fbpx
Hemingway Plovdiv, photo by placescases.com

Ако си в Пловдив, отиди в Хемингуей за нетрадиционен прочит на традиционна българска кухня

Оценка за  Хемингуей (Hemingway) от 5D Сензографа на placescases.com: 4.4 от 5.

Септември 2018

 

Видях            5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Усетих          4.5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 4.5 Big Hearts by the 5D Sensogrpah of placescases.com

Чух                4.5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 4.5 Big Hearts by the 5D Sensogrpah of placescases.com                                                        

Помирисах    4 Big Hearts by the 5D Sensogrpah of placescases.com

Вкусих            4 Big Hearts by the 5D Sensogrpah of placescases.com               

 

Хемингуей ни беше препоръчан като един от най-хубавите ресторанти в Пловдив. Беше ми интересно да посетя ново място в града, особено след като вече бях вкусила храната на Паваж. Любопитството ми беше още по-голямо след като проверих рейтинга им в TripAdvisor. Видях, че нещо не им е достигнало, за да надскочат 4 от 5 точки. Много ми харесва да опровергавам клиенти, които несправедливо се оплакват от някое заведение или капризничат за маловажни неща. Така Хемингуей влезе в задължителния списък за посещение.

Първите ми интеракции с персонала оставиха блестящи впечатления у мен. Много любезни, много адекватни, когато закъснявахме за резервацията и им се обадих, те ме увериха, че няма проблем, че кухнята ще ни нахрани, независимо от късния вечерен час на пристигането ни. Дадоха ми маса, точно по мой вкус и изискване. Браво  и 5 сърца за качество на сервиза!

Виж  ….

…. Много интересен интериор, с отличаващ се стил, който допринася за уют, чудесно съчетаващ се с обслужването- усещане сякаш си си у дома;

…. Красиво аранжирана храна на подносите и в чиниите– точно, както трябва да бъде, с богатство от различни цветове на сезонни зеленчуци, зелени подправки и сосчета.

Усети ….

…. За съжаление столовете на масите отвън не бяха никак удобни- към колената са леко надигнати и имаш усещането, че все назад се плъзгаш. Стоят по-ниско от нормалното спрямо масата, коремът е притиснат и ако планираш да се заседяваш и да хапваш повечко ще ти е доста неудобно- така отпадна половин сърчице от рейтинга;

…. Прекрасно обслужване- точно обратно на отзивите в TripAdvisor, аз съм очарована от подхода на сервитьорите, от отношението на всеки един човек от персонала, вероятно са взети мерки след публикациите на недоволни клиенти. Браво за постигнатото!

…. Последните топли вечери на септември, масата, която поисках навън беше наша, въпреки многото резервации, вероятно нашето закъснение ни е помогнало, или пък хората записаха, че много искаме да сме навън и се постараха да ни я осигурят- беше чудесно!

 

Чуй ….

…. Когато влязох в ресторанта, открих, че вътре има живо изпълнение на дует, който свиреше и пееше, но за съжаление не ми хареса никак пеенето- беше по-зле и от едновремешното ресторантско пеене, звучеше като задавено грачене. Побързах да изляза, защото ми разваляха хубавото впечатление от ресторанта. В Пловдив има много артистични и талантливи хора, сигурна съм, че може да се намерят по-добри изпълнители за такова хубаво заведение. За това половин сърце по-малко им даде 5D Сензографът.

Помириши ….

…. Парфюмения аромат на босилек в пестото, което беше сложено острани на салатата ми с кълцан киселец и домати– чудесен букет от миризми се получи между тях, сиренцето и руколата;

…. Леко резливия аромат на крокмач в салата с рулца от краставици, както и в суфлето от треска, като гарнитура към него- много добре освежава и придава нетипичен облик на ястието. Крокмачът е типично българска храна, която е нещо като гъсто кисело мляко, само че овче. Целта на старите българи, които са създали рецептата е то да се съхрани по-дълго за зимата. Минава през варене, после узряване със сол и киселини, сгъстяване и чак тогава се затваря в съд за съхранение. Може да стане толкова гъст, че да се реже с нож. Много е вкусно! За първи път опитах такова нещо благодарение на Валери Нешов в ресторант Преди 10. Чудесен крокмач съм яла в Космос и Кармаре, а в Бистрело пък пробвахме изключителен ахчак, който май пак е същото като крокмача, но явно така са го кръстили в друг регион, в който го правят;

….. Неприятна миризма в едно от специалните и доста скъпи предложения- кълцаница от телешко- много разочароващо! Едно сърце си отиде!

Вкуси ….

…. Салата рулца краставици, пълни с крокмач и резенче чери доматче, маслинки и копърче!

…. Суфле с риба треска и крокмач отстрани- чудесно се връзва с бяло вино. Имаше бутилчици 187 мл- браво, за което!

