fbpx
Taverna Stavros, photo by placescases.com

Таверна Stavros- гръцка кухня с критски тертип в стария град на Ретимно

Оценка за Taverna Stavros от 5D Сензографа на placescases.com: 5 от 5.

Август 2021

Видях              5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Усетих            5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Чух                  5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Помирисах     5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Вкусих             5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

       

Време за четене: 5 мин.

Нямаш 5 мин. за четене? Тогава опитай четене в бърз режим- само подчертан и цветен текст: 3 мин. 

Нямаш 3 мин. за четене? Виж тогава филмчето по-долу: 1:16 мин.

Непосредствено до Авли, в една сенчеста уличка, с естествена зелена завеса от листа пред безпощадните слънчеви лъчи, се гуши Taverna Stavros. Веднага те настаняват и започват да носят. Хляб  и към него традиционната местна разядка от ситно нарязани доматчета, със зехтинче и риган, а в добавка- маслинки.

 

Виж ….

…. Сянката от зеленина е уникална. На стената високо се мъдри велосипед като украса;

…. Стилът на заведението е традиционен– дървени маси, червени покривки с бродерия;

…. В менюто има сетове за двама с традиционни ястия- идеално мезе за узо с лед или цикудя с лед. Да- цикудя. Не знаеш какво е? Чети по-надолу. 😉

 Усети ….

…. Бързо обслужване, добри съвети, ако не можеш да се ориентираш;

…. Сянката успокоява горещината от силното слънце, но за това помагат много и вентилаторите.

 

Чуй ….

…. Гръцка музика, леко глъч от околните тесни улички.

 

Време за гледане на филмчето: 1:16 мин.

Помириши ….

 

…. Уникален аромат на каймата в мусаката- слагат й малко канела и уханието й е незабравимо!

Вкуси ….

…. Мусака- на мен много ми хареса;

…. Местно вино на чаша.

Розето е от местния червен сорт Коцифали, бялото е Видияно. И двете са хубави, заслужват си. Местните вина са леко ароматни, плодови, но без да са тежки. Уточнявай дали искаш сухо вино, когато поръчваш, защото има и полусухи, както и добри десертни.

.… Гирос- традиционен, много вкусен;

…. Накрая ти поднасят комплиментен десерт от кисело мляко с натрошени бисквити и традиционната места ракия Цикудя, а тази на Ставрос е много приятна и мека. Силничка, но не се усеща, за това кротко, едно напръстниче, каквато е чашката, и не се напъвай да изпиеш цялата бутилчица.

Цикудя, ударението е на Я (tsikoudia) е местната ракия, прави се от грозде, няма анасон в нея като в ципурото. Правят я също и с мед и канела, става като ликьор. Нейна почти еднаква разновиднот е Raki (раки), доколкото разбрах разликата е в алкохолния градус само.

Много приятно вкусничко си хапнахме и пийнахме в Taverna Stavros в един жешки час 3ч, много доволни останахме, особено като първо хапване на Крит. Препоръчвам, особено при такива по-бавни, следобедни, мързеливи часове.

 

Как да стигнеш до Taverna Stavros?

Не се притеснявай как ще стигнеш до Taverna Stavros в Ретимно. Просто използвай картата на Google тук като натиснеш върху червената карфица, с която съм отбелязала местонахождението му и след това избереш упътвания:

Stavros Tavern, Αραμπατζόγλου-Θεσσαλονίκης, Δήμος Ρεθύμνης, Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, Περιφέρεια Κρήτης, Крит, 74131, Гърция

A: Επιμενίδου 16, Rethymno 741 00, Greece

T: +302831024822

Работно време: Пон-Нед 10:00-24:00

Ако се нуждаеш от рент-а-кар, можеш да си запазиш тук, в карето на най-голямата платформа за резервации, по-долу в края на публикацията.

Как да си резервираш престоя  в Ретимно?

Ако не си от града, препоръчвам ти да резервираш престоя си направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През,  него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии. Само въвеждаш датите на престоя и натискаш Search. Освен това, booking.com се грижи очакванията ти като клиент да са максимално изпълнени. Описала съм за една такава случка в ревюто за хотел Shangri-La в Сингапур.Booking.com

Къдe да следиш за най-новите публикации на блога за отзиви и оценки placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в  Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter и не пропускай нито една нова публикация.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на единствения по рода си блог за отзиви и оценки на интересни места, пречупени през 5DСензографа на 5-те човешки сетива- placescases.com. Може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията на Джоузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.