Moderni vremena dinner at ShowHow by placescases.com
Image

МОДЕРНИ ВРЕМЕНА –ВЕЧЕРЯ С БОЯНА И БОБИ ОТ AMUSE BOUCHE ОТ ЦИКЪЛА 12 ВЕЧЕРИ НА ЛЮБИТЕЛИТЕ ГОТВАЧИ, ОРГАНИЗИРАНО ОТ БАКХУС В SHOWHOW, СОФИЯ, БЪЛГАРИЯ

Последно посещение с приятели, февруари 2016

Вижте ресторант- демонстрационен център на фирма Томеко, със сцена за кулинарно представление, модерен интериор, екран, на който се наблюдава усърдната работа на главните актьори, безкрайно усмихнатите и лъчезарни Бояна и Борис от кулинарно училище Amuse Bouche и техните помощници от екипа на Томеко, а също и познатата нам вече от вечерята „На гости на Виетнам“, друга звезда на кухнята Ан Фам; чудесна презентация на храната в чиниите.

5 hearts

Помиришетеароматът на патешкото, мариновано цяла нощ в божествена комбинация от подправки и кафе, тънко подчертан от карамелизираното брюкселско зеле, печени лешници и запеченият с какао карфиол ; плодовия аромат на вината от новия свят Jacobs Creek Chardoney, Brancot Estate Marlborough Sauvignon Blanc и червеното Jacobs Creek Shiraz.

5 hearts

Вкусете…  за първи път сладолед от синьо сирене в салатата с червено цвекло, билкови трохи и бекон на прах, десерт от поширани ябълки с в карамелен сироп с почва от орехи, йогурт сос, желе от зелени ябълки, резене и превъзходна медена пяна.

5 hearts

Усететегостоприемството на домакините и по-специално на Габриела, контактното лице за гостите на събитието, която лично поздравява с усмивка всички гости и ги настанява на запазените им маси; тихото, ненатрапчиво присъствие на младите и усмихнати сервитьори, които поднасят ястията с бели ръкавици и ги поставят точно, както трябва на масата.

5 hearts

Чуйте обясненията на двамата майстори готвачи как са създали произведенията на тяхното кулинарно изкуство,  заслужените аплодисменти на публиката, оценила техния талант, благодарна не само за вкусната храна, но и за усмивките им; Бояна и Боби, които лично разпитват гостите какво най-много им е харесало в храната и какво не, а Боби много настояваше да чуе негативните коментари, каквито нямах.

5 hearts

Средна оценка при последно посещение 5  от 5.

За втори път присъствам на такова събитие. В предишното ревю на „12 вечери на любителите готвачи“, организирано от сп.Бакхус. Обещах си да стана редовен посетител и ето, че пак бях там, за мое щастие. Цялата ни компания всъщност беше там. Пак на същата маса. А като влязохме, пак видяхме Ан Фам, звездата от предишната вечеря „На гости на Виетнам“. Този път тя беше в поддържаща роля към младия и талантлив тандем на Бояна и Борис от кулинарното училище Amuse Bouche.

This slideshow requires JavaScript.

Заглавието на това кулинарно представление не случайно беше „Модерни времена“. Основната нишка на вечерта беше нетрадиционни съчетания на продукти и аромати, така че да се получи впечатляващо произведение. Наистина всичко беше оригинално съчетано, нито едно от нещата не беше дори подобно на други ястия, които съм опитвала.

Още от питието за добре дошли, нещата бяха оригинални и различни. В епруветка беше налят Джин Beefeater 24 и сок от бъз, на дъното на която имаше желирани топчета с аромат на розово масло. От малко шишенце с пипетка , съдържащо лимонов сок си сложихме няколко капки. Много интересна като вкус и аромат напитка. Не съм любител на джина, но това коктейлче ми хареса.

На масата ни чакаше чабата от „Братя хлебари“ и домашно масло с мащерка и маточина, направено в Amuse Bouche, кулинарното училище на двамата майстори-готвачи. Едвам се удържах да не вечерям само с хляб и масло- беше вкусно.

