fbpx
Гозбите на ресторант Ашурбанипал

Ресторант Ашурбанипал на Фреди и Линда

Снимка на корицата: Домашна трапеза с поръчани от ресторант Ашурбанипал гозби

Време за четене: 5 мин.

Нямаш 5 минути за четене? Мини само през bold шрифта- 3 мин.

Не ти се чете? Отиди направо на видеото по-надолу- 2:00 мин.

При първото затваряне на заведенията заради Covid-19 пандемията през 2020 стартирах рубриката @home. В нея разказвам за доставките на храна и напитки от любими ресторанти.

Статиите @home са зона свободна от оценки и имат за цел да популяризират и помагат на всички предприемачи от ресторантьорския бизнес, чиито бизнес, както знаем, е в много затруднено положение сега.

В центъра на този пореден разказ е ресторантът Ашурбанипал и неговият собственик- Фреди Бениамин. Преди много години решава да остане в България и за наша радост имаме възможност да се наслаждаваме на неговите вкусни екзотични гозби чрез поръчка по телефона и получаване на място или с такси.

Кои са Ферди и Линда и какво значи Ашурбанипал

Попаднах на публикация от Multikulti.bg, които зовяха за помощ в полза на Фреди Бениамин и Линда Ауанис. Те са католически християни, които преди 26 години пристигат от Ирак в България и взимат решение да останат тук, защото им харесват усмивките на българите. Научават прекрасно нашия език. След време отварят ресторанта си Ашурбанипал близо до Женския пазар.

Ашурбанипал е бил велик асирийски владетел, последният на тази могъща империя.

Фреди сам готви в кухнята на ресторанта и то много вкусно. Докато е бил войник в Ирак, случайно един от командирите е хапнал приготвена от него леща и оттогава започва да готви професионално. Неговия кулинарен талант го спасява от изпращане на фронта.

По професия Фреди е инженер, но също така е калиграф. Владее 7-те вида изписване на арабски. А майчиният му език е арамейски, чийто корени датират още от 11 век преди новата ера. Исус е говорел на разновидност на арамейския. Ако си спомняш великия филм на Мел Гибсън, Страстите Христови, с множество номинации и награди, част от диалозите, и то точно между Исус и неговите последователи са на този език, за да се придаде автентичност на филма. Припомням, че в лентата се снимат и двама българи- Христо Шопов, в ролята на Пилат Понтийски и Христо Живков в ролята на Св. Йоан.

Линда е председател на управителния съвет на организацията на жени- бежанки в България. И двамата помагат за интегрирането на мигранти.

Фреди и Линда винаги са били в помощ на тяхната общност. По традиция по Коледа събират много приятели, приготвят вкусна почерпка и подаръци за дечицата.

Само че, в тази неспокойна и жестока 2020, точно преди Коледа, къщата им в село до София изгаря до основи. Линда прави коледни сладки с внучката си, когато става късо съединение. Първоначално нищо не усещат, направо виждат разразилия се пожар, който за минути поглъща всичко. Те едва успяват да изскочат навреме навън в студа, по леки дрехи и джапанки. Линда благодари на Господ, че ги е запазил живи. Нищо не успяват да спасят от покъщнината. Остава им само библия на арамейски и една икона.

Когато си говорихме с Фреди, той ми сподели, че му е мъчно само, че не са могли отново да зарадват децата на общността с традиционните подаръци. Но явно е писано, че този път е ред на общността да се погрижи за тях. Благодарни са на всички, които се включват във възстановяването на дома им.

Фреди казва, че любовта на хората е най-голямата сила и най-голямото богатство. Че благодарение на нея има сили и енергия да се справи с трудностите, които е срещал през живота си, а те не са били малко.

Фреди и Линда отказват да молят за парична помощ. Тогава МултиКулти предлагат да организират кампания, с продажба на ваучери за храна от ресторант Ашурбанипал. Аз също си закупих. А гозбите на Фреди са просто фантастични!

