fbpx
Venice gondolas placescases.com

15 интересни неща, които да направиш, докато си във Венеция

Пътеводител за Венеция, Италия с полезни съвети в 3 части.

Време за четене: 5 мин.

Нямаш 5 мин. за четене? Тогава опитай четене в бърз режим- само подчертан и цветен текст: 3 мин. 

Ако не ти се чете, виж тогава филмчетата по-долу.

 

В Част 1, 7 полезни съвета, ако си за пръв път във Венеция разказах как да се ориентираш при първото пътуване до Венеция, как да си избереш къде да отседнеш, как да се нахраниш, ако си кацнал и пристигнал късно в града. Изяснихме какво е Вапорето, видяхме на картата къде са Тронкетто, Пиацале Романа, мостът Риалто, площад Сан Марко. Сега идва ред на приятната част, където сам/а си решаваш какво да правиш или не във Венеция- дали да се отдадеш на културно-исторически туризъм или просто да се наслаждаваш на красотата на града, чудесната италианска кухня и прекрасното вино от областта Венето… и да щракаш селфита.

Ето 15-те интересни неща, които placescases.com препоръчва да направиш, ако си за пръв път във Венеция.

1.Посети двореца на Дожите. Това е сградата, където е живяло семейството на управляващия, дожа (doge), който е бил избиран от нобилите на града. В нея са се помещавали всички офиси и канцеларии на цялата управа. Тук са залите, където е заседавал сената от 100 човека, залата, където са заседавали най-избраните-10-те най-важни нобили и големия консулт от 1000 човека, които са обсъждали политиката и икономиката на държавата. Символът на Венеция е лъвът, така че ще го забележиш на много места из града, както и в двореца. Наричат я още Серениссима. Вътре по стените, ще видиш фрески на едни от най-изтъкнатите творци на Италия- Тициано, Тинторето, Веронезе и още мн. други. Вземи си аудио гайд- струваше нещо като 5-7 евро на човек, но научаваш безценни неща за двореца и Венеция.

2. Естествено, на път за двореца на дожите минаваш през площада Сан Марко. Щракай селфита на воля, това е мястото. А, и няма гълъби, също така, забранено е да ги храниш, защото са нахални и едно време целият площад беше тероризиран от тях. За това не може да се хранят, за да не се завърнат.

3. Така, както си на площада, посети и Базиликата Сан Марко, тя е точно до двореца. Плати си и за билет за музея (мисля, че беше не повече от 10 евро на човек)- така ще видиш базиликата отвисоко, на лоджиата, а също ще излезеш на терасата навън. Оригиналите на прочутите 4 коня, които се говори, че били изработени в чест на Александър Македонски 2-4 век пр.Хр и после отнесени във Венеция като трофей са в музея, а навън са репликите. От тази тераса имаш много добра гледка към кулата с Астрономическия часовник– много красива, направо си щракай селфи. После и на другата страна на фона на Венецианската лагуна и преминаващите лодки. Опашката пред базиликата е огромна, опитай да си там към 9:15, за да си от първите на нея, но в неделя има меса и пускат само горе в музея и лоджията, но пък може да послушаш орган и хор как пее. Великолепно!

4. Снимай отвън моста на въздишките, но и отвътре, докато си в двореца. Навсякъде и всички ти обясняват, че той няма нищо общо с романтика. Свързан е с мъката на хората, които са отивали в затвора и за последен път са виждали небето и слънцето от моста. За това са въздишали. Но пък от същия този затвор Казанова е успял да избяга. Бил е арестуван и затворен с обвинение, че е шпионин. Май не е бил, ама доста булки е забърсал, та така му скалъпили обвинението ревнивите съпрузи. И може би пак булките са го измъкнали от затвора. После наистина е станал шпионин и е обикалял цяла Европа. Това разказа нашият гондолиер, Андреа, ама май не са така фактите, защото в Wikipedia пише друго. Казанова е живял до 80 години. Бил е всестранно развита личност- цигулар, писател, философ, владеел е много езици, обаятелен е бил, та така завладявал женските сърца.

5. Хапни пица в някоя пицария. Ние го направихме в Rossopomodoro. Намира се много близо до базиликата Сан Марко, която пък е до двореца. Мястото не е много привлекателно като интериор, но е голямо и винаги има места, а пиците са невероятно добри.