…. Прекрасни телешки кебапчета с много хубави хрупкави пресни картофки с обелките- миришеха фантастично, на прясно месо, добре изпечени и с подправки;

…. Чудни свински ребърца, отгоре с барбекю сос, много крехки и контрастиращи като консистенция с гарнирани от същите хрупкави картофки;

…. И тук вече дойде драмата с вкуса- към специалните предложения имаше кълцаница от телешко в коричка от многолистно тесто, което споменах и в категория Помириши. Звучеше много интересно и си я поръчах. Подобни ястия, които се наричат Уелингтън стават много вкусни, ако се приготвени правилно. Шеф Ангелов е демонстрирал в неговия ресторант Chef’s точно такива умения. Този вариант тук, отвън изглеждаше страхотно- като топчица питка, с пълнеж. Проблемът беше вътре в нея. Под коричката имаше топка кълцано месо, вътре с кашкавален център. Проблемът беше, че месото миришеше лошо на места, имаше леко тъмен цвят тук-там, леко стоеше сурово към средата и беше много тежко. Не го изядох, притесних се, да не е развалено. Останах с впечатлението, че е било замразена заготовка. За мое щастие, нищо ми нямаше след него, значи не е било развалено, просто много некачествено.

Това, което бих казала за финал, че като цяло в Хемингуей много ми хареса. Бих препоръчала мениджмънта да поседят на външните столове, хранейки се, за да разберат, че не проявявам каприз, а регистрирам недостатък, който рефлектира върху цялостното изживяване на клиента. Ако се придържаме към принципите на икономиката на изживяванията, точно това цялостно изживяване кара хората да дойдат пак, да платят повече, над средното ниво на цените (Хемингуей е позициониран във високия среден клас), да препоръчват, съответно да се качва печалбата на собствениците и да се удължава бизнес живота на заведението. Ако обаче има проблеми с това изживяване, преброени са дните на ресторанта, бавно и сигурно той ще запада и по-лошото е, че в началото никой не усеща и не вижда заплахата. Всичко идва от подценяването на дребните детайли.

Бих препоръчала да се махнат всички специални предложения, които идват от замразени заготовки, трудни за изпълнение ястия, при които може да има проблеми с крайния резултат и да се придържат към новия подход да се представят традиционни български ястия, фермерски локални и пресни продукти. На тая кълцаница не й беше мястото  сред другите вкусни предложения.

Еталон за ресторант с традиционни, стари български рецепти е Преди 10 в София, който не случайно взима награди на Бакхус за кухня с устойчивост и принос за съхранението на традиционната българска храна. А отскоро Космос има проект за издирване стари български рецепти, запазване и развиване производството на редки български продукти, необходими за изпълнението им.

А най-нетрадиционния прогресивен прочит на българска кухня можеш да пробваш в най-новия гурме ресторант Кармаре в София. Там шеф Георги Бойковски (с ударението на второто О) смело създава нови трендове на солидната основа на добре познати български блюда.

Прочети повече за неговите творения и ресторант Кармаре в Къде е най-новият български прогресивен гурме хит за 2019 в София?- Част 1 и Част 2, а после и в Още от Кармаре и прогресивното гурме в София.

Бих се върнала в Хемингуей, защото виждам, че се взима под внимание мнението на клиента и че ресторантът постоянно търпи развитие. С изключение на тази кълцаница, всичко друго беше много вкусно.

Ако планираш вече пътуване в прекрасния град Пловдив, който е Европейска столица на културата за 2019,  можеш направо да си резервираш престоя тук. За твое улеснение, добавих booking.com каре, което препраща директно в техния сайт. Само въведи датите, после натисни бутона Search и готово. Гарантирам, че ще си ползваш всички genius отстъпки и привилегии. Освен това, booking.com се грижи очакванията ти като клиент да са максимално изпълнени. Описала съм за една такава случка в ревюто за хотел Shangri-La в Сингапур.Booking.com

Не се притеснявай как ще стигнеш до ресторант Хемингуей, в Пловдив. Просто използвай картата на Google тук като натиснеш върху червената карфица, с която съм отбелязала местонахождението му и след това избереш упътвания:

Пловдив, ул. Ген.И.В.Гурко 10, 4000 Център, Пловдив, България

А: Пловдив, ул. Гурко 10

T: +359 32 267350

Е: office@hemingwaybg.net

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава следи за следващи ревюта и пътеписи в Instagram, Facebook, YouTubeLinkedIn, Twitter. А най-добре е да се абонираш с мейл тук директно.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите placescases.com, може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията. Постарала съм се да отлича онези местенца, които прилагат дали нарочно или случайно нейните принципи и мисля, че си заслужава да ги разгледаш. Направо кликни на категория Икономика на преживяванията.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.