Jellyfish in S.E.A. Aquarium, Singapore, photo by placescases.com
- С куфари ..., Сингапур

Какво не разказах досега за Сингапур? Част 3

Юни 2018

В Част 1 споделих любопитни факти за Сингапур. Показах чрез видео кадри и снимки най-хубавото летище на света Changi Airport, прочутите ботанически градини  Gardens by the Bay, парка с гигантските дървета SuperTree Grove. Препоръчах много хубав, ориентиран към семейства с деца хотел Shangri-La  и препоръчах ресторант IndoChine , с неговата гледка от върха на едно Супер-дърво и прекрасна джаз музика. В Част 2 ходихме на мол, който повече приличана на art пространство, разбрахме какво е sheng, видяхме Сингапур отвисоко от всичките 360° на огромно виенско колело и посетихме hawkers center. Ако се чудиш кои са последните две неща, просто прочети в предходния пост.

В тази последна, трета част от пътеписа за Сингапур, дойде ред да разкажа за едни от най-хубавите атракции за деца, а защо не и за възрастни. Ами да, когато посетихме едната от тях за пръв път, бяхме група само от възрастни и пак ни беше забавно. Става дума за аквариума и зоопарка на Сингапур.

S.E.A. Aquairum

S.E.A. означава South East Asia. В него има ок. 100 000 морски животни, настанени в 42.8 милиона литра вода. Оформени са 50 хабитата, в които може да се наблюдава разнообразна морска флора и фауна. Намира се на остров Сентоса, където е и увеселителния парк на Universal.

Sentosa Island Map
Sentosa Island Map

Източник за тази симпатична карта на Сентоса: https://johnnyh.com.au/things-to-do/sentosa-island/

Няма смисъл да описвам колоритността на това място. Можеш да получиш по-добра представа от третата част на филма за Сингапур, която посветих изцяло на аквариума и зоологическата градина. В него ще видиш не само акули, риби чук и морски котки, малки рибки като Немо, Дори, Гил и други анимационни герои, както и морски игли, морски кончета и красиви медузи.

На територията на аквариума  е направен ресторант, в който докато си похапваш, наблюдаваш красивите плавни движения на морски котки, малки щуращи се цветни рибки и всякакви други морски обитатели, забързани кам някакви техни си морски дела.

Голяма радост за децата (под секрет казвам, че и на нас, възрастните, ни беше забавно) е светещият захарен памук, който се продава в една от залите.

Предвиди си няколко часа за сингапурския аквариум. Ако си определил/а за него един час само, като нищо може да се отплеснеш и да изкараш доста повече, но пък всеки момент изкаран там си заслужава вниманието.

Остров Sentosa и воден парк Adventure Cove

До остров Сентоса се отива с taxi, метро, пеша, но и по въже (добре де, с лифт). Там са курортните хотели, плажовете, увеселителният парк на Universal, а до аквариума, за който стана дума преди малко, има и воден парк- Adventure Cove.

В Universal не отидохме, но на воден парк бяхме. Ако решиш и ти да заведеш децата, (ако си без дете не виждам много смисъл), приготви се да се разхождаш навсякъде само по бански. Дрехите и целия багаж се оставят в шкафчета, понеже навсякъде те пръска вода. Не носехме water-resistant фотоапарат, та за това няма снимки от него.

Водният парк предлага всякакви пързалки, басейн с изкуствени вълни, шнорхелиране с шарени рибки. За мен най-интересното нещо е възможността да плуваш с делфини. Има опция и просто да общуваш с тях и да ги галиш. Тези изумителни симпатяги създават много настроение. Ако си се прицелил/а в това забавление, запази си час предварително, защото пускат на групи, а местата бързо се запълват.

Всички останали атракциони ги има и по водните паркове в България, само че голямата разлика е политиката за безопасност. В Сингапур всеки посетител е премерен колко тежи и съответно носи гривна в определен цвят, съответстващ на категорията му. При всяка атракция има човек, който я проверява и казва кога да се спускаш, така че да не се получи инцидент. А ние даже имахме шанса да наблюдаваме как се провежда тренировка по спасяване на удавник в един от басейните. В първия момент помислих, че човекът наистина се дави, защото му оказаха първа помощ по всички правила, с масаж на сърцето. Той по едно време стана, усмихна се и ни стана ясно какъв е случаят. Треньорът на спасителния екип ни се извини, в случай че сме се изплашили.

Има нови, по-големи водни паркове в Сингапур, просто проучи къде са, ако искаш наистина различно преживяване.

Зоологическата градина

За зоологическата градина на Сингапур можеш да си запазиш цял ден, та даже и нощ. Не се шегувам. Освен дневни посещения, има и нощна обиколка. Видях реклами и снимки за нея, но още не я бяха пуснали за посещения. При нея паркът е осветен с шарени илюминации и изглежда като луната Пандора във филма на Джеймс Камърън „Аватар“. Сега като се замисля, трябват поне два дена, за да се видят всички хабитати.

В зоопарка на Сингапур животните не са в клетки, а се разхождат в големи градини, сякаш са в естествената си среда, а някои даже живеят свободно без прегради. Например, орангутаните могат да кръстосват навсякъде, където има от техните дървета. Същото е с лемурите, някои птици и земноводни.

Преди няколко години им е починала бялата мечка и до ден днешен стои възпоменателна стена за нея, сякаш я чувстват като колега, с когото дълги години са работили заедно.

