fbpx
Kir Yianni, by placescases.com

Как станахме завинаги фенове на винарната Кир Яни и ресторанта към нея в Наоса, Северна Гърция

Оценка за винарна и ресторант Кир Яни от 5D Сензографа на placescases.com: 5 от 5.

Май 2023

Видях               5 сърца 12920

Усети              5 сърца 12920

Чух                   5 сърца 12920

Помирисах     5 сърца 12920

Вкусих             5 сърца 12920

     

Време за четене: 5 мин.

Нямаш 5 мин. за четене? Тогава опитай четене в бърз режим- само подчертан и цветен текст: 3 мин. 

Нямаш 3 мин. за четене? Виж тогава филмчето по-долу: 2:09 мин.

Кир Яни (Kir Yianni) означава Господин Яни и това е човекът, който е създал едноименната винарна, която в момента се управлява от сина му. Произнася се Кир Яни, но реално има едно Г и е по-скоро Гияни, но „г“ се произнася гърлено и за това по лесно е да се каже с „я“.

Реално фамилията на господин Яни е Ботарис, Бил е кмет на Солун. Много е искал да допринесе за развитието на регион Наоса и е посветил голяма част от активните си години на винарната.

Когато планирахме обиколката на винарския регион Наоса, приоритет беше посещението точно в Kir Yianni и то задължително с обяд в ресторанта, защото бяхме чули хубави неща за него. Заслужава си човек да изкара повече време там, не просто за дегустация. Защо мисля така, чети по-нататък.

Виж винарна Кир Яни

Зелено, красиво- лозя, езерце с лебеди, самотната кула в далечината, син трактор в ливадата (за снимки в Инстаграм)- много неща, които предизвикват интерес и приятност за очите;

Бидейки в северната част на Гърция,  в хълмист район, Наоса е по-зелена от южните части, изглежда нетипично. Това е и причината да се прави хубаво вино там.

Помещенията със съдовете за ферментация са няколко, с изрядна чистота и подредба;

В лозята работници които почистват лозовите стъбла.

Усети винарна Кир Яни …

Радушно посрещане, хората, с които  разговаряхме бяха много приятелски настроени, с удоволствие си вършеха работата;

… Освен за дегустация и обяд, до Кир Яни може да се отиде за пикник, като те осигуряват кошница с провизии и подходящи местенца- до езерото, на тревата, все с гледка към лозята в и долината. Чудесна идея, много ни напомни за региона Бордо, където винарните предлага също такава услуга;

… За по-активните любители на обиколките сред природа, винарната предлага тур се електрически колелета между масивите с лозята- понеже денивелацията е голяма, за това са електрически.

Чуй винарна Кир Яни …

Много интересни разкази за основаването на винарната ,собствениците, начина на производство на вино, особеностите на местния сорт Ксиномавро;

Ксиномавро е местен сорт грозде, който се отглежда в Наоса и се прави великолепно вино от него. На нос характеристиките са малини, ягоди и домат, на вкус високи киселини и танини. Виното от ксиномавро има потенциалн за отлежаване. От него се правят не само червени вина, но и розета, блан де ноар бели и пенливи.

Обядвахме навън под чудесните трели на птичкките.

Време за гледане на филмчето: 2:09 мин.

Помириши винарна Кир Яни …

Вече споменах за характеристиките на ароматите на вино от сорта ксиномавро- ягоди, малини домат, а те чудесно се съчетаха с чътни от домати с джинджифил, което приготвят готвачите в ресторанта и го сервират със сирена, сушени плодове и гризини при дегустацията.

Вкуси винарна Кир Яни …

Храната в ресторанта на Kir Yianni е чудесна!

Стилът е по-скоро fine dining и целта е да може да се съчетава с виното. Има доста голяма листа за вино на чаша, но може да си избереш tasting menu с pairing, ако искаш да се довериш на готвачите.

Горещо препоръчвам ястията:

… Coq au vin с трахана– е петел във вино, френска рецепта, която много добре беше съчетана с гръцката паста трахана.

Траханата се приготвя чрез ферментация, така че не е точно италианския тип паста.

Бавно печено телешко с кадифен сос от сирене и пюре от пушен патладжан.

И двата десерта, които пробвахме- крем брюле с лимонови корички конфи и шоколадов ганаш с ксиномавро бяха чудесни.

Десертите ни бяха подарък от ресторанта, въпреки, че ние си ги поръчахме, а към тях получихме и десертно вино, което заради високия си алкохолен градус се води вермут, а също и заради настойката с билки.

Задължително си купи вино от магазина им- на много добри цени е, а е много хубаво. Наблегни на Диапорос, защото то е над 15% е няма да го намериш в България, заради по-високия акциз.

Ако си планирал път към Северна Гърция, Kir Yianni е задължителна спирка, но е по-добре да я планираш специално и за по-дълго- с пикник, с обяд, обиколка с електрически колелета или какво си решиш, но да не е набързо и за малко, а с наслаждение.

Ако се чудиш къде да отседнеш в областта, препоръчвам много едно много симпатично хотелче в Наоса, Palea Poli. Прочети за него в Palea Poli Deluxe Boutique Hotel в достолепна стара къща в Наоса, Северна Гърция. Можеш да направиш резервация в карето на booking.com по-долу. Ще получа скромен комисион, ако го направиш тук и това ще ме стимулира да пиша още подобни публикации.

Как да стигнеш до винарна Кир Яни?

Използвай картата на Google тук като натиснеш върху червената карфица, с която съм отбелязала местонахождението му и след това избираш упътвания:

A: Γιαννακοχώρι 592 00, Greece

T: +302332051100

Работно време 11ч – 18ч

Ако се нуждаеш от рент-а-кар, можеш да си запазиш тук, в карето на най-голямата платформа за резервации, по-долу в края на публикацията.

Как да си резервираш престоя?

Препоръчвам ти да резервираш престоя си направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През,  него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии, а аз получавам скромен комисиона. Само въвеждаш датите на престоя, мястото и натискаш Search.Booking.com

Къдe да следиш за най-новите публикации на блога за отзиви и оценки на интересни места placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter, TikTok и не пропускай нито една нова публикация.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на единствения по рода си блог за отзиви и оценки на интересни места, пречупени през 5DСензографа на 5-те човешки сетива- placescases.com. Може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията на Джоузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.