fbpx
Рамен от ресторант Мияби/ Ramen at Miyabi, photo by placescases.com

Ресторант Miyabi – японска кухня от шеф Михалчев в София

Оценка за Miyabi от 5D Сензографа на placescases.com: от 3.8 от 5.

Ноември 2020

 

Видях                3 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 3 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Усетих             2 сърца от 5D Сензографът на placescases.com/ 2 heart by the 5D Sensograph of placescases.com      

Чух                    4.5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 4.5 Big Hearts by the 5D Sensogrpah of placescases.com

Помирисах      4.5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 4.5 Big Hearts by the 5D Sensogrpah of placescases.com  

Вкусих              5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

            
Време за четене: 7 мин.

Нямаш 7 мин. за четене? Тогава опитай четене в бърз режим- само подчертан и цветен текст: 3 мин. 

Нямаш 3 свободни минути? Виж направо филмчето по-долу: 2:07 мин.

Кой не знае шеф Михалчев, кой не е чувал за него. За голяма радост на софиянци, ние сме привилегировани и можем да се наслаждаваме на японските гозби, създадени от звездата на MasterChef в ресторанта му Miyabi.

Вече писах за тях или по-специално за доставките на храна, които правиха по време на големия lockdown заради Covid-19 през месец март, април, май, та чак до юни в Гурме @home- Част 4, гурме доставки на храна за вкъщи от Miyabi и Cosmos.

Сега с удоволствие се завърнах на мястото на събитията, там къде се твори тяхната азиатска кухня.

Виж ….

….Мястото е съвсем мъничко, извън утъпканите пътеки на гъмжащия град, в един безистен на бизнес сграда. По-надолу има карта с точната локация и адрес.

…. Още с влизането разбираш, влиянието на японската култура в интериора на помещениетоогромен бакърен чайник, медни съдове за подгряване, ветрила, на едно място се мъдреше кукла Пикачу, мечета, по масите кутии с пръчици и често употребявания соев сос, оризов оцет, лютиви добавки;

…. Открита кухня, целият екип от готвачи е на показ, както и тайнството на работата им. Ако си много любопитен/а, открадни си някакви идеи и техники 😊;

…. Някак си, в дисонанс с очакванията за майсторско готвене, менюто сякаш деноминира качествата на храната, която последва. На едни хвърчащи листове, вярно, от плътна хартия, но доста нескопосано бяха разпечатани предложенията за сезона. Снимките бяха размазани, част от обясненията към тях бяха попаднали на друга страница, клипът който държи листовете заедно скрива напечатаното в горния край. В моето меню липсваше едно от предложенията. Към една от снимките с лош фокус липсваше информацията. Оказа се, че е с любима на цялото ни семейство змиорка и много съжалихме, че пропуснахме възможността да я опитаме, заради лошото качество на информационното презентиране на храната. Бих свалила 2 сърца, заради подобна липса на уважение към храната на готвачите, но само 1 ще отпадне.

Когато менюто изглежда нелицеприятно и объркано, клиентът се настройва да очаква същото и в храната. Ефектът е, че дори в чиниите да има съвършена храна, тя няма да бъде възприета достатъчно на сериозно.

…. Твърде приглушена светлина в помещението. Това е елемент в помещението, на който винаги обръщам внимание. Липсата на достатъчно светлина също отнема от доброто презентиране на ястията. Цели нюанси, да не говорим за контрастите, се скриват по този начин.

Твърде приглушената светлина в заведението отнема от качеството на визуалното възприемане на храната, оставя с клиентите с впечатление, че нещо се прикрива в помещението от погледа му и го лишава да направи качествени снимки, които да публикува в социалните мрежи. Последното не е за подценяване, защото това е безплатна реклама на всяко едно място. Дори в момента има тренд, заведенията да правят спотове, където клиентите да се снимат за Instagram.

Прочети повече по темата за светлината в публикацията от най-новата рубрика на блога 5D Сензограф, посветена на зрението и по-специално на ролята на фовиата във възприятията ни.

Отпадна едно сърце заради този недостатък.

 Усети ….

