fbpx
Бобена чорба в Ханче Парамун, placescases.com

Завръщане в ханче Парамун след Covid

Оценка за Ханче Парамун от 5D Сензографа на placescases.com: 4 от 5.

Април 2021

Видях

3 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 3 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Усетих

4 Big Hearts by the 5D Sensogrpah of placescases.com

Чух

4 Big Hearts by the 5D Sensogrpah of placescases.com

Помирисах

4 Big Hearts by the 5D Sensogrpah of placescases.com

Вкусих

5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Време за четене: 5 мин.

Нямаш 5 мин. за четене? Тогава опитай четене в бърз режим- само подчертан и цветен текст: 3 мин.

Нямаш 3 свободни минути? Виж направо филмчето по-долу: 1:36 мин.

Какво по-подходящо място за рестарт на ревютата за интересни места, след прекаран Ковид и след частично възстановяване на обонянието от мястото, за което най-много четоха досега феновете на блога placescases.com. Говорим за не кое да е място, а емблематичното Ханче Парамун, на разклона за с.Парамун, край София в посока гр.Трън. Ако си планирал уикенд в красивата природа на Трънско, прочутата екопътека в ждрелото на р.Ерма, на отиване или на връщане се отбий и хапни нещичко при тях. Сигурна съм, че ще ти се услади, независимо от неугледния вид на ресторантчето.

Ако ти е интересно, виж и първата публикация за Ханче Парамун ХАНЧЕ ПАРАМУН – ДОМАШНА ХРАНА И ДЕЛИКАТЕСИ, С.ПАРАМУН, ТРЪНСКО, БЪЛГАРИЯ.

Виж ….

…. Непрекъснат поток от клиенти. Всички искат да седнат за малко да хапнат нещо за обед, а в по-късните часове, към 4-5 часа за по един крем карамел и кафе;

…. Хладилници пълни с мандраджийски продукти-кашкавал, мляко, бабек, а също и сушеница, наденички, суджуци, пресни домашни яйца, всякакви неща, които можеш да си купиш за вкъщи- заслужават си, много са вкусни;

Бабекът е като кашкавал, но много пресен, неотлежал.

…. Рафтове с най-различни видове мед, сладка, нетрадиционни домашни консерви като гъби или чушки с извара- аз си взех чисто бял на цвят мед от магарешки бодил, много е вкусен. Тези рафтове са новото в сравнение с предишното ми посещение. Предлагат се и ръчно правени традиционни сувенири;

….. Масите са изцяло навън, на открито или зад ветробрани, дървени, с традиционни български покривки;

…. Е, вътре изглежда малко мизерничко, но пък е много автентично, доста разхвърляно, подобно на склад, струпано отстрани на сградата. За това смъквам две сърчица. От друга страна, с тия противоепидемични мерки, отваряне, затваряне, не им е лесно на ресторантьорите да поддържат изряден ред;

…. Красиватата гледка към хълмовете отсреща, спокойствие, защото пътят не е много натоварен, приятно усещане за почивка;

…. Не си тръгвай преди да прочетеш надписите на трънски отстрани на сградата. Ето и превод за тях 😊

  1. „Он клендза по путето“ – Той куцука, влачи крака по пътя.
  2. „Я ю яя“ – Аз я яздих (става дума за кобила, разбира се).
  3. „Емчи се ко вол у яръм“ – Ежи се като впрегнат вол в ярем.
  4. „Живее ко бубрег у мас“ – Живее като бъбрек в мас (лой), т.е. доста е ял и е обвит от мазнини.
  5. „Кой се млого вали, он не пали“ – Който много се хвали, той не се пали. (Има се предвид, че не върши работа)
  6. „Водата тече: блюи, дурляе, църцори, капе“ – Водата тече: бълва, тече спокойно, църцори, т.е. слабо тече, капе.
  7. „Синочка едомо качемак с жмърци“ – Снощи ядохме качамак с пръжки.
  8. „Дунята че се сврши, будалете че остану“ – Светът ще свърши, будалите ще останат.
  9. „Са да си опраймо есапите“ – Сега да си оправим сметките.

Ето и една моя версия на трънски диалект, в която все е едно казваш нещо по адрес на роднините, но не е това и няма нищо общо с чудновтия трънски говор. Просто е свързана с преживяванията в Ханче Парамун.

