fbpx
Тракийката на Доко Доков в Казанлък, снимка от placescases.com

Кратък пътеводител за съвременния посетител в Казанлък, столицата на Долината на розите- Част 1

 

Снимка на корицата: „Тракийката“, скулпутар на Доко Доков,  градинката на централния площаш Севтополис в Казанлък.

 

Време за четене: 5 мин.

Нямаш 5 мин. за четене? Тогава опитай четене в бърз режим- само подчертан и цветен текст: 3 мин. 

 

Ако отдавна не си посещавал/а Казанлък, или пък никога не си бил/а там, значи и време да му посветиш поне един уикенд. С този забележителен китен град са свързани известни български художници, писатели, един от които е писателят-хуморист и художник Чудомир, както и композиторът Петко Стайнов.

Знаеш ли как е истинското име на Чудомир? Ако не се сещаш, скрила съм отговора по-надолу. 😊

Най-добре е да планираш пътуването си до Казанлък за март или края на май. Защо точно тогава…. Отговорът се крие по-надолу в публикацията. 😛😉Прочети също какво можеш да правиш там, къде да отседнеш и къде да похапнеш вкусно.

Къде да отседнеш в Казанлък?

Този въпрос и аз си го зададох като планирах пътуването. Направих short list от 3 хотела- хотел Диамант, хотел Палас и хотел Магнолия.

Спрях се на „Диамант“, защото беше точно в центъра, в началото на пешеходната зона, на едно кръгово движение, на което се намира Историческия музей и Художествена галерия. За хотел „Диамант“ можеш да прочетеш в публикацията Хотел Диамант в центъра на Казанлък, в края на пешеходната зона.

Ако и ти искаш хотел с такава локация, можеш да си резервираш престоя направо тук.

Booking.com

 

 Долината на розите

Казнлъшката долина я наричат още Долината на розите, заради огромните насаждения от маслодайна роза. Уникалният климат, равни температури без амплитуди, защитата срещу вятър на Стара планина и Сърнена Средна гора, както и песъчливата почва, която добре пропуска влагата към корените на розата, създават тези изключително благоприятни условия за развитие на царицата на цветята.

Когато си в Казанлък, всеки един музей и забележителност, свързани с производството на розово масло е задължителна локация в плана ти.

Първото такова място е Музеят на розата.

Намира се в парк Розариум.

 

Там ще научиш за историята на производството на най-качественото розово масло в света, а именно българското. Знаеш ли, че за 1 л. розово масло са необходими между 2000 до 15 000 кг розов цвят. Най-добрия сорт роза за извличане на „течното злато“, както наричат маслото, е Дамасцената. Тя произхожда от град Дамаск, в Сирия, оттам и името й. Тази роза дава най-висока производителност. Друг вид, който се използва за розоварене е роза Алба, но тя е с 2 пъти по-ниска производителност. Розовото масло се получава след двойна дестилация. Тя много си прилича с тази на ракията. Крайният продукт е скъп, защото процесът е трудоемък. И до ден днешен розовият цвят се бере ръчно. Цената за килограм може да достигне 7000 евро. Някои производители са се изкушавали да го разреждат с масло от гераниум, т.е. здравец. На този фалшификат му дават името „тереше“.

Съдовете, в които са съхранявали розовото масло са били плоски, кръгли съдове, направени от мед, наречени „кункуми“. А мускал пък е единица за количество, ок. 5 гр. Ако детето ти е в 7 клас и ти се е наложило да си припомниш пътеписа „До Чикаго и назад“ на бай Алеко Константинов, сигурно си спомняш, че неговия спътник и прототип на известния му герой Бай Ганьо, Ганьо Сомов, е търговец на розово масло. Пътувал е до изложението в Чикаго през 1893, за да представя стоката си. Точно на това изложение българските производители са получавали грамоти и медали за качествената си продукция на маслото. А Бай Ганьо все си пазеше мускалчетата като пътуваше в чужбина с Иречек, та чак в банята беше влязъл с тях, за да не му ги откраднат. 😊

Ако все още не си се преситил/а от аромат на рози, тръгвай към Музея на етеричните масла, само че той е накрая на града, по пътя за гробниците, към гр.Шипка. Там няма да видиш кой знае какви артефакти, но ще ти разкажат как точно се дестилира розовото масло. По-интересното е, че ще се запознаеш с характеристики и ползи от други етерични масла, които се добиват и влагат в козметични продукти. Ще ти разкажат за маточината или, както е латинското й име мелиса, за бора, лайката, лавандулата, безсмъртничето, ментата, гераниума, т.е. здравец или индрише, салвията, наричана още градински чай и босилека. В магазина към музея можеш да си купиш на добри цени етерични масла, а също и направо козметика с вложени екстракти от тях.

