fbpx
Фрагмент от "Моми белят платно" на Владимир Димитров-Майстора, музеи в България

Музеи @home – Част 1, виртуална разходка из музеи и галерии в София и България

Снимка на корицата: „Моми белят платно“, Владимир Димитров-Майстора, Национална галерия, София

Време за четене: 3 мин.

Нямаш 3 минути за четене? Мини само през bold шрифта- 1 мин.

Нямаш време да обиколиш всички музеи на живо, тогава гледай направо видеото малко по-надолу- 6:49 мин. Виж по-надолу, кой е авторът на музиката към филмчето.

Блогът placescases.com e, посветен на интересните места и събития. Докато бяхме затворени вкъщи заради извънредното положение с пандемията от Corona вирус, си мислехме, че сме лишени от възможността да посещаваме такива. Само че, открихме, че можем да продължаваме да им се радваме, макар и виртуално.
В публикацията Театър @home публикувах дълъг списък на театрални сцени, които стриймват онлайн техни представления, за да поддържат връзката със своята публика.

В една поредица от 8 публикации Гурме @home, която продължава, разказах за ресторанти и барове в София, които доставят вкусните си гастрономически и миксологически произведения в дома на клиентите.

За предимствата на виртуалните вечери с приятели в ситуация на lockdown стана дума във Водят ли виртуалните вечери до битов алкохолизъм?.

Оказа се че, вкъщи може да е много интересно и да изкараме спокойно и забавно няколко седмици без много да излизаме. Даже стана ясно, че можем да посетим изключително интересни места по света и у нас, като тези, за които разказвам в рубриката @home.

Във фокуса ми този път са музеите, чиито световен празник е 18 май. На този ден музеи и галерии в България отвориха врати за посещения.

И така, на твоето внимание представям списък от музеи в България и по света, които можеш да посетиш виртуално, да видиш интересни картини, експонати, всякакви артефакти. От тях, по лесен и съвсем достъпен научаваш интересни неща за изкуството и историята на света….  а защо не и да планираш следващата си екскурзия до интересна дестинация, за да видиш на живо вече, експозицията, която ти е харесала най-много. Даже тук в блога, в карето отстрани, можеш да си направиш резервация в booking.com за пребиваването там.

Започвам от българските музеи и галерии

 1. Няма как да не открия списъка с Националния исторически музей в София.

За съжаление към момента на писане на статията, музеят още не работи с посещения на място, но пък имат хубав сайт, в който е включена рубрика Електронни ресурси. Там може да се достъпи информация и снимки от някои експонати с голяма историческа значимост. Отделно в секция Експозиции има таб Виртуални, където са публикувани различни теми, отново със снимки и информация. Чудесен източник за проекти за училище на децата. Посещават виртуално музея, запалват се да го разгледат на живо и прилагат много ценно умение да се самообучават, от надежден източник.

 1. Регионален исторически музей София, или както го знаем Музеят на София.

Аз лично препоръчвам да се посети на място, защото е много интересно. За софиянци е полезно да научат повече за древната и съвременна история на града. За децата също, защото могат да видят как са живели в по-стари времена гражданите. Има страхотни експонати като писалището на Стефан Стамболов, каретата на царя, по-късно автомобилът, който си е купил, стар трамвай, в който децата много обичат да влизат, да посядват на старите седалки и да гледат кратко образователно филмче.

Ето малко снимки директно от мястото на събитието, заснети на Националния празник, 3 март 2020:

На уебстраницата им има секция Виртуални експозиции, с информация и снимки, но това далеч не е достатъчно, за да се види колко интересно място е Музеят на София. Дори сградата сама по себе си е паметник- стара баня от римски времена, под която от векове блика лековита минерална вода.

В страницата на регионалния музей София има линкове към регионалните музеи на Ботевград, Етрополе, Самоков, Ихтиман, Правец, Копривщица.

