и всякакви други концерти.

Видях   ….             

Ренесанс:      5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

…. Ренесанс има дизайн на стара пловдивска къща- романтичен, ретро,  с дървени мебели, със страхотни стенописи и фрески по таваните- майсторство и красота;

…. Не се притеснявай, подът и мебелите може да са дървени, но банята е съвременна с плочки 😊.

Шахбазян:     5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

…. Голям двустаен апартамент, с голям коридор между стаите, с по-модерен интериор, но пак- дървени мебели, дюшеме,  чердженце, кокетни перденца, ковано желязо- все елементи на усещането за уют;

…. Много приятна гледка от голямата тераса към тепето;

…. Малко кътче с диванче, масичка за кафе и големи прозорци към кърстовището, даже има балконче- сладурско е, особено с този акцентен червен цвят на дамаската.

 

Усетих ….             

Ренесанс:        5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

…. Много дружелюбен собственик, който лично приема разервациите, настанява, контактува с клиентите. Усмивката му е навсякъде и винаги, когато ти потрябва нещо;

…. Лично отношение от персонала, все едно си на гости, а не един от върволицата клиенти, минаващи през Пловдив. С жената, която сервира закуската в ресторантчето към хотела си говорихме за рецептата й за баница и мекици- много готини хора!

…. Голямата стая за семейства беше заета, та наехме две съседни двойни стаи на първи етаж. Освен това, цените не са високи, така че спечелихме повече комфорт с по-голямото пространство и две бани, без да ни е струвало прекалено много, както е в големите хотели.

 

Шахбазян:      5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

…. Тук собственикът също беше много приветлив, само че, като искахме да му платим с карта, отклони елегантно желанието ни;

…. Беше приятно и уютно в апартамента и много комфортно. Е, банята с тоалетната беше една, но много рядко се случва да са две, като в х-л Русковец в Добринище;

…. Голямата тераса с масичката и столчетата с гледка към тепето е много голям плюс.

 

Чух ….        

 Ренесанс:      5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

…. Има площад пред хотела, но все пак е в старата част на града, така че не сме усетили шум от улицата. Ако има гости, които се прибират късно има голям риск да стане неприятно от високия говор, но ние си бяхме ок;

 Шахбазян:    4.5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 4.5 Big Hearts by the 5D Sensogrpah of placescases.com

…. Не сме усетили уличен шум, единствено, ако има концерт горе на върха на тепето, може да се чува музика, ама не е неприятно, защото е приглушена. Ако, обаче не си фен и е лято, и е отворен прозореца- няма да ти е приятно.

 

 

Помирисах ….               

Ренесанс:      5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

…. Аромат на неделя- мирише така, както когато  бабите и мамите в България стават по-рано от всички в неделя, за да направят закуска!

Шахбазян:    5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

…. Хубаво кафе и добра кафе машина. Можеш да започнеш деня с приятен аромат на терасата с гледка към тепето.

 

Вкусих ….

Ренесанс:      5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

…. Страхотна баница на закуска- закуската е тип домашна, каквото бабите и мамите готвят в неделя за закуска!

Шахбазян:    4.5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 4.5 Big Hearts by the 5D Sensogrpah of placescases.com

…. Собствениците осигуряват мъфинчета, хубаво кафе, някои дребни нещица, за отскок с кафето. Ти си потърси пекарна в центъра и хапни там банички, пирожки- пълно е с всякакви опции. Тук Ренесанс печели с половин сърце, заради домашната закуска.

Обща оценка от 5D Сензографа:

Ренесанс: 5 сърца от максимални 5, но за 4 членно семейство, ако се вземат две стаи излиза по-скъпо.

Шахбазян: 4.7 от максимални 5 сърца

Ако търсии приятно местенце за похапване, виж дали има места в Паваж или Хемингуей.

Ако планираш вече пътуване до Пловдив, ей тук за твое удобство слагам едно резервационно каре на booking.com. Няма да ти струва по-скъпо, ако си запазиш престоя през него даже напротив- всички genius отстъпки и привилегии си ползваш. Само въвеждаш датите на престоя и натискаш Search. Освен това, booking.com се грижи очакванията ти като клиент да са максимално изпълнени. Описала съм за една такава случка в ревюто за хотел Shangri-La в Сингапур.

 Booking.com

 Booking.com

Не се притеснявай как ще стигнеш до ресторант хотел Ренесанс или къща Шахбазиян, в Пловдив. Просто използвай картата на Google тук като натиснеш върху червената карфица, с която съм отбелязала местонахождението му и след това избереш упътвания:

pl. Vazrazhdane 1, 4000 Център, Пловдив, България

бул. „6-ти Септември“ №178, 4000 Стария град, Пловдив, България

Хотел Ренесанс

А: пл. Възраждане №1, 4000, Пловдив

T: + +359 898 502 590

Къща Шахбазян

А: бул. 6-ти септември, №178, 4000, Пловдив

T: +359 898 615 759

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава следи за следващи ревюта и пътеписи в Instagram, Facebook, YouTubeLinkedIn, Twitter. А най-добре е да се абонираш с мейл тук директно.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите placescases.com, може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията. Постарала съм се да отлича онези местенца, които прилагат дали нарочно или случайно нейните принципи и мисля, че си заслужава да ги разгледаш. Направо кликни на категория Икономика на преживяванията.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.