fbpx
Kaiamo, photos by placescases.com

Kaiamo- ресторант с Michelin ниво в Букурещ

Оценка за ресторант Kaiamo в Букурещ от 5D Сензографа на placescases.com: 4,6 от 5.

Май 2023

Видях                   5 сърца 12920

Усети                  3 сърца 129x20

Чух                       5 сърца 12920

Помирисах         5 сърца 12920

Вкусих                 5 сърца 12920

     

Време за четене: 5 мин.

Нямаш 5 мин. за четене? Тогава опитай четене в бърз режим- само подчертан и цветен текст: 3 мин. 

Нямаш 3 мин. за четене? Виж тогава филмчето по-долу: 3:12 мин.

За поредна година, по традиция посещавам някой fine dining ресторант на рождения си ден. Този път изборът ми се падна на Kaiamo в Букурещ. Очаквах Michelin ниво и го получих.

Виж Kaiamo ...

… Модерен интериор, още от входа се чувстваш различно и специално;

… В отворената кухня виждаш как екипа на Шеф Раду действа и твори чудеса и то, забележи на свещи почти. Само за плейтването ползват силна светлина.

Специалното на това решение е, че готвачите сякаш са обгърнати от загадъчност и творят магии в кухнята. Понякога се вдигаше стълб от огън- 2 метра висок. Само на паса при плейтинга се виждаше леко осветеното лице на Шеф Раду.

В залата също е сумрачно, но точно над масите и точно там, където се сервират подносите с ястията има достатъчно светлина, за да се видят добре красотата и цветовете тези творения.

Защо светлината е толкова важна, особено за fine dining, можеш да прочетеш в публикацията Какво е фовиа и какво общо има тя с гурмето?

… Всяко едно блюдо имаше впечатляваща визия- красива, като картина- понякога минималистична, друг път пъстра и ярка.

Не знаем този шеф Раду дали е също ярка и пъстра личност, но съдейки по биографията му, как е завършил първо бизнес мениджмънт в чужбина, а после Кордон Бльо в Лондон ми става ясно, че обича предизвикателства и следва мечтите си.

Усети Kaiamo ...

Исках да имам менюто написано на хартия или някак да го сваля през QR код, особено имайки предвид целта на този блог да пресъздаде максимално реалистично преживявания от първа ръка, това е важно за мен. Но не ми предоставиха такова, въпреки че обещаха да пратят по мейл. Така че забравях много от подробностите за поднесените ястия.

… В ресторанта имаше сигурно 20-30 госта и 20 човека персонал- много хора в кухнята, достатъчно сервитьори в залата- перфектно обучени. Бяхме чудесно обгрижени от нашия сервитьор Франсис, който се оказа с Аржентински произход, цигулар, който работи тази работа като допълнителна. Води се нов, само от един месец е там и е великолепен наш домакин. Предразполага, разказва всичко за храната.

… Сомелиерите са много добре подготвени- разказват за виното, знаят всяка една бутилка от кой регион на Румъния идва. Да, виното е само румънско и основно местни сортове. Оказа се, че има много интересно вино в Румъния.

В резервацията им бях им написала, че празнувам рожден ден. По телефона като ме питаха за потвърждение и дали искам торта. Почудих се и потвърдих. Помислих, че ще е комплимент. Те ми поясниха, че за да не правя скандал ме питат. После разбрах защо- бяха ми я таксували. Обикновено на другите места ми правят като комплимент тортата, но тук си я платих. Не беше нужно да е цяла торта, можеше да е нещо дребно като комплимент, за да е като подарък, а не като начин да измъкнат още пари от клиента. Тортата беше хубава все пак.

Чуй Kaiamo …

… Страхонта музика- нещо като world жанр в модерен upbeat стил. Много си пасва с концепцията.

Време за гледане на филмчето: 3:12 мин.

Помириши Kaiamo ...

… Прекрасни аромати в храната, но също и във виното, с което беше съчетана;

Клиентите имат опция да изберат за pairing-а на храната вино или коктейли.

… Още с първите комплименти- земел с масълце, в което имаше салвия бяхме приятно посрещнати с хубав аромат.

Вкуси Kaiamo ...

Храната е на топ ниво, безкомпромисна. Обаче няма опция за а ла карт- само 3 вида дегустационно меню- 9, 15 и 20 степени. 9 са страшно много, преяждаш, а за другите не мога даже да си представя.

Зад всяко ястие има кратка история- как се е вдъхновил готвача, какво послание отпраща и т.н.

Имаше сред комплиментите маслини, които не бяха маслини, а топчета от шоколад и вътре сирене. Имаше яйце, което не беше яйце, а пюре от морков обградено с пюре от карфиол.

Имаше и гъби, които не бяха гъби, а десерт. Доста мимикрия като техника, което винаги и забавно.

Имаше сепия, октопод и риба, но също и свинско, еленско и веджи.

Pairing-а беше добър, само че първите бели вина не демонстрираха запомнящ се нос и вкус. Постепенно навлязохме в по-интересни варианти и накрая червеното вино ни впечатли. Като цяло нямаше достатъчно свежи киселини във вината.

Най-много ми хареса комбинацията от розето с лаврак.

Препоръчвам Kaiamo на всички любители на fine dining. Ще се насладят на кухня и майсторство от световна класа. Естествено, ценитe са също такива. Разходът на човек за 9-степенно меню е EUR 100 само за храната, pairing с вино или коктейли е отделно и е EUR 78.

Как да стигнеш до Kaiamo?

Използвай картата на Google тук като натиснеш върху червената карфица, с която съм отбелязала местонахождението му и след това избираш упътвания:

A: 30A, Strada Ermil Pangrati Street, București 011884, Romania

T: +40722202204

Работно време Вт-Съб 18-23ч

Ако се нуждаеш от рент-а-кар, можеш да си запазиш тук, в карето на най-голямата платформа за резервации, по-долу в края на публикацията.

Как да си резервираш престоя?

Препоръчвам ти да резервираш престоя си направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През,  него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии, а аз получавам скромен комисиона. Само въвеждаш датите на престоя, мястото и натискаш Search.Booking.com

Къдe да следиш за най-новите публикации на блога за отзиви и оценки на интересни места placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter, TikTok и не пропускай нито една нова публикация.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на единствения по рода си блог за отзиви и оценки на интересни места, пречупени през 5DСензографа на 5-те човешки сетива- placescases.com. Може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията на Джоузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.