  1. За да научиш повече за бойните подвизи на Българската армия и безстрашните й войни, задължително трябва да отидеш в Националния военноисторически музей. Там има 360 градусови снимки. Препоръчвам да кликнеш на линка и да разгледаш, със сигурност ще ти се прииска да отидеш на място и то, още този уикенд.
  1. Много красиви фотоси на колекции от камъни могат да се разгледат на сайта на Музея „Земята и хората“ в София. За радост на софиянци, вече е отворено да се видят и на място.
  1. Приличен сайт, на Национален литературен музей дава информация и достъп до виртуални разходки, 360 градусови снимки на къщи-музеи на Пейо Яворов, Славейкови, Стоян Чилингиров, Димитър Димов, Никола Вапцаров, Иван Вазов. Направени са на Adobe Flash и може да ти се наложи да ги отваряш през Internet Explorer.
  1. Редовна спирка в градските ни разходки е Софийска градска художествена галерия. Тя има виртуални турове във Facebook страницата си и вече е отворена за посещения.
  1. Един от музеите в София, който посещаваме периодично с моето семейство е Национална галерия. Там всичко е много интересно- сградата, бивш дворец, експозициите на най-прочутите художници на България, изложбите на изключителни чужди творци. Задължително включвам тук и Квадрат 500. А като се разхождаш в парка на НДК, зад мола Park Center, се отбий в Софийски арсенал- музей за съвременно изкуство. Ние редовно го правим и всеки път има някаква интересна провокация. Често пъти даже експозициите са интерактивни. Сайтът съдържа инфо каква изложба тече в момента, подкрепено със снимки.

В секция Изложби на сайта на Националната галерия има множество видео материали. Секция Колекции съдържа пък снимки. Прекрасен източник за подготовка на ученици по проекти за училище. Освен това, музеят е включен в световната културна съкровищница Google Arts&Culture.

Ръченица на Иван Мърквичка, музеи @home, София и България от placescases.com
„Ръченица“ на Иван Мърквичка, музеи на България

Точно там научих, че в една от най-известните картини на Иван Мърквичка, „Ръченица“, модел на централната фигура е ирландският журналист, застъпник за българската кауза, живял в София от 1892 до 1915, Джеймс Баучър.

Бюст на Джеймс Баучер, Марин Василев, 1923, Музеи @home, София и България, от placescases.com
Бюст на Джеймс Баучер, Марин Василев, 1923, музеи в България

Пълен списък на музеи в София можеш да погледнеш тук, на галерии на  https://sofia-art-galleries.com/.

Прекрасната музика към филмчето е на една изключителна българска етно-джаз формация Outhentic и е използвана с тяхното любезно разрешение.

В първата песен ,“Слънчице, мило, мамино“ изпълнителите са Живко Василев (кавал и пиано), Райна Василева (вокал), Виктор Джоргов (китара). Тя е от първия албум на групата, наименован  YesToday. Ето и линк за купуване на албума.

Във втората песен, „Разорал дедо“, пак пее Райна и пак свири Живко, но освен тях свирят и Борислав Илиев (китара и тамбура), и Стоил Иванов (барабани, перкусии). Тя е от втория им албум Transparent”.

Всичко е записано, миксирано и мастерирано от Свилен Ангелов.

 1. Аз пък от своя страна, бих си планирала пътуване до Розовата долина, за която децата учат още в „Човекът и обществото“ и по-специално- гр. Карлово. Там в задължителната програма е Къщата-музей на Васил Левски. Сайтът е спретнат и уютен, има си виртуална разходка и кратко филмче.
 1. Общинският исторически музей на града, също е интересна атракция за любознателните.
 1. Една от любимите дестинации на нашето семейство в България е Пловдив. Старият град е пълен с къщи-музеи, изложби, малки калдъръмени улички с артизански магазинчета. Задължителна спирка е Регионалния етнографски музей. Той е намерил място и във виртуалните галерии на Google Arts&Culture. Сайтът на музея също предлага виртуална разходка.
 1. От 18 май Варненската градска художествена галерия също присъства в Google Arts&Culture и е направила виртуален тур на сайта си.

Най-интересните музеи за деца

   1. За най-малките, с богата забвно-образователна програма на място, но и опция за виртуално посещение има Национален политехнически музей в София. Ако вече се чудиш какво да ги правиш тия малчугани вкъщи, покажи им сайта на музея и ги разходи виртуално из залите му. Със сигурност после ще трябва да планираш посещение на място.
    1. Любим на всички деца, Музейко, освен, че може да се разгледа отвътре виртуално, има и онлайн занимания всеки ден от 15ч. във Facebook страницата им.

Доста добре организиран списък на музеи в България, национални, регионални, общински, частни има в сайта http://www.museology.bg/.

Следва продължение с музеите и галериите по света с виртуален достъп до залите им.

Къде да последваш блога за ревюта и оценки placescases.com?

Следи тук и в профилите на блога на placescases.com в социалните мрежи  InstagramFacebookLinkedInTwitter  за следващи статии на от новата рубрика @home, в които ще ти разказвам, какви други опции предлага lifestyle @home.

Източници на видеата и снимките: сайтове и Facebook страниците на изброените музеи (публикувани съм линкове към тях), както и Google Arts & Culture.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.