fbpx
Mala Fabrika Ukusa, Belgrade, photo by placescases.com

Традиционната сръбска кухня с модерна интерпретация в ресторант Mala Fabrika Ukusa, Белград

Оценка за ресторант Mala Fabrika Ukusa (Мала фабрика укуса)  от 5D Сензографа на placescases.com: 4.9 от 5.

Ноември 2019

 

Видях                5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Усетих             5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Чух                    5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com    

Помирисах        5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com                   

Вкусих               4.5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 4.5 Big Hearts by the 5D Sensogrpah of placescases.com

 

Време за четене:3 мин.

Четене в бърз режим (подчертан и цветен текст): 1 мин. 

Mala Fabrika Ukusa MFU, e сестричката на вече описаните Ambar и Toro, които са на Бетон Хала. За разлика от модерния и купонджийски стил на последните две, MFU е малко кокетно ресторантче, с рустикален интериор, предлагащо вкусни манджички, скара и разни други специалитети.

Името й означава Малка фабрика за вкусове. Публиката тук е предимно сърби, за разлика от друго описано от мен заведение в Белград- Salon 5, където предимно чужденци биха ходили. Дори сайта на ресторанта е на сръбски само.

Виж ….

…. Още от входа те посреща декорация от кошници със свежи шарени зеленчуци, хербарии на традиционни балкански билки и растения в рамки като картини.

…. Все е пълно с хора. Трябва си резервация;

…. Забавно оформено меню, кореспондиращо с приятния рустик интериор. Виж го във филмчето по-долу. Опитай да прочетеш част от заглавията. Забавни са.

 

Усети ….

…. Бързо обслужване, чувство за хумор на сервитьора, пита от къде сме, веднага се сеща, че има приятели българи. Това е често явление, когато кажеш че си от България, всеки сърбин споделя кога е бил за последно в нашата страна, дали има близки и приятели българи и веднага се получава непринуден разговор;

…. Усещане, че си във ферма и хапваш чудни традиционни манджи;

…. Съчетание на традиционни ястия с оригинално поднасяне.

 Чуй ….

…. Ами не можах много да чуя каква музика имаше, защото имаше доста посетители и всички си говореха, но шумът беше приятен- на доволни от живота хора.

Време за гледане на филмчето: 1:52 мин.

Помириши ….

…. Подправки и патладжан във вкусната мусака;

…. Ароматът на сушена слива с миризмата на обгорения бекон, в който е увита, оригинално поднесени на клечка. Това е онова нещо във филмчето, дето прилича на близалка;

…. Естествено миризмата на скарата е омайваща, поне за всеки месояден.

 

Вкуси….

…. Скара- в нея има плескавица, пържола, чебапи, както им викат, ущипци….много е вкусна;

…. Киевски котлет, който тук се нарича Караджорджева шницлауникален беше;

…. Мусаката беше вкусна и ароматна, но малко по-дебела й беше заливката за моя вкус;

…. Ребърцата бяха хубави, но малко по-солени от моя вкус;

…. Задължително пробвай Шненокле, което е френският десерт Плаващ остров или едно време в България домакините му викаха Крем лебеди. Разбит на сняг белтък плува в сос, направен от жълтъка и мляко или сметана, или както му казват creme anglaise. В Lorenzo&Kakalamba не ми хареса, но тук беше страхотен!

…. Като във всяко сръбско заведение, добре е да опиташ ракия, каквато и да е.

Докато правих английската версия на тази публикация, тръгнах да превеждам „раки“я с думата „бренди“. Обаче те са различни питиета, така че ми се наложи да напиша просто „rakia и да обясня разликата.

Ако и ти искаш да разбереш каква е разликата между ракия и бренди прочети поста КОИ СА МЕДАЛИСТИТЕ ОТ БАЛКАНИТЕ В СВЕТОВНИЯ КОНКУРС SPIRITS SELECTION?

 

Препоръчвам с две ръце ресторант  Mala Fabrika Ukusa, както и другите две заведения на Бетон Хала от тяхната колекция.

Как да си резервираш престоя в Белград?

Ако вече планираш пътуването си до Белгард, препоръчвам ти да си резервираш престоя направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии. Само въвеждаш датите на престоя и натискаш Search. Освен това, booking.com се грижи очакванията ти като клиент да са максимално изпълнени. Описала съм за една такава случка в ревюто за хотел Shangri-La в Сингапур.Booking.com

Как да стигнеш дотам?

Не се притеснявай как ще стигнеш до ресторант Mala Fabrika Ukusa в Белград. Просто използвай картата на Google тук като натиснеш върху червената карфица, с която съм отбелязала местонахождението му и след това избереш упътвания:

Небојшина 49, Београд 11000, Сърбия

A: Nebojsina 49a qBelgrade, Serbia

T: +381 11 2435727

E: office@malafabrikaukusa.com

Ако се нуждаеш от рент-а-кар, можеш да си запазиш тук, в карето на най-голямата платформа за резервации.

Къде да последваш блога за ревюта и оценки placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава следи за следващи ревюта и пътеписи в Instagram, Facebook, YouTubeLinkedIn, Twitter. А най-добре е да се абонираш с мейл тук директно. Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите placescases.com, може да си откриеш нещо точно като за теб. Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията. Постарала съм се да отлича онези местенца, които прилагат дали нарочно или случайно нейните принципи и мисля, че си заслужава да ги разгледаш. Направо кликни на категория Икономика на преживяванията.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.