fbpx
Коктейл от Георги Бойковски в бар Public, снимка от placescases.com

Топ барманът Драго Иванов и топ майстор-готвачът Георги Бойковски в съвместно събитие в бар Public в София

 

 

Време за четене: 5 мин.

Нямаш 5 мин. за четене? Тогава опитай четене в бърз режим- само подчертан и цветен текст: 3 мин. 

Нямаш 3 мин. за четене? Виж тогава филмчето по-долу: 1:15 мин.

Какво се получава, когато се съберат в колаборация топ барман и топ майстор-готвач?

Чети надолу?

Виж ….

…. Интериорът на бар Public впечатлява най-много с графитите, които те посрещат още на входа и интересното осветление на тавана вътре (можеш да го видиш във филмчето по-долу);

…. Зад бара е цял отбор миксиращи професионалистиработят бързо, защото пълното заведение чака да опита от 3-те коктейла, които шеф Бойковски е подготвил като рецепта, че даже и да повторят;

…. Поръчките далеч не се лимитират до менюто на събитието поръчва се и от редовната листа на бара, защото там също има достойни коктейли, замислени от креативния миксолог Драго;

…. Но това, което най-впечатлява е менюто за денясъстои се от 3 степени- предястие, основно и десерт. Можеш да го видиш тук:

Естествено визията на коктейлите е издържана, но като погледнеш декорацията им отгоре, това е сякаш отделен шедьовър. Тук са се намесили жестоко уменията на шеф Бойковски, проявени във фини миниатюри, които са специално гурме изживяване.

Една единствена забележка имах, че беше много тъмно и не могат да се видят тези прекрасни творения, камо ли да се снимат. Барманите също са в сумрак, пак не можеш да ги снимаш лесно. Пък те са направо звезди на сцена, заслужават да ги видим как се изявяват.

 Усети ….

…. Има много хора, но коктейлите стават бързо, защото няколко бармана се грижат публиката да не е жадна и „гладна“, а Георги и той стои отзад и шейква здраво. От време на време прихожда и обяснява какви техники е използвал:

Сокът от ябълка и целина в първия коктейл е смесен по специален начин с инфузираното с дафинов лист олио чрез ултразвук, така че да се получи по-плътна и вкусна консистенция, и да не се разслоява. А като гледам резенчето ябълка отгоре, то сякаш е отрязано с лазер- толкова гладко, фино и прозрачно, дехидратирано и леко карамелизирано. Върху него ферментирало малко парченце целина. Страшна вкусотия- свежо, абе хубаво предястие!

…. Драго и той прихожда чат-пат и разказва за изживяването да се събереш със специалист от различна област, да заимстваш и да създадеш нови хоризонти в миксологията.

На практика при тази колаборации е осъществена така наречената adjacent innovation (съседна иновация) или architectural innovation (архитектурна иновация). В общи линии това означава, че се променя един елемент в познатия модел и по този начин се осъществява достъп до нови пазари.1

В познатия модел на миксологията се вмъкват готварски техники и съставки, получава се продукт който импонира хем на любителите на коктейли, хем на гурмандите.

…. Георги споделя, че работата му зад бара за този проект го е направила още по-добър готвач и допълва „също, както сладкарството ме е направило много по-добър готвач“;

…. Запознахме се и с другия собственик на бара, съдружника на Драго. Иван е оператор в телевизия. Познава много хора, виждал е свят всякакъв, характери, случки, претенции- всичко. Но и той се удивлява се какви страхотни неща са се случили покрай подготовката на този проект. Гледал е как сякаш кухня на fine dining ресторант се е пренесла в бара.

…. Видяхме и познати личности от екрана- актьори, журналисти- обединени, я от коктейл, я от fine dining културата.

Чуй ….

…. Имам чувството , че малко хора си дадоха сметка каква чудесна музика звучеше в бара, както ние. Някак си я харесаха инстинктивно, а нашата компания като познавачи, защото тя ни е съпровождала през годините на нашата по-ранна младост, направо се възхити, че някой се сеща да пуска такива парчета. Чухме Stakka Bo, Leftfield, Arctic Monkeys, Coldplay (ранните им парчета) и още куп други неща, които постоянно ни задържаха да останем, дори вече след 5-тия коктейл, когато вече доста натежаха главите.

Време за гледане на филмчето: 1:15мин.

Помириши ….

Ароматите в тези коктейли са отделна тема:

…. В предястието- свежи нотки на цитрус и зелена ябълка, леко пикантен на туршия;

…. В основното- патладжан, екзотични азиатски нотки, пикантност от самардалата, която беше поръсена върху куба лед;

Самардала е билка, наричана още див лук, див чесън, някъде й казва кучилук.

 

…. В десерта-шоколад, какао.

Вкуси ….

…. Основното беше…. с телешко. Да точно така. След като съм пила в Кармаре, предишния ресторант на Георги, паламуден коктейл, тук беше ред на нещо различно. Не, не прилича на телешко варено. Даже телешкото се беше добре маскирало зад езкотичните нотки и самардалата, така че да не ти бие на манджа. Обаче аз бях най-впечатлена от тънкия резен патладжан отгоре с миниатюрните фигурки мисо с малки цветчета;

…. На десерта тънкото шоколадче отгоре с мъничкото листенце зелена билчица, направи коктейла игрив и хрупкав.

На въпроса по-горе, „какво се получава, когато се съберат в колаборация топ барман и топ майстор-готвач, отговарям кратко- получава се вещерство! Пиеш, не ти стига, продължаваш да пиеш, не ти стига, продължаваш, жаден си, гладен си за още- омагьосан си.

На по-съвременен и научен език, получава се иновация, обясних по-горе какъв тип и защо така мисля.

Ако може да има и други издания на това събитие, моля! Чухте ли Драго, Георги?

Как да стигнеш до Бар Public  в София?

Не се притеснявай как ще стигнеш до Бар Public в София. Използвай картата на Google тук като натиснеш върху червената карфица, с която съм отбелязала местонахождението му и след това избираш упътвания:

1, Ангел Кънчев, Център, Средец, Столична, София-град, 1000, България

A: ul. „Angel Kanchev“ 1, 1000 Sofia Center, Sofia

T: +359884333781

Работно време: Пон – Нед 17:00-04:00, според противоепидемичните изисквания, може да варира

Ако се нуждаеш от рент-а-кар, можеш да си запазиш тук, в карето на най-голямата платформа за резервации, по-долу в края на публикацията.

Как да си резервираш престоя в София?

Ако не си от града, препоръчвам ти да резервираш престоя си направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През,  него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии. Само въвеждаш датите на престоя и натискаш Search.


Booking.com

Къдe да следиш за най-новите публикации на блога за отзиви и оценки placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в  Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter и не пропускай нито една нова публикация.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на единствения по рода си блог за отзиви и оценки на интересни места, пречупени през 5DСензографа на 5-те човешки сетива- placescases.com. Може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията на Джоузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.

[1] Източници: https://www.forbes.com/sites/forbesbusinesscouncil/2019/12/30/back-to-basics-what-is-innovation/?sh=91c22684ca27

https://morethandigital.info/en/innovation-definition-innovation-types-and-meaning/

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.