fbpx
5D Сензограф/5D Sensograph by placescases.com

5D Сензограф- нова рубрика в блога за ревюта и оценки placescases.com

В рубриката 5D Сензограф, разказвам на популярен и съвсем малко научен език, как функционират нашите пет сетива- зрение, допир, слух, обоняние и вкус, и разяснявам как тяхната оркестрация, дирижирана от мозъка ни, влияе на преживяванията ни.

5D Сензографа на placescases.com и сърцата, които подарява

Неслучайно дадох това име на инструмента, с който placescases.com оценява местата, които описва. Самото название е запазена марка, създадена специално за блога.

Чрез 5D Сензографа оценявам дадено място по 5-мерна скала, която отразява всичките 5 сетива. По всяко измерение на този инструмент подарявам от  1 до 5 сърца. Накрая се сформира средно-аритметична обща оценка на цялостното преживяването на дадено място.

И понеже всеки човек има такъв 5D Сензограф, ти също без да искаш оценяваш преживяванията си, само че съвсем неосъзнато и правиш холистичната оценка не на базата на средно-аритметична оценка, ами ей така, на общо чувство, да го кажем 6-то чувство.

По същите тези 5 измерения, визия, усещане, слух, обоняние и вкус, описвам местата, които съм посетила, за да те ориентирам предварително какво да очакваш от тях,  за да прецениш дали си заслужава да ги посетиш и ти, и на какво да обърнеш специално внимание там.

5D Sensograph- 5 human senses
5D Sensograph-5 human senses instrument/ инструмент на 5-те човешки сетива

Симфонията на 5-те човешки сетива

Всяко едно от сетивата играе важна роля за възприятията ни и ако дори само едно от тях отсъства или не е в синхрон с останалите, картината на заобикалящия ни свят драстично се променя и звучи като фалшива симфония. За това пък, когато 5-те сетива са стимулирани едновременно и то по приятен, а още по-добре провокиращ начин, те спомагат за кодирането на много силен спомен в съзнанията ни.

Теорията за Икономиката на преживяванията и връзката с 5-те човешки сетива

Добре оркестрираната симфония на 5-тте сетива е основата на запомнящите се преживявания, така както ги разглеждат двамата учени Джоузеф Пайн и Джеймс Гилмор в тяхната теория за Икономиката на преживяванията.

Диаграма на преживяванията, "Икономика на преживяванията" Джоузеф Пайн, Джеймс Гилмор
Диаграма на преживяванията, „Икономика на преживяванията“ Джоузеф Пайн, Джеймс Гилмор

Ако се питаш понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.

Първата публикация, посветена на 5D Сензографа, беше публикувана преди да е създадена рубриката. Ако искаш да разбереш какво е фовиа и каква роля играе за сетивото зрение, прочети публикацията Какво е фовиа и какво общо има тя с гурмето?

Следващата публикация ще е посветена на сетивото допир, което винаги слагам на второ място в оценяването под категория Усещане или Усети. Следи за нея в рубриката 5D Сензограф.

Къда да следиш за най-новите публикации на блога за отзиви и оценки placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter и не пропускай нито една нова публикация.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на placescases.com, може да си откриеш нещо точно като за теб.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.