fbpx
Jellyfish in S.E.A. Aquarium, Singapore, photo by placescases.com

Какво не разказах досега за Сингапур? Част 3

Юни 2018

В Част 1 споделих любопитни факти за Сингапур. Показах чрез видео кадри и снимки най-хубавото летище на света Changi Airport, прочутите ботанически градини  Gardens by the Bay, парка с гигантските дървета SuperTree Grove. Препоръчах много хубав, ориентиран към семейства с деца хотел Shangri-La  и препоръчах ресторант IndoChine , с неговата гледка от върха на едно Супер-дърво и прекрасна джаз музика. В Част 2 ходихме на мол, който повече приличана на art пространство, разбрахме какво е sheng, видяхме Сингапур отвисоко от всичките 360° на огромно виенско колело и посетихме hawkers center. Ако се чудиш кои са последните две неща, просто прочети в предходния пост.

В тази последна, трета част от пътеписа за Сингапур, дойде ред да разкажа за едни от най-хубавите атракции за деца, а защо не и за възрастни. Ами да, когато посетихме едната от тях за пръв път, бяхме група само от възрастни и пак ни беше забавно. Става дума за аквариума и зоопарка на Сингапур.

S.E.A. Aquairum

S.E.A. означава South East Asia. В него има ок. 100 000 морски животни, настанени в 42.8 милиона литра вода. Оформени са 50 хабитата, в които може да се наблюдава разнообразна морска флора и фауна. Намира се на остров Сентоса, където е и увеселителния парк на Universal.

Sentosa Island Map
Sentosa Island Map

Източник за тази симпатична карта на Сентоса: https://johnnyh.com.au/things-to-do/sentosa-island/

Няма смисъл да описвам колоритността на това място. Можеш да получиш по-добра представа от третата част на филма за Сингапур, която посветих изцяло на аквариума и зоологическата градина. В него ще видиш не само акули, риби чук и морски котки, малки рибки като Немо, Дори, Гил и други анимационни герои, както и морски игли, морски кончета и красиви медузи.

На територията на аквариума  е направен ресторант, в който докато си похапваш, наблюдаваш красивите плавни движения на морски котки, малки щуращи се цветни рибки и всякакви други морски обитатели, забързани кам някакви техни си морски дела.

Голяма радост за децата (под секрет казвам, че и на нас, възрастните, ни беше забавно) е светещият захарен памук, който се продава в една от залите.

Предвиди си няколко часа за сингапурския аквариум. Ако си определил/а за него един час само, като нищо може да се отплеснеш и да изкараш доста повече, но пък всеки момент изкаран там си заслужава вниманието.

Остров Sentosa и воден парк Adventure Cove

До остров Сентоса се отива с taxi, метро, пеша, но и по въже (добре де, с лифт). Там са курортните хотели, плажовете, увеселителният парк на Universal, а до аквариума, за който стана дума преди малко, има и воден парк- Adventure Cove.

В Universal не отидохме, но на воден парк бяхме. Ако решиш и ти да заведеш децата, (ако си без дете не виждам много смисъл), приготви се да се разхождаш навсякъде само по бански. Дрехите и целия багаж се оставят в шкафчета, понеже навсякъде те пръска вода. Не носехме water-resistant фотоапарат, та за това няма снимки от него.

Водният парк предлага всякакви пързалки, басейн с изкуствени вълни, шнорхелиране с шарени рибки. За мен най-интересното нещо е възможността да плуваш с делфини. Има опция и просто да общуваш с тях и да ги галиш. Тези изумителни симпатяги създават много настроение. Ако си се прицелил/а в това забавление, запази си час предварително, защото пускат на групи, а местата бързо се запълват.

Всички останали атракциони ги има и по водните паркове в България, само че голямата разлика е политиката за безопасност. В Сингапур всеки посетител е премерен колко тежи и съответно носи гривна в определен цвят, съответстващ на категорията му. При всяка атракция има човек, който я проверява и казва кога да се спускаш, така че да не се получи инцидент. А ние даже имахме шанса да наблюдаваме как се провежда тренировка по спасяване на удавник в един от басейните. В първия момент помислих, че човекът наистина се дави, защото му оказаха първа помощ по всички правила, с масаж на сърцето. Той по едно време стана, усмихна се и ни стана ясно какъв е случаят. Треньорът на спасителния екип ни се извини, в случай че сме се изплашили.

Има нови, по-големи водни паркове в Сингапур, просто проучи къде са, ако искаш наистина различно преживяване.

Зоологическата градина

За зоологическата градина на Сингапур можеш да си запазиш цял ден, та даже и нощ. Не се шегувам. Освен дневни посещения, има и нощна обиколка. Видях реклами и снимки за нея, но още не я бяха пуснали за посещения. При нея паркът е осветен с шарени илюминации и изглежда като луната Пандора във филма на Джеймс Камърън „Аватар“. Сега като се замисля, трябват поне два дена, за да се видят всички хабитати.

В зоопарка на Сингапур животните не са в клетки, а се разхождат в големи градини, сякаш са в естествената си среда, а някои даже живеят свободно без прегради. Например, орангутаните могат да кръстосват навсякъде, където има от техните дървета. Същото е с лемурите, някои птици и земноводни.

Преди няколко години им е починала бялата мечка и до ден днешен стои възпоменателна стена за нея, сякаш я чувстват като колега, с когото дълги години са работили заедно.

Зоопаркът има една от най-големите популации на маймуни Proboscis monkey, маймуна Пробосис. Това е онази маймуна със смешна муцуна, дето има огромен нос. Ще я видиш в трета част на филмчето за Сингапур.