This slideshow requires JavaScript.

Салатата съдържаше любимото ми червено цвекло, комбинирано със сладолед от синьо сирене, оформен като пъдпъдъчи яйчица, билкови трохи и ароматен препечен бекон на малки трохички. Точно тези страхотни трохи и сладоледът направиха цвеклото толкова различно на вкус и аромат.

Red beetroot salad at Modern Times by placescases

Последва много шантава, в хубавия смисъл на думата, бистра супа от цитруси, мус от пармезан и скариди, много пикантна. Като послание от Азия, като предаване на щафетата от Ан и Тайланд към тази вечеря, празнуваща модерната кухня, супата рязко си проправи път с яркия си вкус и аромат и разби традиционните представи за супа. Не знам дали на всички е понесъл пикантния вкус, защото беше доста лютива. Аз лично приветствам тази дързост, но хората с по чувствителни стомаси, може и да са я пропуснали. Плодовият й парфюм беше завършен от друг плодов парфюм на Sauvignon Blanc от Marlborough Valley, Brancot Estate.

Citrus chilli soup at Modern Times by placescases

Основното беше патешко, миришещ божествено, не само заради специалната марината с кафе, в която е киснато цяла нощ, но и заради ароматите на гарнитурата, съдържащи карамел, какао, печени ядки и пюре от тиква. Не ям патешко по принцип, не ми харесва миризмата му, доста ми е мазно, особено ако е алангле ми е доста тежко, но това беше чудесно. За пръв път не отделих кожата като нещо мазно и неприятно, както обикновено правя с месо, защото тази беше толкова хрупкава , а пропилата се в нея маринатата я правеше още по-примамлива. Би ми било много интересно да видя това изпълнение с телешко или друго месо, което обичам повече. Кавалер на патешкото беше Шираз от Австралия на Jacobs Creek-чудесен!

Marinated in coffee duck and co at Modern Times by placescases

Десертът, в основата на който стояха поширани ябълки и желе от зелени ябълки беше класиран като звездата на блюдата тази вечер от цялата компания. По принцип този плод го  консумирам само пресен и рядко си поръчвам десерт, който го съдържаа. Подходих леко с подозрение в началото, но като чух как Бояна е прилагала познанията си по химия за да запази желето от ябълка свежо зелено на цвят, без да потъмнее, за дълго редуцирания карамелен сироп, се впечатлих много. Всъщност десертът беше уникален като всички предходни ястия и беше поднесен с коняк Hennessy. Майсторите-готвачи ни поднесоха на финала своеобразен букет, само че  по техния си начин- от аромати: карамел, йогурт, мед, орехи, зелена ябълка и резене!

Poached appels dessert at Modern Times by placescases

Благодарим на Боби и Бояна за това пътешествие в бъдещето с тяхната модерна кухня! Накарахте ме да ям патешко, а това е голямо постижение.  🙂

Една единствена препоръка бих направила към екипа- да се подготвят по-добре сервитьорите с информация, какво съдържат ястията. Не винаги успяваме да чуем обяснението  по микрофона от майсторите-готвачи, а и някои подробности като синапените зърна върху цвеклото, май не бяха споменати, та се налага да ги питаме и тях какво има в чинията ни. Те имат желание да отговорят, но първо отиват да попитат и после ни съобщават. Какво да се прави, разглезихме се вече! 🙂

@Габриела от Бакхус- чудесна организация!

Адрес на ShowHow демо-център:  София, ул.Станислав Доспевски, 101, ет.2

Тел: + 359 89 958 3013

Още профили на ShowHow (последвайте линковете на логата по-долу, за да посетите профила в съответния сайт):

Facebook_logo-2   Google_Maps_Logo-1

Бояна и Борис можете да намерите в кулинарно училище Amuse Bouche.

За повече ревюта от мен относно ресторанти в София, както и други места по света, посетете placescases.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s