fbpx
Naousa park by placescases.com

Винен туризъм в района на Наоса, Северна Гърция

Време за четене: 5 мин.

Нямаш 5 мин. за четене? Тогава опитай четене в бърз режим- само подчертан и цветен текст: 3 мин. 

Нямаш 3 мин. за четене? Виж тогава филмчето по-долу: 2:13 мин.

Наоса е винарски регион в Северна Гърция, известен най- много със сортът червено грозде Ксиномавро (Xinomavro). Най-характерните за него аромати са на ягода, малина, домат, вишна, но в зависимост от стила на верифициране може да откриеш и много други аромати като шоколад, трюфел, землисти нотки.

Отдавна планирах винен тур в района и най-вече със задължително посещение на винарната Кир Яни (Kir Yianni). Къде да отседнеш, кои още винарни да посетиш и къде да похапваш, можеш да прочетеш по-надолу в публикацията.

Какво вино се произвежда в района на Наоса?

В района на Наоса има около 20 винарни, но в по-стари времена, преди филоксера да унищожи лозата са били около 400. Има данни, че още от 16 вeu са се правели вина в района. Основният сорт е Ксиномавро, но в момента се експериментира и с червен сорт Негошка, с белите Прекнади, Малагузия, Малвазия. От познатите сортове има Сира, Мерло, Шардоне, Совиньон Блан.

Ксиномавро отлежава добре заради високите си танини и киселини, но все повече се търсят и по-млади негови версии.

В една от избите ни казаха, че реално цветът му е по-светъл, като на Пино Ноар и Небиоло, но поради търсенето на по-тъмен цвят в червеното вино, умишлено му докарват и на него такъв.

Когато посетихме района, през уикенда имаше отворени врати на избите и се правеха безплатни дегустации.

Мога да препоръчам за посещение следните винарни:

  1. На първо място Кир Яни или Kir Yianni. Името означава господин Яни, а това всъщност е човекът, основал винарната. Първоначално той само е търгувал с вино, в последствие засаждат лозя и започват собствено производство, като акцентът е сортът Ксиномавро. Идеята е била да се промотира този местен сорт. Името би трябвало да се произнася Гияни, но понеже „г“ е гърлен звук, за това не се натъртва на него и остава просто „я“.

Кир Яни е най-голямата винарна в региона.

Мястото е много красиво, живописно– планински хълмове, редове лозя на различна височина, езеро с лебеди. Може да се направи пикник там, да се обикаля с електрическо колело около лозята, да се обядва в техния fine dining ресторант.

  1. Друга добра винарна е Dalamaras и тя е достъпна дори пеша от центъра на Наоса. Има доста стръмни улици, по които се върви, но не е невъзможно да се направи прехода. Ако е много горещо, не препоръчвам.

Винарната изнася доста в чужбина, САЩ, Австралия, Япония, Европа.

  1. Founti е друга семейна винарна, която също има ресторант, но докато бяхме там не беше отворена за сезона. Вината са доста интересни. Изнасят в CАЩ, Япония, Канада.

  1. Малко по-на север от другите винарни е Argatiaмалка е, но правят доста интересни вина, като експериментират не само с Ксиномавро, но и Негошка. Направо се влюбихме в техните иновативни решения. Харесаха ни много и етикетите на бутилките. Изобразяват листата на лозята, от които е направено виното.

Разбира се, има още винарни, които могат да се посетят, но за 2 дена ние успяхме само толкова.

Когато дегустираш вино, пробвай и от ракиите им, защото почти всяка винарна прави винена ракия. Чудесни са! Едни й викат грапа, други бренди, трети ракъ, четвърти ципоро. Все е винена ракия.

Къде да отседнеш в Наоса?

Дълго проучвах възможностите за отсядане в региона и стигнах до извода, че няма много изобилие. Има няколко хотелчета и повечко къщи за гости.

Наоса, освен че е винарски регион, заради планината Вермино, има и 2 ски курорта с писти. Та част от опциите са в планината, други са в градчетата наоколо.

Наоса го наричат героичен град, защото в началото на 19 век по времето на гражданската война в Гърция за независимост там се е провела последната битка, в която местните жители, 4000 на брой са се сражавали с 16 000 отоманска войска. Почти месец са се водели боевете, накрая солунският паша Абдул Абуд е победил чак след като са му изпратени подкрепления от 3000 души.

Аз лично си харесах едно малко кокетно семейно хотелче Palea Poli Deluxe Hotel, базирано много близо до идеалния център на градчето.

Други опции има и във Верия, който е стар град, с историческа значимост. В някакви периоди е бил под Българско владичество. Бил е вторият по значимост след столицата Пела по времето на Александър Македонски.

Къде да похапнеш вкусно и да пийнеш коктейли?

При положение, че бяхме отседнали в Наоса, съответно посетихме местни заведения.

За вечеря и обяд мога да препоръчам Oinomageiremata. Имeто значи, готвене с вино. Предлагат традиционна за региона кухня, готвени неща, пържени и на скара. Няма риби и морски дарове, все пак тук няма море или както пишеше в един каталог Sorry, no beaches!

Ресторант със съвременна трактовка на гръцката кухня в ресторант 1902, който е ресторанта на хотелчето Palea Poli.

Когато посещаваш винарната Kir Yianni, препоръчвам да пробваш техния ресторант. Предлагат както дегустационно меню със съчетаване н техните вина, така и а ла карт, с голям избор на вино на чаша, а те имат доста голям асортимент.

В градския парк на Наоса има множество заведения с тераса, с чудесна гледка към долината на Наоса, с ширналите се лозя и черешови градини.

Районът е защитен също за черешови градини и праскови.

Ние пробвахме коктейлите на Kioski– добро негрони, но и другите коктейли са доста хубави. С всеки коктейл ти дават ядки, чипс или някакво друго мезе, а към кафетата меки бисквитки с пълнеж, които бяха много вкусни. Водата е безплатна и от чешмата е чудесна- планинска, пивка, както вече обясних в други публикации, дори по-хубава от бутилираната. Никой не се опитва да ти набута в сметката минерална, при положение, че има друга по-добра опция.

Какво още можеш да прави в района на Наоса?

Задължително се разходи по улицата със заведенията и по-точно Градския парк покрай нея. Има чудесно езерце, множество юрдечки, красива гледка към лозята и градините с праскови и череши.

Да отидеш на разходка или пикник в парка Агиос Николаос.

Да посетиш училището, в което Аристотел е учил Александър Македонски.

Да се разходиш в градския парк на Наоса.

Време за гледане на филмчето: 2:13 мин.

Как да стигнеш до всички тези места?

Използвай картата на Google тук като натиснеш върху червената карфица, с която съм отбелязала местонахожденията им и след това избираш упътвания:

Ако се нуждаеш от рент-а-кар, можеш да си запазиш тук, в карето на най-голямата платформа за резервации, по-долу в края на публикацията.

Как да си резервираш престоя?

Препоръчвам ти да резервираш престоя си направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През,  него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии, а аз получавам скромен комисиона. Само въвеждаш датите на престоя, мястото и натискаш Search.Booking.com

Къдe да следиш за най-новите публикации на блога за отзиви и оценки на интересни места placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter, TikTok и не пропускай нито една нова публикация.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на единствения по рода си блог за отзиви и оценки на интересни места, пречупени през 5DСензографа на 5-те човешки сетива- placescases.com. Може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията на Джоузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.