Снимала съм още бял тигър, комодски варан, огромни костенурки от Галапагос, свободно разхождащи се лемури и игуани, просто изгледай видеото.

Освен разходка из градината са организирани и спектакли със слонове, птици, тюлени. На определени часове са, така че провери кога точно се случват, ако искаш да ги хванеш. Снимала съм кадри от шоуто на слоновете и съм ги споделила с теб във филмчето.

На много места ще видиш послания за опазване на околната среда, както беше и в аквариума. Даже се предлагат специални шишета за вода за многократна употреба, които можеш да си пълниш с питейна вода на чешмички, разпръснати из целия парк. Ние си закупихме две такива за децата, проверих ги, наистина са от най-модерната и безопасна пластмаса. Взехме си и алкализирана вода.

Multiple usage bottles from Singapore Zoo, placescases.com
Multiple usage bottles from Singapore Zoo

На територията на градината има хубав ресторант, продава се вкусен сладолед, има павилиончета с лакомства, така че гладен няма да останеш.

Понеже зоологическата градина е огромна, има влакче, което обикаля и ако си се изморил/а, можеш да прибегнеш до този транспорт.

Предлагат се няколко опции за посещение на различните зони на парка- стандартна дневна обиколка, нощната, за която стана дума по-горе, речна и в парка на птиците. Някои билети са за комбинирани сафарита. Повече от едно от тях на ден е трудно да се осъществи. Най-много, ако имаш сили, можеш да направиш дневно и после нощно.

Практически съвети

Ако искаш да си постоянно свързан/а с интернет, докато обикаляш Сингапур, можеш да си купиш местна телеком карта. Продават се навсякъде. Ние избрахме тази:

pre-paid SIM card with 100 GB
SIM card with 100 GB

Сложихме я в wireless hot-spot устройство. Покритието е перфектно, а скоростта бърза, както трябва да е на всяка 4G мрежа. Тъй като не се предлагаха карти с чисти data пакети в магазинчето, си всезхме с минути, но до тях не сме опирали. Тези 100 GB изобщо не можахме да ги използваме, но това беше най-малкия пакет, който се предлагаше.

Електрическите контакти са тип G (три плоски шипа), но има и С, т.е. европейски, така че адаптори не ни се е налагало да ползваме. Иначе, токът е 230V, на 50 Hz.

Един сингапурнски долар е равен на 1.27лв. Почти 1:1. Ако все пак държиш на точността, изтегли си прилжение на телефона и смятай до стотинки. Ние ползваме Easy Currency.

Добре е да прочетеш и Част 1 на този пътепис, защото там под формата на забавно четиво има доста полезни  съвети какво да НЕ правиш в Сингапур, за да не те глобят.

В тази държава почти няма престъпност, но това е така, защото има сериозни закони, които се прилагат със строгост и просто трябва да се държиш прилично. Много ти препоръчвам да прочетеш какво точно НЕ влиза в това определение! И не си мисли, че можеш да направиш нещо нередно без да те забележат- камери снимат навсякъде и ще те издебнат.

Ако се възползваш от тези мои препоръки, съм сигурна, че ще си изкараш страхотно в Сингапур, а преживяванията си от него ще помниш и разказваш с години. Аз лично нямам търпение пак да се завърна там.

 

За резервации на хотел

Ако вече си решил/а, че ще пътуваш до Сингапур, за твое удобство съм добавила каре на booking.com, в което само трябва да добавиш датите на твоето пътуване и да натиснеш search. Оттам насетне гледаш опции, хотели, вили, цени и си резервираш, там където най-добре условията отговарят на твоите критерии. Запомни, че си запазваш всички genius отстъпки и привилегии. Освен това, booking.com се грижи очакванията ти като клиент да са максимално изпълнени. Описала съм за една такава случка в ревюто за хотел Shangri-La.Booking.com

Как да стигнеш дотам?

Ако искаш да се възползваш от добри цени за билети на Qatar Airways, провери за промоции през този QR code. Ние така си взехме билети на много добри цени.

За да ти е по-лесно да се ориентираш къде се намират местата, за които ти разказвам, разгледай картата и кликай на червените карфици, ако искаш да получиш упътване.

8 Sentosa Gateway, Сингапур 098269

8 Sentosa Gateway, Sentosa Island, Сингапур 098269

80 Mandai Lake Rd, Сингапур 729826

Good bye Сингапур! Какво следва сега?

Ами то много има да се говори и пише за Сингапур. Колкото и да изпиша, все нещо ще пропусна. В същото време съм сигурна, че задължително трябва пак да отида там, защото освен, че не можах да видя всичко, което ми е любопитно, съм сигурна, че ще има още нови интересни и изумителни проекти, които е създал  работливият сингапурски народ.

Сега след като завърших екзотичния цикъл за Бали и Сингапур, ще се съсредоточа върху Балканите и по точно България. Предстоят ревюта за интересни места в Родопите, София и най-вече Пловдив, който е европейска столица на културата за 2019 г. Мисля да разкажа и още малко за Белград, защото не успях да публикувам всичко за него.

Ако ти е интересно, следи за следващите публикации в Instagram, Facebook, YouTubeLinkedIn, Twitter. Най-добре е да се абонираш за блога директно.

Ако търсиш информация за още забележителни ресторанти, хотели, както и други места по света и у нас, разгледай всички категории на placescases.com.

Ако те вълнува темата за Икономиката на преживяванията, прочети статиите ми посветени на нея и местата, които прилагат принципите й на практика в категория Икономика на преживяванията.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.