Зоопаркът има една от най-големите популации на маймуни Proboscis monkey, маймуна Пробосис. Това е онази маймуна със смешна муцуна, дето има огромен нос. Ще я видиш в трета част на филмчето за Сингапур.

Снимала съм още бял тигър, комодски варан, огромни костенурки от Галапагос, свободно разхождащи се лемури и игуани, просто изгледай видеото.

Освен разходка из градината са организирани и спектакли със слонове, птици, тюлени. На определени часове са, така че провери кога точно се случват, ако искаш да ги хванеш. Снимала съм кадри от шоуто на слоновете и съм ги споделила с теб във филмчето.

На много места ще видиш послания за опазване на околната среда, както беше и в аквариума. Даже се предлагат специални шишета за вода за многократна употреба, които можеш да си пълниш с питейна вода на чешмички, разпръснати из целия парк. Ние си закупихме две такива за децата, проверих ги, наистина са от най-модерната и безопасна пластмаса. Взехме си и алкализирана вода.

Multiple usage bottles from Singapore Zoo, placescases.com
Multiple usage bottles from Singapore Zoo

На територията на градината има хубав ресторант, продава се вкусен сладолед, има павилиончета с лакомства, така че гладен няма да останеш.

Понеже зоологическата градина е огромна, има влакче, което обикаля и ако си се изморил/а, можеш да прибегнеш до този транспорт.

Предлагат се няколко опции за посещение на различните зони на парка- стандартна дневна обиколка, нощната, за която стана дума по-горе, речна и в парка на птиците. Някои билети са за комбинирани сафарита. Повече от едно от тях на ден е трудно да се осъществи. Най-много, ако имаш сили, можеш да направиш дневно и после нощно.

Практически съвети

Ако искаш да си постоянно свързан/а с интернет, докато обикаляш Сингапур, можеш да си купиш местна телеком карта. Продават се навсякъде. Ние избрахме тази:

pre-paid SIM card with 100 GB
SIM card with 100 GB

Сложихме я в wireless hot-spot устройство. Покритието е перфектно, а скоростта бърза, както трябва да е на всяка 4G мрежа. Тъй като не се предлагаха карти с чисти data пакети в магазинчето, си всезхме с минути, но до тях не сме опирали. Тези 100 GB изобщо не можахме да ги използваме, но това беше най-малкия пакет, който се предлагаше.

Електрическите контакти са тип G (три плоски шипа), но има и С, т.е. европейски, така че адаптори не ни се е налагало да ползваме. Иначе, токът е 230V, на 50 Hz.

Един сингапурнски долар е равен на 1.27лв. Почти 1:1. Ако все пак държиш на точността, изтегли си прилжение на телефона и смятай до стотинки. Ние ползваме Easy Currency.

Добре е да прочетеш и Част 1 на този пътепис, защото там под формата на забавно четиво има доста полезни  съвети какво да НЕ правиш в Сингапур, за да не те глобят.

В тази държава почти няма престъпност, но това е така, защото има сериозни закони, които се прилагат със строгост и просто трябва да се държиш прилично. Много ти препоръчвам да прочетеш какво точно НЕ влиза в това определение! И не си мисли, че можеш да направиш нещо нередно без да те забележат- камери снимат навсякъде и ще те издебнат.

Ако се възползваш от тези мои препоръки, съм сигурна, че ще си изкараш страхотно в Сингапур, а преживяванията си от него ще помниш и разказваш с години. Аз лично нямам търпение пак да се завърна там.

 

За резервации на хотел

Ако вече си решил/а, че ще пътуваш до Сингапур, за твое удобство съм добавила каре на booking.com, в което само трябва да добавиш датите на твоето пътуване и да натиснеш search. Оттам насетне гледаш опции, хотели, вили, цени и си резервираш, там където най-добре условията отговарят на твоите критерии. Запомни, че си запазваш всички genius отстъпки и привилегии. Освен това, booking.com се грижи очакванията ти като клиент да са максимално изпълнени. Описала съм за една такава случка в ревюто за хотел Shangri-La.Booking.com

За да ти е по-лесно да се ориентираш къде се намират местата, за които ти разказвам, разгледай картата и кликай на червените карфици, ако искаш да получиш упътване.

Good bye Сингапур! Какво следва сега?

Ами то много има да се говори и пише за Сингапур. Колкото и да изпиша, все нещо ще пропусна. В същото време съм сигурна, че задължително трябва пак да отида там, защото освен, че не можах да видя всичко, което ми е любопитно, съм сигурна, че ще има още нови интересни и изумителни проекти, които е създал  работливият сингапурски народ.

Сега след като завърших екзотичния цикъл за Бали и Сингапур, ще се съсредоточа върху Балканите и по точно България. Предстоят ревюта за интересни места в Родопите, София и най-вече Пловдив, който е европейска столица на културата за 2019 г. Мисля да разкажа и още малко за Белград, защото не успях да публикувам всичко за него.

Ако ти е интересно, следи за следващите публикации в Instagram, Facebook, YouTubeLinkedIn, Twitter. Най-добре е да се абонираш за блога директно.

Ако търсиш информация за още забележителни ресторанти, хотели, както и други места по света и у нас, разгледай всички категории на placescases.com.

Ако те вълнува темата за Икономиката на преживяванията, прочети статиите ми посветени на нея и местата, които прилагат принципите й на практика в категория Икономика на преживяванията.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.