fbpx
Villa Yana placescases.com

Изкуство, гурме и вино- преживяването да отседнеш във Вила Яна, с. Змейово, Стара Загора.

Време за четене: 5 мин.

Нямаш 5 мин. за четене? Тогава опитай четене в бърз режим- само подчертан и цветен текст: 3 мин. 

Не ти се чете? Виж тогава филмчето по-долу: 13:10 мин.

Не си спомням вече кой ми я препоръча, но извадих някакъв луд късмет като се обадих само 4 дена преди дълъг празничен уикенд, защото някой се беше отказал от резервацията си и аз успях веднага да си резервирам стаи. Изключително съм щастлива, че успях да отседна във Вила Яна, на Яна Югова и Николай Далакови, за да се насладя с всичките си сетива на тази прекрасна къща и чудните им вина от изба Better Half.

Вила Яна е класически пример за запомнящо се място по смисъла на Икономиката на преживяванията, теория на Джузеф Пайн и Джеймс Гилмор.

Виж Вила Яна ….

… Картини, пластики, статуетки навсякъде;

… Прекрасни стаи в различен стил– само няколко са и само деца над 15г могат да придружават родителите си- мястото не е замислено за семейни почивки, по-скоро за почитатели на виното и изкуството.

… Много орхидеи– най-различни  и всичките цъфнали;

… Чудесна мъничка и много кокетна японска градина, обрасла в бамбук, която води от сауната към парната баня;

… Много красива и вкусна храна;

… Огромна библиотека с многотомни класически издания- чудесна просто!

Усети Вила Яна ….

… Усещане, че сме на гости на Яна– обърна ни внимание, точно сякаш сме стари приятели, говорихме си надълго и широко на всякакви теми, но най-много за две мои любими неща- изкуство и вино;

… Супер удобни спални, възглавници, чудесна материя на чаршафите;

… Вилата предлага и СПА процедури– масажист-рехабилитатор, която специално обръща внимание на проблемни зони. Идва от Стара Загора, така че трябва предварително да си заявиш, а също, ако искаш да ползваш парната баня и сауната да кажеш час по-рано, за да ги включат. Едно подсказване за масажа, можеш да си пуснеш лека СПА музика и е добре да си осигуриш подходящо за масаж бельо.

Чуй Вила Яна ….

… Лека джазирана музика в общото помещение, която резонира идеално с артистичната обстановка;

… Абсолютна тишина през нощта– все пак е село и няма градски тътен.

Време за гледане на филмчето: 13:10 мин.

Помириши Вила Яна….

… Изключителните аромати на виното Better Half и  Dalakov- натурални, немаскирани от дъб, защото виното основно отлежава в глинени съдове- квеври и амфори;

Между другото розето на Better Half Dalakov Kvevri Rosé 2021 спечели награда за най-добро розе на наградите DiVino Top 50 вина за 2022.

… Ароматите на домашното малиново, ягодово и смокиново сладко.

Вкуси Вила Яна….

Храната е изключителна, готви се специално за гостите и всеки път различно. Предлага се 5 или 6-степенно дегустационно меню, което е съчетано с вината.

В ресторанта не се допускат външни посетители, но може да се опита виното в дегустационната към винарната. Предлага се 5 или 6-степенно дегустационно меню, което е съчетано с вината.

Едно младо, но много талантливо момче, Мартин Георгиев, главният готвач, партнира на Яна в тия магически концепции. Мога да кажа само едно- великолепна кухня и много светло бъдеще за Мартин.

Ако си поръчаш чаша или бутилка вино по обяд или следобед към него можеш да вземеш и плато сирена. Голяма част от тях са от домашни производители в селото, от Обединени фермери, които доставят и телешкото.

Закуската е много добра- включва любимите ми традиционни за България баница, мекици, домашно кисело мляко и сладко, но също и по-модерните овесени ядки, сурови ядки и плодове, пита с мед, екзотични плодове, което рядко се забелязва в българските хотели- манго, ананас, киви.

Икономиката на преживяванията и Вила Яна като запомнящо се място

Винаги, когато споменавам Икономиката на преживяванията изброявам основните признаци, които дефинират едно място като запомнящо се. А запомнящо се място е такова, че да те кара да се връщаш там и да разказваш на приятелите си с удоволствие за него.