Стана случайно, написах го при неволно изместване на дясната ръка с един клавиш надясно.

Усети ….

…. Едно детенце в предтийн възраст, вероятно на собствениците дъщеря, чевръсто и учтиво обслужва масите-заведението се води на самообслужване, но всъщност тя помага на всички клиенти, като им носи поръчаната храна, за да не става струпване вътре и да не се обменят вируси;

…. Определено, не е място, където да седнеш и да изкараш час-два в сладки приказки, защото оборотът от клиенти напира и идеята е бързо хапваш и ставаш, да седнат други. Може да ти е малко припряно, ама това е крайпътно ханче все пак.

…. Любезни собственици, които си личи, че работят упорито и се стараят да запазят бизнеса си, въпреки постоянното затваряне и пандемични катаклизм. Те държат заведението от много години и очевидно добре им се получава;

…. Дано да си фен на кучета, защото двама-трима гладници окупират търпеливо с жадно изплезен език външните маси в очакване на някое благосклонно подхвърлено парченце пържола.

Чуй ….

…. Птичките и песента на пробуждащата се пролетна природа;

…. Шум на минаващи автомобили от шосето– ханчето е буквално на пътя.

Време за гледане на филмчето: 1:36 мин.

Помириши ….

…. Аромат на зелени подправки в бобената чорба- с удоволствие констатирах, че още няколко аромата са се възстановили в обонянието ми;

.… Леко пушено в сушеницата, която си взехме за вкъщи- направена е от чисто свинско филе, пушено на букови дърва;

…. Е може и малко миризма на изгорели газове да усетиш от минаващи, спиращи или тръгващи автомобили досами ханчето.

Вкуси ….

…. Спържа.

Ако никога не си опитвал/а, тук е мястото. Имаш избор между обикновена и с яйца. Много вкусно традиционно българско ястие, което се приготвя от свинско месо и карантии. Тук карантии не усетих, а само добре надърпано свинско. С две думи- хареса ми!

…. Пържолките, кюфтетата, кебапчетата и наденичките са на скара и са хубави, а пилешките пържоли са увити в було;

…. Пържените картофи си заслужават;

…. Можеш да завършиш с хубав крем карамел, палачинка, домашно кисело мляко със сладко.

…. Задължително си купи от фермерските им продукти. Много са хубави!

Щях да спазвам пости, нямаше да ям месо, пък то какво стана, спържа, пържоли, отидоха ми постите!!!

Всичко предлагано в Ханче Парамун звучи познато, но е много вкусно и табиетлийски приготвено. Освен изброените в категория Вкуси неща имаше качамак, шкембе чорба, курбан чорба и разни други любими гозби от българската традиционна кухня. Усърдието и доброто отношение на хората, които го стопанисват и работят в него е забележително. Та ако пътуваш в тази посока, отбий се, няма да съжаляваш.

Как да стигнеш до Ханче Парамун?

Не се притеснявай как ще стигнеш до Ханче Парамун. Караш си по пътя за Трън и то е отдясно, на разклона за с.Парамун. Можеш също да използваш картата на Google тук като натиснеш върху червената карфица, с която съм отбелязала местонахождението му и след това избереш упътвания:

Hanche Paramun or Paramun Inn

Ханче Парамун

А: Ханче Парамун на разклона за с. Парамун, 63 112, 2474 Nedelkovo

T: +359 088 901 9121

Ако се нуждаеш от рент-а-кар, за да се полюбуваш на природата в Трънско, можеш да си запазиш тук, в карето на най-голямата платформа за резервации. Ще го намериш малко по-надолу, в края на публикацията.

Къде да отседнеш наоколо?

Аз лично препоръчвам да отседнеш в София, ако не си от столицата и имаш желание да отскочиш до екопътеката по ждрелото на р.Ерма и района. За твое улеснение съм добавила booking.com search box. Само датите избери, и натисни search. Запазваш си всички genius отстъпки и привилегии.

Booking.com

Къдe да следиш за най-новите публикации на блога за отзиви и оценки placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter и не пропускай нито една нова публикация.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на placescases.com, може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията на Джузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.