…. Девойката, която ни обслужваше беше много любезна и отзивчива. Усмивката й се виждаше, независимо от плътно поставената, по правилния начин, маска на лицето. Понякога забавяше разни неща като това да ни донесе вода, въпреки  че нямаше много хора в заведението, но понеже беше много мила с всички ни, изобщо не й се разсърдихме. Отговаряше адекватно на всичките ни въпроси;

…. Липсата на обяснение на храната при поднасяне е голям минус за ресторант от този ранг. Въпреки, че няма видимите характеристики на fine dining или както е популярно на гурме ресторант, храната е на високо ниво. Освен това, повечето детайли от японска кухня не са познати на българските клиенти и заслужават подобаващо внимание и разяснение. Ако сервитьорите са обучени при  поднасянето храната да съобщават и кратка информация за нея, за продуктите, които са използвани, начина на приготвяне и др., би било много полезно и ще повдигне реномето на ресторанта.

Неглижирането на такъв важен детайл, като презентирането на храната при поднасяне, лишава клиента от образователния елемент, който е важен за такива добри заведения, които лесно могат да бъдат пример за Икономиката на преживяванията  на Джоузеф Пайн и Джеймс Гилмор, но не е съществен за доброто му изкарване в ресторанта, за това сърце не се отменя.

…. Сушито се издава доста бавно, но пък си заслужаваше чакането, защото беше превъзходно.

…. Твърде ниски маси и столчета- не са особено удобни за високи хора. Няма шанс да останеш по-дълго с щръкналите колена и притиснатия корем, позата, която неминуемо заемаш без да искаш. Храната е много вкусна, но в един момент, когато ти се притиска корема, спираш да ядеш. Това е много добре от една страна, но от друга, ако си хедонист като мен и искаш да опиташ много неща, това става голямо предизвикателство. Едно сърце отпадна и тук;

…. Най-големият проблем, който срещнахме беше сервирането на прекалено гореща храна. В частност, става дума за рамена, който дъщеря ми обожава, но този път не можа да изяде, а само дегустира горния, по-лесно изстиващ слой. Аз лично се изгорих с хрупкавите миди Сен Жак, хотате фурай, и не можах да им усетя добре вкуса, в резултат на това. Добре, че първо опитах отделно тартара от яйце и тобико хайвер отгоре, за да разбера, колко е вкусен и добре направен. Две сърца, заради наранената лигавица в устата на дъщеря ми и моята отпадат.

В статията ми от новата рубрика 5D Сензограф , Сетивото „усещане“ и ролята му в гурмето- Част 2 обяснявам, че клетките за вкус в устата ни, са като тези по кожата, които реагират на допир. В резултат на това, когато се изгориш, изпитваш болка. Отделно, че след много горещо, после трудно усещаш вкусовете.

 

Чуй ….

…. Джаз аранжимент на коледни песни. Въпреки че е още ноември, коледният мотив ни дойде малко подранил, но в никакъв случай не беше неприятен. По-лошото беше, че 4-5 парчета се въртяха на loop. На другите може да не им е направило впечатление, но хора с по-изострен слух и афинитет към музиката, това става дразнещо в един момент. Отпада половин сърце, за неглижирането на музикалното оформление.

Време за гледане на филмчето: 2:07 мин.

Помириши ….

…. Много ароматно кимчи. Аз лично винаги съм била фен на мириса на типичната за Азия туршия от зеле, въпреки, че има хора, считат, че е силна и натрапчива,

…. Леко тръпчивия аромат на загрятото саке– приятен и пренасящ в екзотичните източни географски ширини.

…. Зелен чай в десертите, които споменавам по-надолу, в категория Вкуси, защото заслужават отделно внимание;

…. Миризма по дрехите ти след като излезеш от ресторанта. За съжаление, откритите кухни изискват по-специално внимание към вентилацията на помещението, а то пък е друга сложна тема, особено с оглед на комфорта на клиентите. Половин сърце отпадна в тази категория заради това, че този детайл не е помислен достатъчно.

…. На мен лично не ми допадна миризмата на кърито соса към свинско тонкатцу. Не мога да определя какво точно не беше наред, но повече ми напомняше на вегета от пликче, отколкото на автентичното къри, което съм свикнала да опитвам на изток. Тъй като това е лично усещане, не отпадат сърца.

