fbpx
Asparagus at Cosmos, Sofia, placescases.com

КОЙ Е НАЙ-ДОБРИЯТ ГУРМЕ РЕСТОРАНТ В СОФИЯ?

Оценка за Cosmos (Космос) от 5D Сензографа на placescases.com: 4.9 от 5.

Май 2018

 

Видях                5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Усетих             4.5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 4.5 Big Hearts by the 5D Sensogrpah of placescases.com

Чух                    5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com          

Помирисах       5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com      

Вкусих               5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com                       

 

От няколко години отговорът на този въпрос за мен е един и същ- Cosmos. Това все още е едно от най-интересните откъм 5-мерно изживяване места, които съм посещавала по света и у нас и лично за мен най-добрият гурме ресторант в София. Това е ресторант с концепция, която вдъхновява за креативност и нови хоризонти и хората там достойно си ги постигат.

Новостите са в менюто, в напитките, в хората… Например шеф Бойковски вече не е там. От началото на 2018 има други хора, които с комбинирани усилия отговарят за кухнята- Диана Петрова и Владислав Пенов. Има ново попълнение в лицето на Валентин Иванов, който е работил за ресторанти с по 2 звезди Michelin като Librije Zisje във Waldorf Astoria, Холандия и за Хестън Блументал. Алекс Ценов все още си отговаря за десертите, сред, които освен предишните Баница с боза и Българска роза има нови два забележителни.

 

Виж ….

…. В ресторанта всеки ден от седмицата е пълно с хора, говорещи на всякакви европейски езици;

…. Нови попълнения в менюто като вече има и дегустационни менюта с фиксирани цени, с две опции, с и без напиткинякои от ястията са комбинирани с прочутите вкусни коктейли на заведението;

…. Алекс Ценов- главния майстор сладкар, който лично поднася десертите и разказва за тях;

…. Татусите на сервитьорите готините ресторанти не трябва да ограничават визията на хората си, точно такъв свободен дух в обслужването е нещото, което ще отвори изисканата кухня за повече хора, особено от Y и Z поколенията. Подобно усещане имах в Shiki, Vienna, носител на една Michelin здвезда.

 

Усети ….

…. Сякаш съм си у дома- чувствам се винаги комфортно, на пода има чипровски килим, на тавана сгънати родопски одеала, сервитьорите говорят с клиентите приятелски , без да се натрапват, усеща се удоволствие от това, че работят за Cosmos!

…. Една малка грешка, която засякох преди, се повтори пак: сервираха ни второто ястие малко по-рано, преди да сме приключили с първото- така или трябва да бързаме да изядем първото или да ядем второто изстинало. Забележката ми беше приета с извинение;

…. Домашно лимончело, като комплимент, поднесено преди десерта за изчистване на вкуса, леко киселко и студено;

…. Чудесна заигравка с хрупкави елементи във всяко ястие- от комплиментния стартер хрупкав хлебен airbag с мус от кисело мляко, леко пикантен, много приятен, до десерта Джин с тоник от мека панна кота, заобиколена от мусове и гелове от джин и тоник с хрупкави ленти от свежа краставица!

Чуй ….

…. Както винаги етно в джаз аранжимент  и клубен бийт- много е яко, напомня Котарашки.

 

 

Помириши ….

…. Леко тръпчива миризма на Крокмач (подсолен мус, сос, крем или нещо между всичките от овче мляко, подложено на дълга ферментация, по стара българска рецепта)- присъства в много ястия, нещо като почертаващ съпътстващ елемент, дори и в десертите, придава колорит и характер на кухнята на Cosmos;

…. Лимонена трева в десерта Джин с тоник- свежа, енергизираща panna cota!

…. Аромат на лешник в един от мусовете в ястието аспержи с мус от крокмач, леко сладко сорбе от аспержи, хрупкав чипс от обелките на аспержите, изпукани като пуканки семена и чуден чипс от пълнозърнест хляб- страхотно, игриво вегетарианско ястие! 

 Вкуси ….

…. Вече споменах аспержите със сорбе и крокмач- много ми харесаха!

…. В свинските ребра от източно-балканско прасе има пуканки, направени от кожичката на прасето- уникални са и като аромат и като хрупкавост!;

…. Предястие с гъба кладница, върху крокмач, омесен с пюре от левурда (див чесън, българска суперхрана), поръсена със сняг от хрян, гарнирана с овъглена, много хрупкава краставица- чудесно предястие, леко пикантно, студено, точно за лятото!

…. Не знам кой десерт да ви препоръчам от новите- и двата са много вкусни и са различен тип: единият е с панна кота и вече го споменах, другият е с шоколадов мус и сорбе от крокмач с активен въглен- браво Алекс, уникален финал!

По препоръка на управителя пих чаша сухо бяло Midalidare Pino Gris Single Vinyard, 2016, което много добре отвори цитрусовите аромати и средните киселини. Виното е чудесно и много добре се съчета с кладницата, асперижите, добре подкрепи аромата на крокмач. Следващия път, ако има на чаша някое по-ароматно вино, може и отлежало в нов дъб, бих опитала, за да видя с как си кореспондират с крокмача.

Опитахме и сладко вино Димят от Драгомир. Има какво да се желае и работи по въпроса, но се радвам, че в България се правят опити да се направи такава напитка.

Винаги с удоволствие посещавам Cosmos. Питат ли ме за препоръка за най-добрия ресторант в София, това е моят избор. Скоро пак ще ги посетя.

А: София, ул. „Лавеле“ 19,

Т: +359 888 200 700

Е: bashcosmos@gmail.com

Работно време: всеки ден 11:00- 23:00

За да стигнеш до Cosmos, използвай placescases.com и google maps пътеводителя, като натисни върху червената карфица в картата и след това избери упътвания:

1000 Център, София, България

За повече ревюта от мен относно ресторанти, хотели, както и други места по света и у нас, разгледай всички категории на  placescases.com

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.