Почерка на Фреди в кухнята му

Характерното за готвенето на Фреди е, че в него има авторски почерк. Като база използва иракската кухня, но адаптира рецептите за европейския вкус. От българската кухня заимства идеи за кебапчета, кюфтета, телешка глава и крачета. Разликата е, че ползва телешко и агнешко за каймата. Купува месото от най-добрите месари на Женския пазар. Държи много на качеството и влага 100% месо в каймата си. Обича да закусва шкембе и супа топчета.

Пробвахме и хумус , и фул от разядките. Уникално вкусни и двете! Фулът прилича на хумус, но е на базата на боб бакла.

Самбусите (малки триъгълни банички) са пълнени с пюре от грах и картофи, леко пикантни са, също ни допаднаха много. Поръчай си повече от тях, защото може и да не ти стигнат. Можеш да си поръчаш сурови и вкъщи на котлона с малко мазнина ги запичаш до златисто. Така са ти топли и крехки точно преди консумация.

А на вегетарианците също препоръчвам зелен боб със сушени кайсии и ориз. Версията на Фреди на ориза биряни, (традиционна индийска рецепта с басмати ориз), е толкова вкусна, че децата я изядоха без да разберем. Невероятен е!

Месото е много крехко във всички манджи. В едно от неговите ястия, телешкото в къри сос, се натъкнах на непознат и много различен за мен вкус и аромат. Оказа се, че се дължи на сухия лимон, в него, който се използва в индийската кухня.

В пилешките хапки има много хубави и добре балансирани подправки, без да са пикантни, и децата много ги харесаха. Към тях върви млечен сос, който можеш да помолиш да е отделно, ако се притесняваш, че децата няма да го възприемат върху пилешките късчета, но с него са много по-вкусни.

Патладжанът с доматен сос, както някои го знаят като имам баялдъ, беше страхотен!

Аз пък станах страшен фен на кюфтетата от телешко и агнешко със зелена ябълка- много крехки, ароматни, чудни просто!

Агнешките ребърца са крехки, майсторски направени, с оголено кокалче, за които можеш да ги хванеш и хапнеш с пръсти ако искаш. Поливат се с млечно сосче отгоре. Да си изядеш пръстите! Виж ги във филмчето.

Едно от най-забележителните ястия в основното беше телешко в канелен сос- много приятно се комбинират ароматите на двете.

Но това, което ме спечели най-много беше кебап от телешко месо- пикантен, просто невероятен!

Не забравяй да си вземеш баклава- там си я правят. На една хапка е, колкото да си подсладиш кафенцето на финала.

Как да си поръчаш и цени

Фреди и семейството му се нуждаят от помощ в момента, но той не пропуска да покаже благодарността си към клиентите, за дето го подкрепят и не го изоставят в труден момент. Добавя от него като подарък салата от домати и краставици със сумак сос и арабски хлебчета.

Ако вече ти потичат лигите, купи си и ти ваучер от 30 до 300 лв от multikulti.bg, който може да се използва до края на годината, на части или наведнъж. Разбира се, можеш да се обадиш по телефона и просто да си платиш на място, без да купуваш ваучер на тел. +359 87 660 8887.

Цените на ресторанта са срамно ниски, за качеството на храната там и ако питаш мен, заслужават да са поне с 50% по-високи. Много чужденци, гости на София, посещават Ашурбанипал и също са изумени от ниските цени, на тази вкусна и уникална храна. Като им дойде сметката накрая, оставят двойно повече.
Когато казвам на Фреди, че спокойно може да взима повече пари за творенията си, той ми отговаря на чист български: „Доволен съм на това, което имам!“

Следи тук и в профилите на блога на placescases.com в социалните мрежи Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter за следващи статии на от новата рубрика @home, в които ще ти разказвам, за впечатленията си от доставките на други ресторанти, запазили връзката си със своите клиенти, принудени да затворят вратите си за тях по време Covid 19 пандемията.

Източници:

https://multikulti.bg/map/bg/spot/ashurbanipal/

https://platformata.bg/bg/kauzi/1030:help-refugees-freddie-and-linda/details/campaign.html

https://www.britannica.com/topic/Aramaic-language

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.