fbpx
Seewines and Moshi Moshi event Feb 2022, photo by placescases.com

Занаятчийско вино и японска кухня- съвместно събитие на Seewines и Moshi Moshi в София

Време за четене: 3 мин.

Нямаш 3 мин. за четене? Тогава опитай четене в бърз режим- само подчертан и цветен текст: 2мин. 

Нямаш 2 мин. за четене? Виж тогава филмчето по-долу: 1:53 мин.

Реших да напиша ревю, а не само да публикувам постове в социалните мрежи, защото събитието беше много на ниво. И как да не е, като са замесени прекрасната японска кухня на Moshi Moshi и вносителя на едни от най-добрите вина Seewines.

Събитието беше пример за Икономиката на преживяванията. Отдавна не бях писала за нея, но дойде време, отново да си я припомним. Според авторите на тази теория, Джоузеф Пайн и Джеймс Гилмор…

 
…едно преживяване е незабравимо за клиента, когато то е забавно, образователно, естетско и откъсващо от действителността.

И понеже беше страхотно организирано, реших да напиша ревю, защото всеки един от професионално ангажираните участници заслужава да бъде споменат.

Виж ….

…. Малката зала на Кото, в която много пъти съм била на прочутите им брънчове, е превърната в японски ресторант, Moshi Moshi, с открит бар за суши. Разбира се, основното се приготвя в кухнята, където се вихри екипа на шеф Георги Янев;

…. В центъра, на дисплейна маса, са напитките, повод за събитието, както и мънички welcome хапки- amuse bouche с рак, много вкусни, които си партнираха прекрасно с welcome коктейла Ракия Саур, майсторски приготвен от барманите на Кото, с най-новата ракия Arakan на Seewines ;

…. Централна фигура е естествено топ-сомелиерът на България Благой Кузмански, който е хем домакин, хем обучител, хем специалист по съчетаването на вино и храна. От Благой може много да се научи за виното, световните апелации и то по начин, по който да те запали, без да се притесняваш, че не разбираш много, а с надежда, че можеш още да научиш и опиташ още повече и най-различни вариации на тази напитка;

…. Още по-впечатляващо стана, когато разбрахме, че сред присъстващите са нещо като Рок- звездите на българското винопроизводство- Самите Милков и Георгиев от едноименната изба. Присъстваше и Тодор, братът на Елена Брукс, която завладя света с чудесните вина, които прави в Австралия. Запознахме се с още една нова звезда- Драгошинов, чиято изба в с.Въглевци отдавна съм планирала да посетя. Диляна от Seewines представи 2 ракии, произведени от тях, първата я споменах вече, втората възложена от двама IT специалисти от Тетевен, които от чисто патриотични мотиви, са решили да възродят Тетевенската сливова. Предоставили сливи на Seewines, възложили им производството и ето че първите литри са налице. Има си име, Алтън Тетевен, остава само да решат дали да е прозрачна или жълта. Дано да продължат мисията си.

Визията на храната и напитките, залата с японски мотиви на Moshi Moshi веднага сложиха едно тикче на първия критерий- естетско, за да класифицираме събитието като запомнящо се.

 Усети ….

…. Непринудена атмосфера в която, както гости така и презентиращи се почувстваха добре посрещнати. Получи се приятен обмен на информация за напитките, обратна връзка и мнения на малката, но високо-оценяваща ги публика;

…. Чудесен pairing на храна и напитки.

Всички се чувствахме страхотно, хора, които се виждаха за първи път си говореха като отдавна познати, защото споделяхме афинитета си към хубавите напитки и храна. Забавлението на всички беше осезаемо, така че второто тикче за запомнящо се преживяване беше на линия.

Чуй ….

…. При нас слушахме много хубав джаз, точно според събитието, за което се бяхме събрали. От голямата зала на Кото от време на време долиташе хубава ретро музика, която мамеше да останем на купон след дегустацията;

…. Естествено и интересната информация на презентиращите като например защо Шардонето на Драгошинов се казва „целунато от акация“ или пък защо IT специалисти искат да правят ракия.

Още много други неща научихме така че, веднага слагаме образователния елемент, наред до другите критерии.

Време за гледане на филмчето: 1:53мин.

Помириши ….

…. Драгошинов направо ни зашемети с прекрасното Шардоне Kissed by Acacia, което е произвел- ароматът е неповторим и далеч по-добър от всички други Шардонета българско производство. Както каза Благо, направо можеш да го объркаш с Шабли;

…. Розето от Широка мелнишка на Яне Дамянов, Розалина е прекрасно, с характер, с леки серисти нотки, чудесно беше!

Вкуси ….

Те че напитките бяха много на ниво е ясно, но храната си заслужава собствени адмирации- от amuse bouche до десерта:

…. Сушито, което ни сервираха с Шардонето- Нигири Калкан, Гуанкан с паламуд, Абури лаврак беше хем интересно, хем много вкусно. Както обяви Коцето, майсторът на японската кухня, използвали са японска технология за приготвяне с български риби. Ами какво по-хубаво от това, рибата да е прясна и дошла от близките морета;

…. Изключително вкусен сом, отвън хрупкав, отвътре нежен с понзу сос с цвят от рози и маринован многоцветен карфиол, който пристигна с розето;

…. С един чудесен Рубин от Милков и Георгиев имахме удоволствието да опитаме Удон нудълс с еленско месо, шийтаке, броколини и пепър терияки;

…. И наистина силен финал с десерт Матча халва със сладолед от бял шоколад, към коктейл, с основна напитка сливова ракия със силно ягодов аромат.

Мача десертите в Кото са емблематични, за мен са най-хубавите в София, а тази халва просто ме накара да си мисля, дали това не е най-добрия десерт, който ще опитам за цялата 2022.

Пристрастията ми към халвата, в комбинация с любимият ми аромат и леко тръпчив вкус на мачата, направиха преживяването абсолютно незабравимо. Коктейлът беше много вкусен, но до такъв десерт, просто спрях да мисля за него.

Не усетихме кога мина вечерта, даже искахме още да поостанем и да побъбрим. Определено се откъснахме от грижите на ежедневието и така окончателно определих събитието като пример за икономиката на преживяванията и майсторството да се създават незабравими преживявания.

Само един недостатък имаше лично за мен и само за мен в тази японска вечеря със занаятчийско вино, че имаше толкова много хубави напитки и храна, че се почувствах доста опиянена и попреяла, но не бих отказала  нито една глътка и нито една хапка от цялото това изискано пиршество.

Как да стигнеш до Moshi Moshi в София?

Използвай картата на Google тук като натиснеш върху червената карфица, с която съм отбелязала местонахождението му и след това избираш упътвания:

6, Цар Калоян, Център, София, Столична, София-град, 1000, България

A: ул. „Цар Калоян“ 6, 1000 Център, София

T: +359885505551

Работно време: Пон – Съб 12:00-23:00, според противоепидемичните изисквания, може да варира

Ако се нуждаеш от рент-а-кар, можеш да си запазиш тук, в карето на най-голямата платформа за резервации, по-долу в края на публикацията.

Как да си резервираш престоя в София?

Ако не си от града, препоръчвам ти да резервираш престоя си направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През,  него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии. Само въвеждаш датите на престоя и натискаш Search.


Booking.com

Къдe да следиш за най-новите публикации на блога за отзиви и оценки placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в  Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter и не пропускай нито една нова публикация.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на единствения по рода си блог за отзиви и оценки на интересни места, пречупени през 5DСензографа на 5-те човешки сетива- placescases.com. Може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията на Джоузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.