fbpx
Севиля/ Seville

Кратък пътеводител за Севиля, Испания, част 1- 15 интересни факта за града

Севиля е главния град в Андалусия. Произнася се Себийя. Градът не е много голям, населението му е ок.700 хил. Намира се на река Гуадалкибир (Guadalquivir), която е единствената плавателна река в Испания. Какво да не пропускаш да видиш и направиш в Севиля и за какво да внимаваш можеш да разбереш, ако продължиш да четеш този кратък пътеводител.

Време за четене: 5 мин

Нямаш 5 мин. за четене? Тогава опитай четене в бърз режим- само подчертан и цветен текст: 3 мин.

15 факта за Севиля:

1.Една от най-големите катедрали „Света Мария“ в света се намира в Севиля.

2. Архитектурния стил Мудехар, с филгранните си дантелени орнаменти: ще го видиш в най-старите сгради от 15 век, включително замъкът Алказар. Повлиян е от маврите, които са владели дълго време тези земи. Сградите масово датират от 15 век и по-рано. Изключително богато архитектурно наследство!

Стилът Мудехар, Севиля/ Mudejar style, Seville

3.Лозунгът на Севиля е NO8DO. Ще го видиш навсякъде: по знамена, надписи, дори на капаците на уличната канализация. В разгърнат вариант се чете „no me ha dejado“, което означава „Не ме изостави“. Едната от легендите е, че това е фраза на Крал Алфонсо X Мъдри изречена като благодарност за лоялността на жителите на Севиля. Но има е версия, че означава Nomen Domini, „В името Божие“.

NO8DO- лозунгът на Севиля/ the slogan of Seville
NO8DO- лозунгът на Севиля/ the slogan of Seville

4.Андалусия е люлката на фламенкото: задължително посети поне един спектакъл. Аз даже отидох два пъти, много ми хареса, въпреки, че и преди съм гледала.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by placescases.com (@placescases)

5. В Севиля все още се практикува корида, има си шампионат даже. Оказа се, че това си е цял бизнес и не е толкова лесно да се забрани, както направиха в Барселона.

6.Религията е много силна тук и религиозните празници са сериозно застъпени: отбелязват се с внушителни процесии, заради които се затварят улици и булеварди. Добре е преди да отидеш да провериш дали има някой по-голям празник в същото време, за да планираш да наблюдаваш процесиите, да чуеш някой концерт на открито, а и да знаеш, че заради почивните дни, много хора се качват на влаковете да пътуват до близки градове. Ние искахме да отидем до Херес, но се оказа, че попадаме на двоен празник, Корпус Кристи и Санто Фернандо, и нямаше никакви билети за влака дотам, а и до други близки градове. Изкуството е силно повлияно от религията, има много църкви в града, а и при великите географски открития църквата доста се е намесила навремето.

7. Още през май месец става много горещо. Подготви се за високи температури, пази се от слънцето, планирай си почивки на сянка или посещения на забележителности на закрито между 2 и 4. Отбивай се често за студени напитки по заведенията или просто си носи вода.

8. Между 2 и 6 много заведения затварят, но не всички, просто си проверявай в Гугъл мапс. Вечер работят до полунощ, но кухните им затварят в 11ч, така че планирай внимателно храненето.

9. Портокалови дръвчета навсякъде и гигантски фикуси. Не препоръчвам да ядеш опадалите портокали, кисели са, но можеш да си вземеш да си ароматизираш стаята- много хубав аромат имат.

Фикус в Севиля/Ficus in Seville
Фикус в Севиля/Ficus in Seville

10. Всяко заведение предлага чудесно вино на чаша: белият сорт тук е Вердехо, а червеното вино по заведенията най-често е от Риоха. Основния сорт в нея е Темпранийо. Пробвай и Крианца, което е Риоха отлежала минимум 6 месеца в дъб. Също така, шери произхожда от близкия град Херес де ла Фронтера, така че опитай и от него. Имай предвид, че не всяко шери е сладко вино, попитай сервитьора преди това кое какво е. Местното най-популярно е Manzanilla.

11. В историческия център уличките са супер тесни, но все пак коли и моторетки се движат. Тротоарчетата са супер тесни, така че оглеждай се и се пази от трафика.

Тесните улички в центъра на Севиля/The narrow streets in the center of Seville
Тесните улички в центъра на Севиля/
The narrow streets in the center of Seville

12. Таксито от аерогарата до центъра не е скъпо между 29 и 36 евро. При положение, че билетът за автобус е 5 евро на човек, таксито също е добра опция за 4 човека. За да се възползваш от по-добра тарифа, изтегли си приложението Pide Taxi. Можеш и карта да регистрираш в него, но също можеш да платиш в колата с нея. Иначе предварително резервиран от летището трансфер е 36 евро.

Такси в Севиля/ Pide taxi in Seville

13. Местната бира е Крузкампо (Cruzcampo): хубава е, навсякъде се предлага наливна, както и във вариант без алкохол или нискоалкохолна с аромат на лимон, наречена Радлер.

14. Ненавсякъде хората говорят английски, включително младите.

15. По ресторантите е по-евтино, отколкото в България.

В следващата втора част от този пътеводител за Севиля, препоръчвам какво да се прави в града.

Виж кратко филмче за Севиля, за да се подготвиш за втора и трета част от пътеводителя (3:13).

Как да си резервираш престоя в Севиля?

Препоръчвам ти да резервираш престоя си направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През,  него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии, а аз получавам скромен комисиона. Само въвеждаш датите на престоя, мястото и натискаш Search.

Booking.com

 

Къдe да следиш за най-новите публикации на блога за отзиви и оценки на интересни места placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter, TikTok и не пропускай нито една нова публикация.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на единствения по рода си блог за отзиви и оценки на интересни места, пречупени през 5DСензографа на 5-те човешки сетива- placescases.com. Може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията на Джоузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.

Ако се нуждаеш от рент-а-кар, можеш да си запазиш тук, в карето на най-голямата платформа за резервации, по-долу.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.