fbpx
vacation in Greece, placescases.com

Заслужавали си да се отиде на почивка в Гърция по време на Covid-19 пандемия?

Отговорът на въпроса дали си заслужава да пътуваш за едната почивка в Гърция по време на Covid-19 пандемия, при завишени изисквания за преминаване на границата, ще видиш накрая на това четиво, както и във всяка от последващите публикациите в блога placescases.com.

Време за четене: 4 мин.

Нямаш 4 мин. за четене? Тогава опитай четене в бърз режим- само подчертан и цветен текст: 2 мин.

Пътуването за почивка в Гърция вече не е толкова лесно, както беше преди. За да можеш да минеш границата при пункта Кулата-Промахонас попълваш предварително електронна форма, така наречената PLF форма, най-малко 24 часа преди пътуване, за да се получи QR код, който позволява на български гражданин да влязат в Гърция. Тук бързам да подам е дин жокер на всички пътуващи:

Не е необходимо всички от семейството да имат индивидуални QR кодове, както е разпространено като информация. Достатъчен е един QR код на семейство. Просто в самата форма се клика на бутона за добавяне на членове на семейството.

Нещо повече, преди да се попълни самата декларация има отметка като гаранция, че се подава само една форма за цялото семейство, домакинство.

Кодът излиза в полунощ преди посочената във формуляра дата за пътуване, така че няма почва за притеснения, че кодовете не пристигат веднага по мейла.

Едно финансово и времево неудобство е взимането на PCR тестове от всеки член за семейството, които не трябва да са по-стари от 72 часа в момента на минаването на българо-гръцката граница. Срещу 100 лв. на човек в почти всички филиали на Рамус, без чакане на големи опашки можеш да си свършиш работа. Предупреждават, че резултатите излизат за 36 ч., но истината е, че след 24 ч. са готови и човек може да си вземе сертификата на английски от същия филиал на другия ден, стига да е в рамките на работното им време. Ние отидохме в този зад 20-то ДКЦ. Опашката беше от 5-6 човека и минахме за ок 30 мин., защото лаборантката е една.

Лаборатория Рамус зад 20 ДКЦ
Лаборатория Рамус зад 20 ДКЦ

Повечето лаборатории не работят в неделя, но в централната в квартал Дружба, може и през уикенда да се отиде. Там може да се наложи и да се почака доста.

Пълният списък с лицензирани лаборатории, чиито тестове гъръцките власти признават е тук.

За да ти издадат сертификата, даваш паспорти или лични карти, с които ще пътуваш. После на границата показваш изследванията, заедно с QR кода и паспортите. За всеки случай си носиш касовите бележки, но от лабораторията и фактура могат да ти издадат. На нас не са ни искали такива неща, но други казват, че на тях са им ги търсили. Да не забравяме и факта, че най-накрая ти става ясно дали имаш вируса или все още си чист. Някои изненадано разбират, точно преди пътуването, че са заразени, без да имат нито един симптом. Така че, излязат ли негативни тестовете, бягай с 200 към Гърция, докато не си го прихванал.

След като събрахме всички документи, се отправихме на път.

На магистралата към Дупница пукнахме гума. Върнахме се до Перник и едни много любезни чичковци, от един неугледен, но много полезен денонощен сервиз за камиони, в края на града, без да са гумаджии и да имат инструментариум за runflat гуми, проявиха услужливост и изобретателност, и ни запълниха пробива, най-вероятно причинен от рапидка, с модерни полимерни двукомпонентни материали срещу безобразно ниската сума от 5 лв. Да са живи и здрави тези симпатяги- направиха деня ни свеж с доброто си настроение и ни дадоха кураж да отидем и да се преборим с 3 часовата неделна опашка на границата.

Колоната от автомобили се спира от полицейски пост при бензиностанциите преди границата. Там се чака поне 1.5 часа. Пускат по 20-30 коли на порции към пункта.

Докато чакаш, можеш да отидеш до бензиностанциите пеша, да се облекчиш, освежиш, нахраниш, но и през ум да не ти минава да прескочиш опашката оттам, защото полицаите ще те спрат и върнат обратно да чакаш. Така че, без тарикатлъци!

