fbpx
Panko Ika at Japonica Japanese restaurant in Plovdiv, photo by placescases.com

Японика- най-добрият японски ресторант в България

Оценка за Японика (Japonica) в Пловдив от  5D Сензографа на placescases.com: 5 от 5.

 Август 2020

 

Видях                  5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Усетих               5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com

Чух                      5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com 

Помирисах        5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com                  

Вкусих                5 сърца от 5D Сензографа на placescases.com / 5 hearts by the 5D Sensograph of placescases.com        

 

Време за четене: 5 мин.

Нямаш 5 мин. за четене? Тогава опитай четене в бърз режим- само подчертан и цветен текст: 3 мин. 

Нямаш 3 свободнd минутd? Виж направо филмчето по-долу: 2:09 мин.

Japonica е новото ми откритие в Пловдив. Стана любим на нашето семейство и смятам, че наравно с този на шеф Михалчев, Miyabi, e най-добрия в цяла България.  Посетителите на Пловдив може лесно да го пропуснат, защото не се намира в центъра, а също и няма много инфо за него в нета. Аз рових специално, за да открия нещо различно, извън утъпканите от туристи пътеки в Пловдив и така попаднах на него.

Заслужава си да хванеш такси и да отидеш да посетиш японски ресторант Japonica в Пловдив! Прочети надолу защо.

 

Виж ….

…. Изчистен минималистичен интериор, съответстващ на японската култура, с прекрасни декорации от истинско оригами по тавана и на всяка маса;

…. На терасата много зеленина от бамбук, за да подпомогне атмосферата;

…. Презентацията в чиниите е безукорна;

…. Чудесна винена листа, като в нея има предложения на малки бутилки, а също и на чаша, при това от бутилки;

…. Ресторантът предлага и саке, както и японска бира Сапоро.

…. Оригиналната визия на Тартар от риба тон Мартини- беше сервиран точно като мартини, в съответната чаша, а тартарът е в прекрасен леко сладък сос.

Усети ….

…. Чудесно обслужване! Подробно се разяснява на клиентите какво има в ястията, изтъкват се предимствата на приготвянето, което показва самочувствие за добре свършена работа, желание да се изтъкнат качествата на тази прекрасна храна, така че клиентът да има усещането за незабравимост. По този параметър, ресторанта печели преднина пред Miyabi;

Тук веднага слагам Japonica в групата на малкото места в България, които по един или друг начин покриват критериите за незабравимо преживяване, както е описано в Икономиката на преживяванията на Джоузеф Пайн и Джеймс Гилмор.

Според икономистите Пайн и Гилмор, незабравими са онези преживявания които са едновременно естетски, забавляващи, образователни и бягство от действителността. Такива, в които клиентът активно участва, не просто консумира или гледа, а научава нещо ново, наслаждава се с всички сетива и това поражда желание да повтори преживяването.

…. Персоналът носи маски и спазва изискванията за предпазване от разпространение на Covid-19.

…. Хрупкавата панировка на темпура и панко, а вътре съдържимото е мекичко и приятно.

 Чуй ….

…. Азиатски инструментал, който за съжаление въртеше няколко парчета непрекъснато, като част от тях звучаха като епична музика, подходяща за екшън електронна игра, не за храносмилане, но това лесно може да се коригира. Музикалната секция  с chill-out, подобаващ на СПА, ми хареса повече.

 

Време за гледане на филмчето: 2:09 мин.

 

Помириши ….

…. Добре балансирани азиатски аромати като джинджифил, уасаби, мача, соев сос, терияки и подправки;

…. Прекрасно сорбе от манго!

…. За любителите на по-екстремни миризми, сладолед от мача;

…. Богат аромат на вино от Анадалусия……. Виното ми беше препоръчано от сервитьора. Също така, се предлага на чаша и се сипва от бутилка! Браво за тази опция!

Вкуси….

…. Всичко е много вкусно и на изключително ниво;

…. Рамен, който дъщеря ми не спря да хвали, като сърбаше лакомо с дървения черпак от бульона му;

…. Всякакво панко и темпура- голямо удоволствие е!

…. Поръчвахме три пъти едно и също суши от сезонното меню Урамаки Магуро Унаги с риба тон и змийорка- толкова много ни хареса! После и дракон, който също съдържа любимата ни змийорка.

…. Мартини тартар- много ми допадна, защото не само имаше оригинална визия, но беше много вкусен. Ароматът на сурова риба изобщо не тежеше, а беше добре балансиран със соса и много ми напомни любимото ми севиче.

Връщам се към темата за икономика на преживяванията. Когато накрая сервитьорът, който те обслужва те пита дали си преживял Японика, означава, че всички усилия наистина са насочени към това клиентът да помни посещението си в ресторанта.

Браво на екипа на шеф Пламен Лозев! Искаме една Японика и в София, моля!

Как да стигнеш дотам?

Не се притеснявай как ще стигнеш до  Japonica, в Пловдив. Просто използвай картата на Google тук като натиснеш върху червената карфица, с която съм отбелязала местонахождението му и след това избереш упътвания:

бул. „Пещерско шосе“ 82, 4001 Западна промишлена зона, Пловдив, България

A: бул. „Пещерско шосе“ 82, 4001 Западна промишлена зона, Пловдив

T: +359 88 895 0052

Работно време: Пон-Нед, 11:00 – 23:00

Ако се нуждаеш от рент-а-кар, можеш да си запазиш тук, в карето на най-голямата платформа за резервации.

 

Как да си резервираш престоя в Пловдив?

Ако не си от Пловдив и планираш пътуване до града, препоръчвам ти да резервираш престоя си направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През,  него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии. Само въвеждаш датите на престоя и натискаш Search. Освен това, booking.com се грижи очакванията ти като клиент да са максимално изпълнени. Описала съм за една такава случка в ревюто за хотел Shangri-La в Сингапур.Booking.com

 

Къде да последваш блога за отзиви и оценки placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter и не пропускай нито една нова публикация.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на placescases.com , може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията на Джузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.

2 thoughts on “Японика- най-добрият японски ресторант в България

  1. Да сравняваш Miyabi с Japonika е “богохулство”!
    Отидете в Япония, за да имате ясна представа за кухнята им.
    От там и сравнението ще е правилно.!

  2. Сигурно сте прав, уважаеми/а анонимен/а коментатор, особено що се касае до познания по отношение на японските кулинарни техники. Всички знаем, че в България, шеф Михалчев е ней-големият експерт в това отношение. Храната в Miyabi e безспорно много вкусна. 🙂 Но все пак, не забравяйте, че 5DСензографът оценява цялостното преживяване на дадено място, което включва обслужване, обстановка, музика и т.н. Точно това натежа в коментара, който Вие осъждате като „богохулен“.
    Благодаря за изразеното мнение. То ми напомня още веднъж каква голяма тежест мога да имат някои изречения в публикациите ми и каква отговорност нося към тези места, когато ги описвам. Целта ми е все пак не да ги съсипвам от критика, а да подам градивна обратна връзка, да представя техните предимства и да посоча сфери за развитие, от клиентска гледна точка. Също така, те са плод на лични впечатления, а не общоизвестна истина или факт.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.