fbpx
Lagos Marina, by placescases.com

5 съвета и много причини за пътешествие до Алгарве- най-южната част на Португалия. Част 4- какво може да се прави в Алгарве.

Какво още може да се прави в Алгарве от пътепис за Алгарве, Португалия със съвети за добро изкарване в 4 части. Съдържание без изкуствен интелект.

Продължаваме обиколката из Алгарве. В първата част, разказах как се стига дотам и къде може да се отседне. Във втората част отговорих на въпроса дали може да се плажува в Алгарве и какво да се очаква от плажовете там. В третата част се развихрих  в любимата си тема за храната и виното.

Сега идва ред на това къде да се пообиколи за интересни забележителности и къде да се похапва наоколо.

Какво още може да се прави в района на Алгарве?

Алгарве предлага много атракции и забележителности. За това е толкова интересна дестинация- не само за плаж и море, но и за културно-историческо наследство, красива природа, гурме и вино туризъм.

Посети винарна

Понеже вече споменах португалското вино, има доста винарни, които могат да се посетят в региона на Алгарве, ние избрахме Quita dos Vales, защото ни привлече нейното съчетаване на винопроизводство с изкуство. Попаднеш ли там, отвсякъде те заобикалят скулптури на стилизирани дебели балерини, слонове, хипопотами, бикове, всякакви шарени фигури.

Можеш да видиш тук.

За съжаление дегустацията там не ни допадна, не опитахме най-доброто вино, на което са способни, но си купихме 2 забележителни бутилки червено вино- медалисти. Към виното предложиха само хляб с малко зехтин, а всъщност ни казаха, че ще има мезе, но не очаквахме, че е само хляб, при положение че се прави толкова добро сирене в региона.

При обиколките ни из гръцките изби в Наоса, или в Йеровасилиу до Солун, дегустациите бяха по-издържани и наистина добре съчетани с местна храна.

Прочети повече за Наоса в Винен туризъм в района на Наоса, Северна Гърция, а за Gerovassiliou в Винарната Йеровасилиу- изкуство, вино и хубава храна, Епаноми, Гърция

Хостът ни Жоао, който ни разказваше за избата беше много симпатичен шегаджия и благодарение на него изкарахме добре.

Заслужава си да се качиш на яхна или катамаран.

Така можеш да обиколиш бреговата линия. Ние избрахме една опция, която беше високо рейтната в интернет- обиколка с катамаран на скалите (Benagil) Бенажил с барбекю на малък плаж.

Изкарахме много хубаво. Доста духа на палаубата отгоре, но винаги имаш опция да слезеш долу в каюткомпанията и да пийваш нещо от бара. Само че гледаш забележителностите през прозорците.

Скалите Бенажил наистина са впечатляващи, но подобни на тях има по цялата брегова ивица. Неприятното е, че освен теб, много други хора са хукнали да ги гледат- с лодки, с катамарани, с големи луксозни яхти, с каяци, със събове, лудница. Не е толкова романтично, колкото изглежда на снимките.

Можеш да придобиеш впечатления тук.

Обяда с BBQ беше много вкусен, още едно доказателство, че португалците ги бива много в скарата. Включваше наденички, пържлоки, скариди, сардини, бира на корем, колкото поемеш заради горещината.

На борда на яхтата освен, че ни разказваха за природните забележителности, покрай които минавахме, ни черпеха периодично с плодове, десерти и напитки.

Задължително обиколи различни градчета.

Много са чаровни, имат както младежки дух, така и достолепни исторически останки и китни стари сгради.

Характерно за старите части на градчетата са малките бели павенца от варовик, които придават страхотен чар.

Ето някои от градчетата, които ние видяхме.

Lagos (Лагос или Лагош)

Бяхме отседнали в него и не съжаляваме. Градчето е много красиво, приятно, с хубава крайбрежна ивица и множество прекрасни ресторантчета и барчета.

В централните части винаги има улични музиканти, които събират доста публика и придават артистичност.

Около Лагос има хубави плажове, в града има стара крепост, дори музеи. Всъщност търговията с роби е била доста силна в Португалия, може да се научат някои неща за великите географски открития.

Какви интересни заведения има в Лагос?

Добри ресторанти са Dom Henrique, където попаднахме случайно, просто никъде другаде не можаха да съберат 8 човека в събота вечер без резервация.

Don Sebastiao, който се води fine dining и се препоръчва също от Michelin guide.

Arribale вече го споменах с техния прословут грил.

Виж го в този пост:

Много приятно местенце за закуска е Black and White в старата част на града, където те записват и чакаш да ти дойде редът, но си заслужва чакането.

Друго място за вкусна закуска, с фермерски продукти е Favo, който е на крайбрежната улица.

За похапване, коктейли, кафе и закуска препоръчвам терасата на един от най-колоритните магазини за сувенири в стария град на Лагос- Mar d’Estorias.

За хубаво вино с много вкусно съчетание с храна и закуски можеш да отидеш пак в центъра в италианското Cuccio e Scartuccio.

 

Silves (Силвеш)

Там има замък и стара катедрала. Заслужава си да посетиш и чаровното Café Ingles.

Виж и крепостта тук.

И още малко приятни гледки от Силвеш.

 

Sagres (Сагреш)

Освен че има стара крепост и можеш да научиш повече за историята му, най-много си заслужава да отидеш там заради гледката към океана, защото това е най-югозападната точка на Европа. Когато погледнеш от скалите към океана, все едно си накрая на света. Вълните на Атлантика се разбиват с огромна мощ под тебе и не можеш да спреш да го гледаш и слушаш омагьосан от очарованието му.

Виж малко кадри и видео оттам.

В кадрите се вижда плажа на сърфистите, където вълните са най-големи.

Едно от най-колоритните места за похапване, на което сме били на това пътешествие беше Landry Launge в Сагреш.

Наистина става дума за обществена перална, но с много groovy vibe, хипстърски привкус, младежки дух. Храната е азиатски стил много майсторски направена. Определено си заслужва да се разходи дотам човек.

Виж го тук.

Със сигурност още много може да се напише, останаха още много места за разглеждане  и преживявания, за които не остана време. Ние бяхме 8 нощувки, даже си мислех, че е много, но всъщност не ни се тръгваше и вече правехме планове кога пак ще се върнем.

В същото време, виждаме, че самата област се развива много в последните години, поради големия интерес особено от британските туристи, които са привлечени от топлия, но непрекалено горещ климат. Купуват се много имоти, върви голямо строителство, не е ясно след години как ще изглежда всичко.

Така че, препоръчвам по-скоро да се посети Алгарве, пък ако трябва да се повтори после пак.

Как можеш да стигнеш до всички тези места?

Просто използвай пинчетата от кратата.

Как да си резервираш престоя по време на пътешествие в Алгарве?

Препоръчвам ти да резервираш престоя си направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През,  него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии, а аз получавам скромен комисиона. Само въвеждаш датите на престоя, мястото и натискаш Search.


Booking.com

Къдe да следиш за най-новите публикации на блога за отзиви и оценки на интересни места placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter, TikTok и не пропускай нито една нова публикация.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на единствения по рода си блог за отзиви и оценки на интересни места, пречупени през 5DСензографа на 5-те човешки сетива- placescases.com. Може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията на Джоузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.