fbpx
Гъбите на Севиля/ Setas de Sevillia

Кратък пътеводител за Севиля, Испания, част 2- 12 съвета за добро изкарване в града

Юни 2024, Севиля

Част 1 на този пътеводител за Севиля описах 15 най-важни факта за града. Сега продължавам с 12 препоръки какво да правиш, докато си там.

12 препоръки какво да правиш докато си в Севиля

1. Посети замъка Алказар:  произнася се с ударение на второто А. Купи си билети предварително обаче, онлайн. Достъпът е ограничен на брой хора, всеки билет има точен час за влизане. Много е красив, има огромна градина с патици и пауни. Можеш да си изтеглиш аудио гайд и да слушаш информация докато го обикаляш. И още нещо много важно- в него са снимани доста сцени от Game of Thrones, по-точно царството Дорн.

2. Виж и катедралата, както и кулата Гиралда: за тях също ти трябва предварително закупен билет. Можеш да вземеш комбиниран за замъка, катедралата и кулата.

3. Посети поне един фламенко спектакъл: можеш да отидеш във Фалемнко Театъра (Teatro Flamenco), но може и на някое по-малка сцена като Casa De La Memoria. Някои предлагат в комбинация с напитка и храна. Възможностите са много, но ако държиш да точно конкретно място, вземи си предварително онлайн билет.

4. Разходи се в стария квартал в центъра Санта Круз. Ние бяхме отседнали наблизо и ни беше много приятно и удобно.

5. Отседни в къща за гости, за да усетиш местния колорит. Сградите на къщите са всичките с вътрешен двор, често пъти в него има фонтанче и градинка. Ние отседнахме в Паласетe Молина (Palacete Molina).

6. Планирай си деня, защото между 2 и 6 много места затварят. Ако си си набелязала конкретни барчета и ресторанти, гледай работните им дни и часове, защото можеш да останеш изненадана.

7. Галерията на изящните изкуства (Museo de Bellas Artes de Sevilla) има платна на Веласкес, Васкес, Марийо. Последния ни стана любим художник. Предупреждавам, че повечето платна са с библейски сюжети, тук-там някой портрет и малко пейзажи.

8. Можеш да посетиш и къщата на Пилат (Casa de Pilatos), както и Катедралата Салвадор (Iglesia Colegial del Divino Salvador), но те малко или много дублират Алказар и голямата катедрала като стил.

9. Виж отдолу, но се качи и горе на Гъбите на Севиля (Setas de Sevilla): това е конструкция, представляваща огромни, решетъчни флуидни чадъри. През деня са внушителни, но вечер започват да светят в различни светлини и стават магически. Отдолу са импозантни, но като се качиш горе имаш прекрасна гледка, а и светлинното шоу е много красиво. Купи си билет предварително за часа, който си избереш. Аз ти препоръчвам да видиш в колко е залеза и да вземеш билети за час малко преди това. Така ще се насладиш на гледката през деня, после на залеза и накрая на светлинното шоу по тъмно. Имай предвид, че много хора се струпват на парапетите, за да снимат. Първо на запад, после към дължината на конструкцията, заради светлините.

10. Разходи се до площад Испания (Pl. España) в градините Мария Луйза (Parque de María Luisa). Двете са едно до друго. Площадът и сградата са направени специално за експото през 1929 година, в момента там се помещават музеи и административни сгради. Там пък е снимана част от епизод II на Star Wars, Атаката на клонингите. Ще разпознаеш площада и в клипът на Simply Red, Something Got Me Started.

Отивайки към площад Испания, ще минеш покрай голяма ниска сграда, която в момента помещава университета на Севиля. Но някога е била цигарената фабрика, която е била с огромно икономическо значение за града. Там е работела главната героиня от операта Кармен на Бизе. Сградата е заобиколена от ров, чиято цел е била да възпрепятства достъпът до нея, толкова важна е била сградата.

11. Запиши се на работилница за правене на еспадрили, или както се казват реално Еспарденяс. Много е забавно, избираш си между 3 модела, които сама декорираш.

12. Можеш спокойно да планираш посещение на Севиля, когато има концерт на твоя любима група или изпълнител. Ние бяхме на концерт на AC/DC, на Estadio La Cartuja– чудесна организация! Имаше поп-ъп бар, за да могат феновете да си купят мърчандайз и да си общуват по повод на любимата група преди и след концерта. Стадионът отвори врати 3 часа преди шоуто с множество барове и street food, плюс DJ който пускаше хард рок и метъл. След концерта не затвориха, а всичко остана отворено, песните на ACDC се чуваха от тонколоните, феновете продължиха да споделят енергията от великото шоу, на което всички станахме свидетели. Най-важното, нито за момент не сме чакали на опашка за нищо. Имаше организиран допълнителен автобусен транспорт, но ние избрахме да ходим пеша, бяхме на големи групи пешеходци с фланелки на светкавици.

Не пропускай Част 3 на този пътеводител, защото там става дума за това какво да похапваш и пийваш, докато си в Севиля.

Как да стигнеш до всички тези места в Севиля?

За да стигнеш до изброените препоръчани от мен места, използвай тази карта на Google като избереш карфицата на мястото, което те интересува. След това кликни върху стрелката и тя ще ти отвори карта за навигация. Картата е една и съща за тази част 2 и част 3, където препоръчвам заведения за хранене.

Как да си резервираш престоя в Севиля?

Препоръчвам ти да резервираш престоя си направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През,  него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии, а аз получавам скромен комисиона. Само въвеждаш датите на престоя, мястото и натискаш Search.

Booking.com

 

Къдe да следиш за най-новите публикации на блога за отзиви и оценки на интересни места placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter, TikTok и не пропускай нито една нова публикация.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на единствения по рода си блог за отзиви и оценки на интересни места, пречупени през 5DСензографа на 5-те човешки сетива- placescases.com. Може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията на Джоузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.

Ако се нуждаеш от рент-а-кар, можеш да си запазиш тук, в карето на най-голямата платформа за резервации, по-долу.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.