fbpx
Enchanting view from Archangelos by placescases.com

ТАСОС – ИЗУМРУДЕНИЯ ОСТРОВ, ГЪРЦИЯ

Последно посещение месец юли 2015 със семейство и приятели

 

Вижте красивите иглолистни дървета, старите маслини с невиждано дебели стволове, изумрудените и тюркоазени води около острова, малките градчета и селца по хълмовете, пълния с история и романтика Теологос, малките девствени плажчета, ослепително бялата Салиара (Мраморния плаж), манастирът Св.Архангел Михаил, кацнал на скалите и още много други забележителни места

Помиришетеморския бриз, примесен с аромата на боровите дървета

Вкусете вкусната гръцка кухня, състояща се не само от риба и морски дарове, но също и от мусака, пастицио, гирос, агнешко

Усететелюбезно многоезично обслужване от усмихнати хора навсякъде по ресторантите и кафенетата, лекия живот, усещане за почивка и релакс сред красивата природа, особено в старите селца по високите хълмове

Чуйте… шепота на вятъра в боровете и маслините, плясъка на кристално чистите води, автентична гръцка фолклорна музика

Ако си мечтаете за беломорската красота на северна Гърция, една от най-добрите ви опции е остров Тасос, наречен Изумрудения остров. Прозвището му идва от обилната вечно зелена растителност, вековните маслинови дървета и тюркоазените вълни на бреговете му. Поемайки път по тесните пътчета няма как да не се възхищавате на природата и лекия, спокоен живот на острова. Стари градчета и дървета, датиращи от хиляди години са били свидетели на динамични исторически промени. Тасос е бил завладяван многократно от различни завоеватели, а крайморските поселища ограбвани от пирати. През втората световна война е бил за кратко под българско управление. Днес мястото се посещава от множество туристи, възхищаващи се на чистата му природа и топлото море.

A view to the beaches of Thassos by placescases.com

Което и място да си изберете за почивка, при всички положения трябва да запазите няколко дена за обиколка на острова. Не забравяйте да включите в маршрута си Теологос, манастира Св.Архангел Михаил, Салиара (Мраморния плаж), естествено образувания басейн Гьола.

Теологос е бил в миналото столица на Тасос(сега административният му център е Лименария). Теологос е много стар град, който датира още от 13 век. Ще го намерите по хълмистата част на острова, където ще бъдете запленени от малки калдъръмени улички, стари каменни къщи, останки от постройки от минали времена, таверни и кафенета, притежавани и стопанисвани от няколко поколения на едно и също семейство.

Theologs town

Remians from old buildings at Theologos by placescases.com
The streets and houses of Theologos by placescases.com
Old houses at Theologos by placescases.com
In the Folks Museum of Theologos by placescasescom
Nice houses at Theologos by placescases
Have a stroll in Theologos by placescases.com
A street decoration at Theologos by placescases.com
Remians from old buildings at Theologos by placescases.com
Peeking into a patio at Theologos by placescases.com
Theologos by placescases.com
Old cafes owned by one family for decades in Theologosby placescasesc.om
Remians from old buildings at Theologos by placescases.com The streets and houses of Theologos by placescases.com Old houses at Theologos by placescases.com In the Folks Museum of Theologos by placescasescom Nice houses at Theologos by placescases Have a stroll in Theologos by placescases.com A street decoration at Theologos by placescases.com Remians from old buildings at Theologos by placescases.com Peeking into a patio at Theologos by placescases.com Theologos by placescases.com Old cafes owned by one family for decades in Theologosby placescasesc.om

Тук можете да хапнете най-доброто агнешко чеверме. Препоръчвам таверна Стелиос (Stelios Tavern). За нея можете да прочетете отделно ревю ТАВЕРНА СТЕЛИОС (STELIOS TAVERN)- НАЙ- ДОБРОТО ЧЕВЕРМЕ НА ТАСОС, ГЪРЦИЯ.

Посетете етнографския музей (Folks Museum), за да видите как изглежда стара гръцка къща отвътре, както и някои традиционни битови пособия и предмети.

 

Разходете се по тесните калдъръмени улички, направете си снимки, наслаждавайте се на спокойствието на градчето. Изпийте чаша гръцко кафе (или както е известно у нас- турско кафе) и си  хапнете от местни десерти. Прочетете надписите по табелите на някои от сградите, за да разберете повече за историята и архитектурата им.

После можете да се отправите на юг към манастира Св.Архангел Михаил, кацнал на скалите над зелено—синята морска шир. Погледът ви ще се напълни с възхитителната гледка от терасите. Надникнете и във малките параклисчета.

Archangelos

Archangelos entrance by plcasescases.com
Scenery at Archangelos by placescases.com
Archangelos by placescasesc.om
Enchanting view from Archangelos by placescases.com
A decoration at Archangelos by placescases.com
Roof top above the sea at Archangelos by placescases.com
Archangelos entrance by plcasescases.com Scenery at Archangelos by placescases.com Archangelos by placescasesc.om Enchanting view from Archangelos by placescases.com A decoration at Archangelos by placescases.com Roof top above the sea at Archangelos by placescases.com

След това можете да посетите някой малък живописен плаж за разхлаждане в кристалните води на морето. Някои от по-големите плажове са на концесия и предлагат чадър, шезлонги, напитки и закуски, а повечето от по-малките са оставени диви и  уединени.