Вкуси ….

…. Салата Унаги нама харумаки от змиорка, омлет и два вида водорасли, краставица и авокадо. Поднася се под формата на ролки, като суши, но без ориз. Много добре балансирана, чудесни аромати и вкусове, свежи ингредиенти с елемент на хрупкавост;

…. Сушито беше чудесно, доста по-добро от всяко друго, което се предлага по ресторантите. Оризът беше перфектно сварен, нито се разпадаше, нито беше прекалено слепнат, вкусовете се усещаха, както и ароматите. По-малката ми дъщеря поръчва два пъти от нейното.

… Вкусен беше и телешкия език, свинкото катцу, както се очакваше хрупкаво и крехко под коричката, гьозата с пълнеж от кайма беше превъзходна, а голямата ми дъщеря си хареса много скаридите темпура.

…. Имаше един недостатък, че някои от нещата бяха доста солени. На нас това не ни пречи много, защото понасяме пикантно, но все пак, не на всеки ще му хареса това.

…. Най-много се впечатлих от десертите. Там майсторството беше на най-голяма висота. Мога да изпиша отделна публикация за тях. Предупреждавам, че съм пристрастна към всичко, що е направено със зелен чай.

Единият беше Руло с чай мача и крем маскарпоне, придружено от ванилов сладолед. Чуден аромат, супер гладка текстура и плътност на крема. Божествено!

Вторият беше класически пример за работа с текстури и контрасти, както съм я описала в Сетивото „усещане“ и ролята му в гурмето- Част 2.

Представи си, топка сладолед от зелен чай, върху най-якото канапе от маршмело, поръсено с нещо като трохи от меренг, който се приготвя от захар, белтъци и забележи- сода. Това последното е вълшебно нещо, което освен, че е приятно сладко, при съвсем леко хрусване със зъбите са разтрошава на фини малки трохички, които се стопяват мигновено в устата ти. Контрастираше съвършено на леко дъвчащия се, една идея карамелизиран маршмело блат. Сладоледът не беше много сладък, но достатъчно и поради по-ниската си температура и леко тръпчивия аромат на зеления чай, балансираше чудесно експресивните вкусове и текстури на блата и поръската.

Браво на твореца и изпълнителя на тези десерти!

Трудно е да се поддържа такъв тип екзотична кухня на вече пренаситения пазар с всякакви заведения и е голяма рядкост да попаднеш на място, където да се опитат такива интересни и с вещина изпълнени азиатски блюда. Само че, цялостното впечатление на клиента не зависи само от храната в заведението. Ако само тя е добре, а всичко друго е неглижирано, няма как клиентите да останат със супер впечатления от посещението си. За съжаление, точно такъв е случаят с Miyabi. Да се надяваме, че след сътресенията в хоспиталити бранша, ресторантът ще се съвземе и демонстрира класата, която шеф Михалчев има.

Други места с изцяло азиатска кухня, за които съм писала са Hamchi-Ni в София, street food концепцията Genji на южнокорееца Генджи и Japonica в Пловдив.

 

Как да стигнеш до Miyabi?

Не се притеснявай как ще стигнеш до Miabi в София. Просто използвай картата на Google тук като натиснеш върху червената карфица, с която съм отбелязала местонахождението му и след това избереш упътвания:

A: ул. „Стара планина“ 5, 1000 Център, София

T: +359  88 727 5064

Работно време: Пон- Съб 12:00-22:30

Ако се нуждаеш от рент-а-кар, можеш да си запазиш тук, в карето на най-голямата платформа за резервации.

Как да си резервираш престоя в София?

Ако не си от София и планираш пътуване до града, препоръчвам ти да резервираш престоя си направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През,  него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии. Само въвеждаш датите на престоя и натискаш Search. Освен това, booking.com се грижи очакванията ти като клиент да са максимално изпълнени. Описала съм за една такава случка в ревюто за хотел Shangri-La в Сингапур.Booking.com

Къда да следиш за най-новите публикации на блога за отзиви и оценки placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter и не пропускай нито една нова публикация.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на placescases.com, може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията на Джузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.