6. Пийни червено вино Амароне. Червено вино, което произхожда от областта Valpolicella, Венето. Обикновено сортовете, от които се прави са Corvina, Rondinella, Molinara. Можеш да си вземеш и вариант Valpolicella Ripasso, което е на по-добра цена, но също е много хубаво. Хубаво вино на добри цени можеш да пробваш в някой от вино локалите, наречени bacaro.

7. Купи си маски, карнавални, не за Ковид. Ние бяхме по време на карнавала и за нас беше направо задължително. По главния кей има всякакви, по-евтинички, голяма част от тях китайско производство. Обаче по магазините можеш да намериш ръчно правени артизански, доста по-засукани маски, произведение на изкуството. Естествено и цената им е различна.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by placescases.com (@placescases)

8. Отиди до островите Мурано и Бурано. Можеш да ползваш нормално вапорето, мисля че 4.1 ходеше дотам. Можеш да си платиш и за организирано пътуване, на което екскурзовод обяснява по уредбата на кораба на 4-5 езика какво виждаш отляво и отдясно. С този трип ще те заведат и до фабрика за стъкло на остров Мурано, където ще ти покажат как занаятчиите изработват тези красиви шарени фигурки от стъкло, все пак Муранското стъкло е всеизвестно. Времето за обиколка из островите е малко като цяло. На Мурано ще можеш да обиколиш 4-5 магазина и толкова. Цените на фигурките там са по-изгодни, отколкото във Венеция. Например малка фигурка е ок 5-6 евро. Във Венеция трудно ще намериш такива цени за истинско Муранско стъкло. Има много китайски, обикновени стъкларийки, за по 1-2 евра, но те не са Murano glass. Точно този надпис или на италиански Vetro Murrano трябва да търсиш, когато обикаляш за такива сувенири. Другото е имитация.

На Бурано пък ще видиш множество цветни къщи. Боядисани са в най-различни ярки цветове. Това се е наложило така ,защото всички къщи са били еднакви- с еднаква височина и големина. На този остров са живеели основно рибари, всички са били с равни възможности. За да си различават къщите, са започнали да ги боядисват в различни отличаващи се цветове. По този начин, те са се превърнали в туристическа атракция. Там също нямаш много време- ще успееш само да хапнеш набързо, да купиш някоя и друга дантелка, защото това е местния характерен сувенир и пак обратно. Снимай наклонената кула, тя също е интересна.

Билети за тура се букват, както онлайн (търсиш в Гугъл или Tripadvisor и ти излизат множество опции), така и се купуват на място на главния кей при спирка San Marco-San Saccaria.

9. Разходи се и пообиколи по уличките на Венеция. Разглеждай магазините със статуетки от Муранско стъкло, има доста интересни неща. Ако ти се ходи и по-надалеч, отиди и до Арсенала. Там са се правили кораби, в момента там се помещава и военния гарнизон. Ако имаш късмет, можеш да свариш и военноморския музей отворен. Дотам може да се отиде и с линия 4.1. на вапоретото.

10. Поразходи се из нощна Венеция. Не се притеснявай, че няма как да се прибереш, защото има нощна линия на Вапоретото, казва се N и е през 15 мин.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by placescases.com (@placescases)

11. Задължително се качи на гондола. Струва между 80 и 200 евро за максимум 6 човека общо. Оптималният вариант е 120 евро, което е ок 45 мин. обиколка. Гондолиерите са много симпатични, разказват интересни неща, показват важни сгради и са наистина много опитни с управлението на лодките. Въпреки, че са доста дълги и според мен трудни за управление, те нито веднъж не закачат с тях стените и ъглите. Направляват движението не само с греблото, но и като се подпират с крак в стените на сградите. Ако очакваш да пеят канцонети, не пеят. За песни се уговаряш специално, за да се качи музикант и певец на лодката, но тогава могат само 2 до 4 туриста да се возят. Иначе гондолиерите постоянно подвикват по интересен начин с мощен гърлен глас, защото това е един вид техният клаксон. Гондола можеш да наемеш отвсякъде- на главния кей, по вътрешните канали, на Rialto Bridge-много е лесно.

Gondola placescases.com
Gondola placescases.com

12. Ползвай Вапорето (Vaporetto) винаги, когато трябва да отидеш по-надалеч. Билети се купуват от автоматите. 9,50 евро е на човек за 75 мин. Деца под 6г пътуват безплатно. За цял ден е 25 евро. Номер 1 обикаля целия Canale Grande. Мисля, че билет можеш да вземеш и на борда на лодката. Ако потърсиш в Google Maps как да стигнеш до дадено място в града, то неминуемо ще те посъветва да походиш пеша, най-често до Rialto Bridge San Marco или друго по-ключово място и евентуално оттам да хванеш лодка. Просто по вода пътуването е по-бавно, спира се начесто, изчакват се хората да слязат, да се качат и т.н.

