fbpx
Sofia Tavern, Crete, photo by placescases.com

Sofia- тюркоазената таверна на пристанището в Plakias, в южната част на о-в Крит

Оценка за таверна Sofia от 5D Сензографа на placescases.com: 5 от 5.

Август 2021

Видях              5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Усетих            5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Чух                  5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Помирисах     5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Вкусих             5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

       

Време за четене: 5 мин.

Нямаш 5 мин. за четене? Тогава опитай четене в бърз режим- само подчертан и цветен текст: 3 мин. 

Нямаш 3 мин. за четене? Виж тогава филмчето по-долу: 1:13 мин.

Всяко ресторантче или таверна в Крит има история. Sofia също не прави изключение. Кръстено е на бабата на собственичката, която  го е държала още преди много десетилетия в далечната 1969 и насетне, когато на това място, рибарско селище по онова време, а не модерен курорт като сега, е имало само две ресторантчета. Толкова, но достатъчно. Кратко експозе как се е запознала с мъжа си и описание на емоциите й, когато го е посрещала от риболова. Ресторантчето първо привлича с цветовете си- бяло и тюркоазено, стилно, без да е претрупано. После с това, че е на брега, с гледка към морето и трето с усмивката на собственичката, която освен че има време да поговори с теб, да те превърне в център на нейното внимание и това на персонала, но и да те научи на няколко думи на гръцки и да ти разкаже за баба й. Когато чува, че си от София, видимо се вълнува, че твоят град се казва като баба й и ресторанта й. След това освен, че ти взима поръчката, я виждаш как носи маси напред-назад, за да настани клиенти, докато циркулира около теб забелязваш страхотни татуировки и си казваш, че си на правилното място, заради енергията му. Ами оттук насетне, какво може да се обърка. Кухнята е типично гръцка и вкусна, преживяването е чудесно!

Виж ….

…. Стила на заведението- бяло и тюркоаз, изчистен и приветлив;

…. Залива, морето и скалите отсреща, надвиснали над него. Знанието, че отсреща е Африка го прави още по-магично.

 Усети ….

…. Бързо обслужване, единият сервитьор знае много думи на български, което, за разлика от Халкидики, не е често срещано явление на Крит.

Чуй ….

…. Прибоя на вълните. От южната страна на острова морето е по-бурно и  има доста вълни.

 

Време за гледане на филмчето: 1:13 мин.

Помириши …. 

…. Риганче в гръцката салата, магданозче в скаридите саганаки, пушено от гриловането на пилешките бон филенца.

Вкуси ….

…. Приятна и ефирна разядка от гъсто кисело мляко;

.… Скаридите саганаки не са като тези, на които си свикнал, няма толкова много сос, има много зеленчуци и лук- вкусно е, няма нужда да изтопиш половин хляб и да страдаш от гузна съвест.

…. „Рибата на баба“ се приготвя в пергамент със зеленчуци на фурна. Вкусна е, но ми се искаше една идея да е по-като домашна кухня, вместо с броколи и карфиол, с типично местни зеленчуци, например зелен боб и с повече местни подправки;

…. Хубаво пилешко, а също и паста със скариди;

…. Тирокафтери, малко по-различно, с повече зеленчуци, вкусна гръцка салата и чудесни постни сърмички.

Как да стигнеш до таверна Sofia  в Плакияс?

Не се притеснявай как ще стигнеш до таверна Sofia в Плакияс. Просто използвай картата на Google тук като натиснеш върху червената карфица, с която съм отбелязала местонахождението му и след това избереш упътвания:

Sofia A, Makedonomachon Stilianou Kelaidi ke Christou Makri, Πλακιάς, Δήμος Αγίου Βασιλείου, Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, Περιφέρεια Κρήτης, Крит, 74060, Гърция

A: Plakias 740 60, Greece

T: +302832031333

Работно време: Пон-Нед 12:00-24:00

Ако се нуждаеш от рент-а-кар, можеш да си запазиш тук, в карето на най-голямата платформа за резервации, по-долу в края на публикацията.

Как да си резервираш престоя  в Ретимно?

Ако не си от града, препоръчвам ти да резервираш престоя си направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През,  него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии. Само въвеждаш датите на престоя и натискаш Search. Освен това, booking.com се грижи очакванията ти като клиент да са максимално изпълнени. Описала съм за една такава случка в ревюто за хотел Shangri-La в Сингапур.Booking.com

Къдe да следиш за най-новите публикации на блога за отзиви и оценки placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в  Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter и не пропускай нито една нова публикация.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на единствения по рода си блог за отзиви и оценки на интересни места, пречупени през 5DСензографа на 5-те човешки сетива- placescases.com. Може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията на Джоузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.