Една от най-хубавите природни атракции е Салиара (Saliara) или по-известният като Мраморния плаж. Наречен е така заради грубия пясък, образуван от разтрошените мраморни скали, върху които се е формирал. Можете да видите в непосредствена близост дори и мраморна кариера. Плажът е изключителен природен феномен! Състои се от две заливчета, като при едното няма обслужване и чадъри, а другото, е на концесия и там се предлагат чадъри, шезлонги (без плажни кърпи),има бийч бар, който се казва Порто Вати (Porto Vathy) и  DJ.

Водата е плитка, много чиста и с красив тюркоазен цвят заради белия пясък. Чадърът с двата шезлонга са безплатни, но трябва да поръчате нещо от сервитьорите на бара. Достатъчно е да вземете 2 фрапета, на обща стойност от 6 евро, като в добавка ще ви донесат и две малки бутилки минерална вода.

Marble Beach

The bar at Marble Beach by placescases
Snowwhite marble pebbles at Marble beach by placescases.com
Seats at the bar at Marble Beach by placescases
Porto Vathy at the Marbel Beach by placescases.com
Carwash Romantica at Marble Beach by placescases.com
Beautiful even at the car wash at Marble beach by placescases.com
Passing cars at Porto Vathy not very safe by placescases.com
The bar at Marble Beach by placescases Snowwhite marble pebbles at Marble beach by placescases.com Seats at the bar at Marble Beach by placescases Porto Vathy at the Marbel Beach by placescases.com Carwash Romantica at Marble Beach by placescases.com Beautiful even at the car wash at Marble beach by placescases.com Passing cars at Porto Vathy not very safe by placescases.com

Плажът е много чист, както и тоалетните към бара.

Менюто освен напитки, включва също салати, клуб сандвичи, багети, ризото, паста и други.

DJ-ят помпа лятното настроение на плажуващите с добре подбран бийт, миксиран с най-модерни и ретро хитове.

Ако обаче предпочитате да ви е по-спокойно, отидете рано и си тръгнете по обяд, защото след това става доста шумно и многолюдно.

Имайте предвид, че за да стигнете до там, трябва да карате по черен път, с покрита кола, на затворени прозорци, с включен климатик. Въпреки че пътят не е с дупки и не е тесен, той е покрит с фин прах, който се вдига от колите на плътни бели облаци. Добрата новина е, че на връщане, на излизане от този път, има автомивка, която се казва Романтика, където ще ви почистят щателно колата от бялата й покрива срещу 6 евро.

Когато стигнете до Порто Вати, в дъното има паркинг и служител, който упътва шофьорите къде да паркират, за да не става задръстване и запушване. Неприятното е, че пътят за паркинга минава точно по средата, между двете части на плажа и това застрашава безопасността, особено за децата.

Нямах възможността да посетя естествено образувания басейн Гьола (Giola), въпреки че съм чувала че си заслужава да се види, но също така съм чувала, че е доста претрупан с хора.

Още нещо, което можете да направите докато сте на Тасос, е да си купите маслини, зехтин, мед или билки местно производство. По-добре е да не ги взимате от магазин, а директно от производител. Ние поехме на 5-10 минутно пътуване по хълмовете в посока Рахони. Там горе не е толкова горещо и отново можете да се насладите на още гледки от старо и спокойно селище. Точно срещу таверна Дросия (Drossia Tavern, Fresh Meat), както гласи табелата отпред има едно място, където усмихнат човек ще ви продаде екологични маслини и зехтин собствено производство, мед, сладко, билки, ще ви разкаже как ги прави, ще ви подкани да опитате, а може да ви предложи и да пийнете заедно от неговата ракия, или както я наричат тук- ципоро.

Моята настойчива препоръка към всички, които планират ваканция на Изумрудения остров, Тасос, е да не прекарват цялото си време на плажа до хотела или в басейна. Направете си обиколка наоколо и така наистина ще разберете на какво прекрасно и красиво място се намирате. В която и посока да поемете, ще си прекарате чудесно и ще добавите прекрасни гледки към вашата колекция от снимки и спомени.

 

Гърция

Как да си резервираш престоя на Тасос?

Ако вече планираш пътуване до Тасос, препоръчвам ти да резервираш престоя си направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През,  него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии. Само въвеждаш датите на престоя и натискаш Search. Освен това, booking.com се грижи очакванията ти като клиент да са максимално изпълнени. Описала съм за една такава случка в ревюто за хотел Shangri-La в Сингапур.


Booking.com

 

Къде да последваш блога за ревюта и оценки placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter и не пропускай нито една нова публикация.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на placescases.com, може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията на Джузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.

0 thoughts on “ТАСОС – ИЗУМРУДЕНИЯ ОСТРОВ, ГЪРЦИЯ

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.