Казанлък празнува празника на розата цяла седмица, в края на май. Посещение в този период би било интересно, тъй като обикновено се планират много интересни събития свързани с розобера и розоваренето. Градът избира най-личната девойка за Царица Роза, както се казва празника. Автор на тази символика е не друг, а самият Чудомир, който освен художник и писател е бил директор на Историческия музей „Искра“ и обществен деятел.

Долината на тракийските царе

Казанлъшката долина освен, че е Долината на розите, още е и Долината на тракийските царе, защото там е пълно с могили на тракийски гробници от VI,V и IV век. Археолозите предполагат, че там са заровени около 1200 гробници, но са разкрити само 200 от тях, а едва 5-6 са отворени за посещение.

Казанлъшката гробница е най-лесна и най-близо за посещение, до нея може да се отиде пеша, защото е в самия град. Разположена е на територия на парк „Тулбето“, в който можеш да поседнеш, а защо не и пикник да си устроиш. Оригиналната гробница е затворена, за да се предотврати рушене. Стенописите са рисувани със органични бои, направени по много стара технология и състава им още не е разкрит. От кондензът, който се образува в камерата на гробницата се рушат артефактите  и за това е направено копие, което е на 10 метра от оригинала. Там ще ти разкажат повече за находките и символиката на тези впечатляващи тракийски останки.

За останалите гробници е добре да се качиш на автомобил и да ги обиколиш. Отворени са до 17:00 часа, така че не се бави много. Сутринта се отбиваш в музея на етеричните масла, където прекарваш ок. 30-40 мин и после право към конгломерата могили „Хелвеция“, „Грифони“, „Шушманец“, които са от дясната страна, преди отбивката за гр.Шипка. Там се плаща една такса за трите. За семейство с 2 деца билетът е 12 лв общо.

Малко по нататък след отбивката за Шипка, от лявата страна е Голяма косматка. Там също се заплащат 12 лв. за семейство. Иначе за възрастен е 6 лв. Такива са тарифите за всички исторически и култури обекти в района.

В Голяма косматка са намерени едни от най-интересните тракийски артефакти. Там е открита бронзовата глава на Севт III, владетел на одрисите от IV век преди н.е. Бил е смел и непокорен владетел, упълчил се е срещу властта на наследниците на Александър Македонски. Останките на неговата столица, град Севтополис, се намират под яз. Копринка и са открити по време на строежа му. Има план как да бъдат разкрити и отворени за посещения, но това начинание се нуждае от финансови средства и в момента чака по-добри времена. Дано дотогава руините да не ерозират окончателно под водата.

До края на 2020 в могилата „Оструша“ не можеш да влезеш, защото я ремонтират. В „Светица“ също няма достъп за посещения. В последната точно екипът на археолог д-р Георги Китов открива прочутата златна маска и златен пръстен към нея на Терес, цар на Одрисите, живял през VI преди н.е., чиито владения са стигали чак до р.Дунав.

Как да стигнеш дотам?

Не се притеснявай как ще стигнеш до всички тези места в Казанлък. Просто използвай картата на Google тук като натиснеш върху червената карфица, на избраното от теб място и след това избереш упътвания:

бул. „Никола Петков“ 3, 6100 Стефан Караджа, Казанлък, България

ул. „Академик Петко Стайнов“ 9, 6100 Новенски, Казанлък, България

пл. „Севтополис“, 6100 Казанлък, България

6150, България

6150, България

6150, България

Казанлък 6100, бул. „Освобождение“ 49, 6100 Казанлък, България

парк "Розариум, ул. „Войнишка“, 6100 Розариум, Казанлък, България

улица „Шипченска епопея 2, 6100 Прогрес, Казанлък, България

Следва продължение….

Прочети също Кратък пътеводител за съвременния посетител в Казанлък, столицата на Долината на розите- Част 2

Как да си резервираш рент-а-кар?

Ако се нуждаеш от рент-а-кар за обиколките си в района, можеш да си запазиш тук, в карето на най-голямата платформа за резервации.

Къде да последваш блога за отзиви и оценки placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в InstagramFacebookYouTubeLinkedInTwitter и не пропускай нито една нова публикация.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на placescases.com, може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията на Джузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.