fbpx
Diagram of contrasts, sense of touch, by placescases.com

Сетивото усещане и ролята му в гурмето- Част 2

В първата част на тази статия, Сетивото „усещане“ и ролята му в гурмето- Част 1, дискутирахме че сладкото, мазнините и солта са важни съставки на храната, на които мозъкът реагира позитивно и отделя допамин. Стана дума за ограниченията в капацитета на паметта и се запитахме, как майсторите готвачи правят така, щото Негово/Нейно Величество клиентът да запомни колкото се може повече от прекрасните детайли в поднесената му/й многостепенна вечеря. Тук ще разкрия тайната, как сетивото усещане помага да се реши този казус?

Време за четене: 3 мин.

Магията на контрастите

Точно така, отговорът е в контрастите. За да може да запомни повече неща от едно дълго дегустационно меню, вниманието на клиента има нужда да бъде стимулирано, за да може мозъкът му да запази колкото се може повече елементи в краткотрайната памет и след това да ги прехвърли в дълготрайната. Хубавият спомен за вечерята в този ресторант ще го върне обратно в него, а може да доведе и други клиенти. Добрият майстор- готвач умее да постига това, като залага контрасти в храната.

Мозъкът ни се радва много на противоположни вкусове и усещания- сладко срещу солено, топло срещу горещо. Това е сигурния начин да накараш някой да иска повече от това, което му поднасяш.

Диаграма на усещане за контрасти, placescases.com
Диаграма на усещане за контрасти, placescases.com

Залагаш една такава провокации в манджата и гледай каква радост настъпва. За това и аз се радвам много, когато описвам гурме кухня, в която главният готвач се е заиграл с текстурите и е съчетал хрупкаво с меко, течно или гелообразно. Или студен център в гореща коричка, а още по-добре пукащи бонбони. 😊 Добре е да има разнообразие, защото повтарящото се няма същата сила като изненадата.

Уесщане за крехка текстура на риба като контрапункт на хрупкава коричка от кадаиф в Никулденското меню на Chef's в София, снимка placescases.com снимка от placescases.com
Уесщане за крехка текстура на риба като контрапункт на хрупкава коричка от кадаиф в Никулденското меню на Chef’s в София, снимка placescases.com снимка от placescases.com

 

Защо говорим за вкус, като трябваше да става дума за усещане или допир?

Сега ще кажеш, че се занимаваме със сетивото вкус, а не допир. Там е работата, че ….

…. клетките в устата ни, които отговарят за вкусовите рецептори на практика са модифицирана версия на тези, които регистрират допир по кожата.

Това е и причината, изключително много да се внимава с температурата на поднесеното блюдо, защото много горещо и много студено, може сериозно да навреди на клиента, да му причини огромна болка и тогава никаква игра с контрасти или текстури няма да помогне.

И сега какво стана? Оказа се, че то вкус и усещане са едни и същи неща. Е не съвсем, защото при вкуса имаме други категории като сладко, солено, горчиво, кисело и т.н., но за тях ще напиша по-нататък.

По-скоро искам да подчертая как сетивата работят заедно, в синхрон, който не трябва да се подценява. За това големите майстори готвачи се познават по усета им за баланс, но и за провокация.

Неведнъж съм споменавала, че когато на една най-обикновена салата няма нужда да се добави нито солено, нито кисело, нито нищо, значи майстор я е правил.

Но за да я запомниш същата тази салата, това не е достатъчно. Необходимо е да сложиш провокация-контраст. То пък какво толкова да й се слага провокация на тази салата. Ами има си начин, майсторите си знаят.

Усещане за контрасти: В тази салата от червено цвекло с овче сирене, карамелизирани малини и чипс, в Готварница в София, са съчетани два контраста- сладко срещу солено и нежно срещу хрупкаво, снимка placescases.com
Усещане за контрасти: В тази салата от червено цвекло с овче сирене, карамелизирани малини и чипс, в Готварница в София, са съчетани два контраста- сладко срещу солено и нежно срещу хрупкаво, снимка placescases.com

Неслучайно, комплиментния стартер на високия клас fine dining ресторанти е някакъв дребен тапас, в който е вложено майсторство, за да събудят сетивата ти и да те настроят за гастрономическия спектакъл, който смятат да ти изнесат. Така първият елемент от гурме поредицата е запомнящ се, но не е обилен, а само загатващ, за да не засенчи следващите- точно като увертюра на опера, която демонстрира по малко от всички музикални фрагменти в произведението.

Контраст между хрупкав чипс и нежен дип в първи стартер в Mikla, Истанбул, placescases.com
Контраст между хрупкав чипс и нежен дип в първи стартер в Mikla, Истанбул, placescases.com

Както стана ясно, за добрия fine dining или за гурмето, работата с контрасти, било то в текстурите, температурата, вкусовете е супер важна.

Накратко казано, големият майстор готвач, по контрастите ще го познаеш.😊

 

Да не забравяме за сетивото „зрение“

И понеже вече споменах, че всички сетива са свързани, да не забравяме какво пишеше в публикацията за фовиата. Ако летвата на главния готвач и собственик на едно заведение  е вдигната високо и се прилагат принципите  на Икономиката на преживяванията[1] , важно е „сцената“ на „гастрономическия спектакъл“[2], който се предлага на клиента, да е добре осветена там, където се развива основното действие, т.е. в чинията, иначе хората няма да виждат и оценят добре цветовете в нея. Ще си останат само по текстури и сензорни провокации, вместо да нащракат едни хубави снимки и да ги напостват по социалните мрежи. 😊😉📷

Следи за още публикации от рубриката 5D Сензограф, където ще разкажа за начина по който обонянието ни се намесва в гурмандските ни преживяванията.

За Икономиката на преживяванията можеш да научиш повече от категорията, посветена специално на нея в блога. Обясненията си за нея съм подкрепила с примери от България и света.

Къде да последваш блога за ревюта и оценки placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава следи за следващи ревюта и пътеписи в Instagram, Facebook, YouTubeLinkedIn, Twitter. А най-добре е да се абонираш с мейл тук директно. Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите placescases.com, може да си откриеш нещо точно като за теб.

 

 

[1] „The Experience Economy” by B. Joseph Pine II and James H. Gilmore, updated edition, Harvard Business Review Press Boston, Massachusetts

[2] Според авторите на теорията за „Икономиката на преживяванията“, най-впечатляващите места за клиентите са, тези, където има усещането, че участва в спектакъл, представен специално за него, в който е едновременно зрител и актьор.

Източници: Cognitive Psychology, Sixth Edition, Robert J. Sternberg and Karin Sternberg ,

Biological Psychology, Eleventh Edition, James W. Kalat

Тази публикация в 2 части не изчерпва всички възможности за високи умения на професионалистите готвачи, не е плод на научно проведен експеримент или проучване, а ползва външни източници и няма претенции да е научен материал, общоприета истина или  факт.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.