От българска страна няма проверки. За гръцкия пункт чакахме още 1.5 часа. Митничарите ни поискаха само QR кода на семейството, видяха че всички сме вписани към него и провериха паспортите. Погледнаха тестовете набързо.

Някои от пътуващите ги тестват допълнително на самата граница за Covid-19. QR кодът помага да ги открият къде са в Гърция, в случай на положителен тест и да ги карантинират. Отделно, като преминеш в роуминг, получаваш SMS от местния оператор, че могат да те посетят в хотела и да ти направят изненадващ тест.

След като минахме без допълнителни PCR тестове, се отправихме към заветната финална точка на нашето пътуване- Kappa Resort. Прочети за тях повече в публикацията, посветена на него.

Като цяло, хотелите и заведенията в Гърция работят на по-ниски цени тази година. Нашият хотел Kappa Resort обяви 30% отстъпка за всички резервации за юли.

Някои от 5-звездните хотели като Sani и Miraggio дори не са отворили.

Навсякъде по заведенията персоналът е с шлемове. Носят се маски в магазините. На плажа съблюдават да има поне 1.5 м разстояние между отделните шезлонги. Дезинфектанти има, но си носи и ти за всеки случай, както и маска.

Хората са внимателни. Обслужват чевръсто и любезно. Няма много туристи, по ясни причини- основно са гърци, малко българи и малко румънци. Плажовете са комфортно празни до обяд, после се запълват предимно от гърци. По заведенията има места. За събота и неделя обаче, може да се наложи да си направиш резервация, ако искаш да посетиш някой от известните гъзарски плажове с beach барове. Кои от тях си струва да посетиш, прочети в отделна публикация.

Ако все пак се притесняваш да ходиш на заведениа и имаш резервация на къща или вила, с условия за готвене, в тяхната местна верига супермаркети Мазутис (Masoutis) можеш да си напазаруваш страхотни неща- от прекрасна шунка, сирена, сокове, млека, разядки- до месо за скара, пресни риби, дюшеци, пояси, шнорхели, маски и т.н. Този на Ханиоти е много добре зареден и е на 2 етажа. Служител на вратата те поканва любезно да се дезинфекцираш и да вземеш пропуск, защото бройката на хората в магазина е лимитирана. Няма опашки в магазина.

Докато бяхме на Халикидики светна лампата за масло. Купихме си от местната Kaoil бензиностанцийка. Оказа се, че синтетичното масло за турбо двигатели е на 4 пъти по-ниска цена от това, което сипват в официалния сервиз в София.

На връщане, пак в неделя, минахме без чакане, нямаше никаква опашка, а и на отсрещната страна, за влизане в Гърция, имаше само ок. 20-тина коли. За всеки случай, препоръчително е да се избере делничен ден за пътуването на отиване, а за още по-голям комфорт и сигурност, че няма да се чака и за връщане.

През цялото време по магистралата в Гърция се пътува много спокойно, както на отиване, така и на връщане.

Та на въпроса дали си заслужава да се пътува за почивка в Гърция по време на пандемия Covid-19, да- определено. Всяко усилие си струва! Изкарахме една от най-хубавите си ваканции, въпреки спуканата гума, въпреки притеснението дали всичко сме попълнили както трябва в PLF формата, въпреки 400-те лв. похарчени за тестовете и 3-часовата опашка на границата.

Защо така мисля, можеш да прочетеш в последващите публикации. Виж ревюта за таверна Giannikos, рибен ресторант Villa Stasa и ресторанта на Kappa Resort. Виж поста и за интересни плажове с бийч барове по Касандра.

Как да си резревираш почивката в Гърция?

Ако планираш почивка в Гърция, препоръчвам ти да резервираш престоя си направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През, него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии. Само въвеждаш датите на престоя и натискаш Search. Освен това, booking.com се грижи очакванията ти като клиент да са максимално изпълнени. Описала съм за една такава случка в ревюто за хотел Shangri-La в Сингапур.

 

Ако се нуждаеш от рент-а-кар, можеш да си запазиш тук, в карето на най-голямата платформа за резервации.

Къде да последваш блога за отзиви и оценки placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter и не пропускай нито една нова публикация.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на placescases.com, може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията на Джузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.