fbpx
Паея в Паелера, Чеканчево, снимка placescases.com

Какво е Паелера, къде е село Чеканчево и какво общо има то с Валенсия в Испания или Тайланд?

Оценка за Паелера от 5D Сензографа на placescases.com: 4.3 от 5.

 Октомври 2020

 

Видях               3 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 3 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Усетих             4 Big Hearts by the 5D Sensogrpah of placescases.com

Чух                     5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Помирисах      5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com                  

Вкусих                4.5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 4.5 Big Hearts by the 5D Sensogrpah of placescases.com

       

Време за четене: 5 мин.

Нямаш 5 мин. за четене? Тогава опитай четене в бърз режим- само подчертан и цветен текст: 3 мин. 

Нямаш 3 свободни минути? Виж направо филмчето по-долу: 2:59 мин.

Тръгавш по подбалканския път от София към Саранци, там завиваш вдясно и малко по-нататък, на разклона за с.Макоцево, хващаш дясно и отиваш в с.Чеканчево. Ако си фен, хвани влака и слез на гара „Чеканчево“. Питаш се „Че какво толкова има в това село?“ Как да предположиш, че точно в Чеканчево един „стар ресторантьорски вълк“ готви супер вкусна паея. Ама съвсем истинска, като оригиналната във Валенсия. Виж филмчето по-надолу за Паелера, за да се увериш.

Пише се paella, но на искпански се произнася паея. Това е прекрасно испанско национално ястие от Валенсия, което се прави  с ориз, зеленчуци, различни видове морски дарове и месо, и се готви в голяма плоска тава на огън.

Виж ….

…. Кръчмата Паелера е на мегдана и в старите соц времена може да е била стол или поне на тази мисъл навежда закритата част;

…. Има потенциал и може да стане супер готино и уютно, но в момента няма точно такъв вид. По кюшетата е разхвърляно, малко като струпано. Мебелите са от европалети, но няма нито възглавнички, нито ковьорчета, нищо дето да ти създаде усещане за уют. Възможно е това да са последици от голямото затваряне заради Covid-19, а и собственикът спомена, че са в намален състав.

…. Няколко котки, които чакат около масите да изпадне някоя рибя кост или пилешко кокалче. Имаше и малки котенца- радост за децата. 🐱👧🧒

…. Лъчезар Лачев, собственик и главен готвач, как табиетлийски си реже продуктите и си забърква паеята в грамадната кръгла тава. Абе снимаш, гледаш и ти текат лигите, докато стане гозбата!

 Усети ….

…. Концепцията на заведението, а нещо като хибрид между улична храна и ресторант.

Поръчката си я даваш вътре на шубера и там я плащаш накрая. Масите и пейките от европалети са навън. Една женица издава храната като обикаля около масите и вика „Кой има картофи?“, „За кого е супата с домашна патица?“ и т.н. Яко издирване пада, пък сигурно и грешки стават.

Ако се приложи на street food схемата, със светлинните индикатори, които раздават на клиентите след като си дадат поръчката, дето показват кога да отидеш да си вземеш мандажта, хем няма да има объркване, хем тая женица няма да обикаля така безпомощно между масите.

…. Такива работи като маски и дезинфектанти няма. Ако искаш, си носиш. Това е положението. Поне има разстояние между отделните маси.

 Чуй ….

…. Весели разговори от посетителите. Понякога стават разговори и между масите- едно такова непринудено общуване, сякаш сме си съселяни, дето се сбираме в кръчмата да бистрим политиката;

…. Кукуригите петликат 😊, т.е. чуваш от време на време петел да кукурига и кокошки да кудкудякат. Истински селски звуци, които напоследък са все по-голяма рядкост. Ще видиш курника на филмчето.

Време за гледане на филмчето: 2:59 мин.

Помириши ….

…. Супер яка тайландска супа Том Йъм. Ама без майтап. Една от най-добрите, които съм вкусвала в България. Яко е люта, ама е зверски вкусна! Мирише си на лимонена тревица, джинджърче. Има си и тайландска бяла гъба, скаридки  и миди подобаващо. Поднасят ти я в симпатично тиганче с дръжка. Виж на филмчето.

Вкуси….

…. Задължително паея. Можеш да си я поръчаш с различни видове месо, морски дарове или микста, т.е. с всичко.

Паеята на Лъчо е точно, както я обичам с тук-таме леко загоряло и хрупкаво оризче, ароматна, богата и вкусна!

Спомням си как на един от семинарите на сп.Бакхус шеф Виктор Мартин, от Trigo, Валядолид, с Michelin звезда, показваше висш пилотаж за приготвяне на канапе от ориз, което да е точно като загорялата част на паеята, на дъното на тигана– да хрупка, да мирише лекичко на опушено. Прочети как го направи в публикацията Гастрономията наука ли е или изкуство? 

…. Fish Mix няколко вида пържени рибка, черни миди  и раче. Нещо като фритура миста, ама с по-едри парчета.

…. Вафла от лавракразбирай, 2 филенца лаврак с много хрупкава коричка, а между тях филенца сьомга. Ех, ама вкусно!

…. Супер яка гарнитура- туршия от японска ряпахем киселка, хем сладка, страшно хрупкава и ароматна!

…. Скариди темпура, които по-скоро стоят като пане, обаче пак са много вкусни;

…. Десертите можеш да ги пропуснеш спокойнопанна кота и крем каталана- някак си имаха повече твърдо съдържание, отколкото трябва.

Всъщност, паеята трябва да си я заявяваш като си правиш резервацията. В понеделник и вторник е затворено заведението. Ако ще ходиш през уикенда, задължително се обаждаш предния ден. На базата на събраните поръчки, Лъчо си приготвя продуктите и планира процеса.

Абе, заслужава си да се разходиш един уикенд до Паелера– хем посещаваш Чеканчево, хем Валенсия, пък и Тайланд даже. 😊 И ако още е топла есен, там, на центъра има едно крушово дърво, с едни кафяви, почти черни на цвят круши, ама точно такива каквито ги обичам- хрупкави и сладки. Ако и ти харесваш такива, събери си 1-2 за десерт.

Как да стигнеш дотам?

Не се притеснявай как ще стигнеш до Чеканчево. Просто използвай картата на Google тук като натиснеш върху червената карфица, с която съм отбелязала местонахождението му и след това избереш упътвания. Паелера е точно на центъра. Гледа за големите бели завеси на терасата.

Restaurant Paellera, Chekanchevo

A: центъра на Чеканчево, ресторант Паелера

T: +359 88 691 6049

Работно време: Сряда-Петък 17:00-22:00, Съб 12:00-22:00, Нед 12:00-18:00

Ако се нуждаеш от рент-а-кар, можеш да си запазиш тук, в карето на най-голямата платформа за резервации.

Как да си запазиш престоя в София?

Ако не си от София и планираш пътуване до града, препоръчвам ти да резервираш престоя си направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През,  него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии. Само въвеждаш датите на престоя и натискаш Search. Освен това, booking.com се грижи очакванията ти като клиент да са максимално изпълнени. Описала съм за една такава случка в ревюто за хотел Shangri-La в Сингапур.


Booking.com

Къде да последваш блога за отзиви и оценки placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter и не пропускай нито една нова публикация.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на placescases.com, може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията на Джузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.