Вила Яна е много естетско място- стилът на обзавеждането е леко еклектичен, но точно толкова, че да покаже изключителното усещане за стил и мярка на собствениците. Картините са най-забележителното нещо, което те кара да стоиш дълго в коридорите или някъде другаде пред тях, да им се любуваш, да помислиш, да разгадаеш посланието или настроението им. Аз лично страшно харесах нашата стая в модерен стил, който е любим на семейството ми.

Вила Яна е бягство от външния свят, тогава, когато искаш да си починеш, да прекараш хубаво време с приятели, да се насладиш на хубава храна, вино или книга. В стая поп-арт има една чудна ярко-червена лежанка, която леко пружинира. С някоя книга от библиотеката и чаша бяло вино Верментино от Better Half можеш да забравиш света навън.

Вила Яна е и образователно място– за всяка една картина, за която попиташ Яна, ще ти разкаже за нея  и за автора. Не се учудвай, че ще видиш произведения от Генко Генков, Ралица Стоицева, Димитър Хинков, Деймиън Хърст Салвадор Дали, Шагал и много други известни или млади, прохождащи автори, както и на самата Яна, която е също е худжник.

Вила Яна е интерактивно място- не просто научаваш за вината, но и можеш да ги опиташ- всяко едно, за което се сетиш, няма лимит, включително късната беритба от 2018 година. По време на кампания, ако искаш можеш да участваш в производството на виното.

Не ти препоръчвам да ходиш там, просто искам като им се обадя да има място за мен и приятелите ми. Но хайде от мен да мине, отиди и се наслади на преживяването Вила Яна, така, както направих аз, но предупреждавам, че се запазват места за доста време напред, така че планирай отрано.

Какво още можеш да правиш наоколо?

На първо място, във Вила Яна можеш да си почиваш прекрасно, да четеш книги, да пиеш хубаво вино, да поседиш в сауната и после да се натопиш в контрастните ведра със студена вода в японската градина.

Ако обаче, това не ти стига имаш и други опции.

Казанлък е много наблизо, а там има много възможности:

  • Изключителна художествена галерия

  • В същата сграда на галерията се помещава и Историческия музей. Там ще видиш реплика на маската на Севт и ще научиш много за Севтополис.

  • Музей на розата

  • Музей на етеричните масла

  • Музея на майстора на сатирата Чудомир

  • Църквата Св.Пророк Илия

  • Ако си изгладнял или ти се пийва кафенце, отбий се в пекарна, сладкарница Джорджо. Тази ми е най-любимата в цяла България.

 

  • Не на последно място, можеш да пообиколиш тракийските гробници около Казанлък.

Наблизо е и с.Шипка, където можеш да посетиш Руската църква с бляскавите позлатени кубета.

 

Можеш да отскочиш и до Мъглижкия манастир. Там ще видиш къде се е крил Васил Левски и как е изглеждало килийното училище. Пълно е с котки, които зорко пазят светинята. 😊

Ако сауната във Вила Яна не ти стига, можеш да отскочиш до хотел Kings’ Valley за СПА и басейни, вътрешни и топли външни.

Повече подробности за тези и други места наоколо можеш да видиш в публикацията Кратък пътеводител за съвременния посетител в Казанлък, столицата на Долината на розите- Част 1 и Част 2. В тях ще намериш и карти с местоположенията им.

Как да стигнеш до Вила Яна към винарна Better Half?

Използвай картата на Google тук като натиснеш върху червената карфица, с която съм отбелязала местонахождението му и след това избираш упътвания:

Змейово, 6059 Stara Zagora

A: Змейово, 6059 Стара Загора

T: + 359 888 678 811

Check-in: 14ч Check-out: 11ч

Ако се нуждаеш от рент-а-кар, можеш да си запазиш тук, в карето на най-голямата платформа за резервации, по-долу в края на публикацията.

Как да си резервираш престоя?

Препоръчвам ти да резервираш престоя си направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През,  него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии, а аз получавам скромен комисиона. Само въвеждаш датите на престоя, мястото и натискаш Search.Booking.com

Къдe да следиш за най-новите публикации на блога за отзиви и оценки на интересни места placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter, TikTok и не пропускай нито една нова публикация.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на единствения по рода си блог за отзиви и оценки на интересни места, пречупени през 5DСензографа на 5-те човешки сетива- placescases.com. Може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията на Джоузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.