fbpx
Beef at Bagri Sofia, photo by placescases.com

Новите багри в ресторант Багри с шеф Антон Васев, София

Оценка за  Багри от 5D Сензографа на placescases.com: 5 от 5.

Април 2019

 

Видях                   5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Усетих                5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Чух                        5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com                                                     

Помирисах          5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com                 

Вкусих                  5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Време за четене: 2 мин.

Четене в бърз режим (удебелен и цветен шрифт): 0.7 мин. 

Багри е от ония места, дето можеш хем да хапнеш много вкусно, хем да видиш и опиташ нови неща, да научиш нещо ново и да се радваш на избора  си.

От няколко месеца в Багри се изявява нов главен готвач, Антон Васев, който е изградил собствен почерк и неспирно влага душа и енергия в гастрономическите си произведения. Отдаден е изцяло на концепцията на ресторанта за устойчивост, сезонност и локални продукти от най-високо качество.

Агнешкото идва от собствени ферми, свинското е от източно-балканско прасе от малка ферма, сирената и колбасите подбрани от малки производители на най-качествени продукти, ферментациите са супер модерни, собствено производство и много впечатляващи.

Страшно се радвам, че онази вечер, със семейството ми избрахме точно Багри. Децата не знаеха къде отиват и първо помрънкаха, че искат да вечерят в ANDRe. Там винаги е вкусно, на сигурно залагаме. Аз обаче се наложих, че трябва да пробват нещо ново и различно. И като влязоха, започнаха да възклицават!

 

Виж ….

…. „Мамо виж мъха по стената“- на стените има пана от жив мъх;

…. Мамо виж лампите- едните са от хартия, разположени са точно над масите, другите са като кошери- на мрежа от октагони, запълнена с обработени кори от яйца;

…. Масите са като от сурова дървесина– с неравни ръбове, много ефектни;

…. Гледаш менюто и се чудиш, кое по-напред да пробваш- всичко звучи интересно.

Усети ….

…. Хрупкавите зеленчуци в предястие ферментации, в контраст с ефирната пяна от соковете на ферментацията.

…. Леко стипчивия вкус на прополиса в десерт Мляко със 7 вида мед.

 Чуй ….

…. Страшно приятна музика в стил фънк;

…. Адекватните и професионални обяснения на сервитьорката за храната- личеше си колко много уважава стратегията на ресторанта, усилията и професионализма на главния готвач, познаваше техниките на приготвяне на храната, разказваше за качествата й, отговаряше на въпросите ни и успяваше междувременно да си бъбри приятелски с децата ни;

…. Вниманието към клиентите на  главния готвач Антон Васев, спира се до всяка маса да пита за мнение за храната, разказва с такава любов за работата си, за устойчивите процеси в ресторанта, за сезонните продукти, които ползват- много се радвам на такива млади хора, пълни с идеи, планове за нови проекти, зареждащо е… и страшно вкусно да се похапва от творенията им.

Време за гледане на видеото: 1.2 мин

 

Помириши ….

…. Свежест и солени нотки в шардонето Eager 2017;

…. Цитруси в невероятното Токайско десртно вино късна беритба Oremus и характерния аромат на порт Taylor’s;

…. Аромат на свежест в  гъба Смръчкула в Токай;

…. Съблазнителната миризма на разтопеното  масло в картофа, гарнитура към агнешкото.

Вкуси….

…. Буквално всичко-  нямаше нито едно нещо, дето да е било безлично или безвкусно. Всяко ястие носи характер, разказва история и шепне на сетивата приказки за източни култури, свободата на чистата природа, пасища, потоци, полъх на ветрове….

…. Поширан калкан- разположен е върху боб, има в него коджи (азиатски дрожди, базирани на плесен, които се използват за ферментации), хрупкави люспи от преди това дехидратиран картоф, направен на прах и после на люспи- децата го изядоха супер бързо и повтаряха няколко пъти колко е вкусно;

…. Свинско контрафиле- аромати от ферментация, направо омагьосващи на фона на невероятна нежна текстура!

…. Агнешкото е невероятно- сочно, нежно, запечатано отгоре- толкова беше вкусно! – малко се карахме с дъщеря ми кой ще изяде повече от порцията ми, и то след като тя си изяде поширания калкан.

…. Накрая десертно вино на чаша- Токай и Порт- кое от кое по-добри.

Специално препоръчвам предястието различни ферментации. Там по часовниковата страна опитваш различни ферментирали зеленчуци и плодове, с различни нюанси на аромати, допълнително добавени при ферментацията от други продукти.

Например, киселата краставичка е ферментирала в смокинов лист. Вишната е с шоколад. Между тях има пърлено хлебче за изчистване на вкуса.

Всеки посетител на София трябва да намери време да отиде в Багри. Ще се докосне до най-качествените продукти на България в най-невероятни интерпретации, най-важното вкусни и запомнящи се. Времето изкарано в Багри е пълноценно!

Ако планираш посещение в София и си търсиш подходящ хотел, бих ти препоръчала да си запазиш тук направо. За твое удобство съм сложила тук каре на booking.com. През него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии. Само въвеждаш датите на престоя и натискаш Search. Освен това, booking.com се грижи очакванията ти като клиент да са максимално изпълнени. Описала съм за една такава случка в ревюто за хотел Shangri-La в Сингапур.Booking.com

Не се притеснявай как ще стигнеш до ресторант Багри в София. Просто използвай картата на Google тук като натиснеш върху червената карфица, с която съм отбелязала местонахождението му и след това избереш упътвания:

A: София, ул. Добруджа 10

T: +359 88 507 7927

Е: info@bagri-restaurant.bg

 

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава следи за следващи ревюта и пътеписи в Instagram, Facebook, YouTubeLinkedIn, Twitter. А най-добре е да се абонираш с мейл тук директно.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите placescases.com, може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията. Постарала съм се да отлича онези местенца, които прилагат дали нарочно или случайно нейните принципи и мисля, че си заслужава да ги разгледаш. Направо кликни на категория Икономика на преживяванията.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.