13. Разбира се, трябва да отидеш на някой мост на Канале гранде да се щракнеш и там. Много е интересен мостът Риалто, който е и централна спирка.

Rialto bridge placescases.com
Rialto bridge placescases.com

14. Задължително хапни каноли (canole) или фритоле (frittole), а ако не ти се яде сладко Cichetti (чикети). А иначе уж местния специалитет е Baccala, което било осолена треска. Ние такава не видяхме по ресторантите, но често я използват за хайвер, който пък се използва за чикети.

Каноле е десерт, който представлява хрупкава тръбичка, пълна с крем. Кремът може да е най-различен- с шам фъстък, кафе, шоколад и др.

Фритоле е като еклер, но с кръгла форма. Също може да е със различни кремове.

Можеш да придружиш тези десерти с ристретто (ristretto)- това е късо кафе. Пие се на 2 глътки и е страхотно.

Cicchetti са нещо като тапас- малки хапки, нещо като брускети, с които си закусваш. Много са вкусни, могат да са със саламче, с прошуто, с хайвер от Бакала, скаридки и други варианти.

15. Любител си на изкуството? Едното място е Gallerie dell’Accademia, където са старите ренесансови майстори като Тинторетто, Тициано, Веронезе, Йеронимус Бош, Джамбатиста Тиеполо, Антонио Канова, Джорджо Васари, Джон Беллини и още мн.други. Другото е Peggy Guggenheim Collection, която също е към фондация Соломон Гугенхайм, а част от нея е и музеят за модерно изкуство в Ню Йорк. Тук има картини на по-модерни автори като Джаксън Полак, Хуан Миро, Пикасо, Брак, Шагал, Кандински, Макс Ернст, който е бил и съпруг на Пеги Гугенхайм, Марсел Дюшамп, Магрит, Джорджо де Кирико, Джузепе Капогроси, Салвадор Дали, Анди Уорхол, няма смисъл да изброявам всички, страхотна експозиция.

Ползвай аудио гайд в двете галерии, за да научиш интересни неща за произведенията. Струва 3 евро на човек. Много е интересно, когато аудиогайдът ти обяснява как в картината на Хуан Миро се виждат момиче, които свири на инструмент, до него момче се смее и играе, а човек с бяла брада ги наблюдава. Аз не видях нищо такова, а съвсем различни неща, но с повече фантазия може и това да се окаже.

Накрая като излезеш от двора на галерията на Пеги Гугенхайм и тръгнеш вдясно, опираш в една малка галерия на име Раванян (Ravagnan Gallery), където можеш да се „почерпиш“ с изкуство от съвременни автори, изключително интересни и красиви. Единият е прочутият Бруно Каталано (Bruno Catalano) с частичните фигури на пътешественици, които са позиционирани на много обществени места и винаги будят любопитство и възхищение. Показвала съм ги в публикациите за Сингапур. Ще видиш изящните 3D пана на Анналу (Annalu), целите в пеперуди, изработени от смола и Муранско стъкло. Посещението е безплатно, но ако решиш да си купиш изкуство и имаш ок. 24-25 хиляди евро, можеш да станеш горд и щастлив собственик на някое от тези произведения и да си го имаш завинаги.

Част 3 ще дам още полезни съвети за ежедневието, така че следи и за нея.

Как да стигнеш до всичките тези места във Венеция?

Използвай картата на Google тук като натиснеш върху червената карфица, с която съм отбелязала местонахожденията им и след това избираш упътвания:

Ако се нуждаеш от рент-а-кар, можеш да си запазиш тук, в карето на най-голямата платформа за резервации, по-долу в края на публикацията.

 

Как да си резервираш престоя?

Препоръчвам ти да резервираш престоя си направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През,  него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии, а аз получавам скромен комисиона. Само въвеждаш датите на престоя, мястото и натискаш Search.Booking.com

Къдe да следиш за най-новите публикации на блога за отзиви и оценки на интересни места placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter, TikTok и не пропускай нито една нова публикация.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на единствения по рода си блог за отзиви и оценки на интересни места, пречупени през 5DСензографа на 5-те човешки сетива- placescases.com. Може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията на Джоузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.