fbpx
Какво трябва да знаеш за СПА в Австрия

Какво трябва да знаеш за СПА в Австрия? – част 1

Да комбинираш ски почивка със СПА в Австрия е удар в десетката. Каращите ски могат след интензивното натоварване и събиране на студ да се отдадат на горещите сауни, за да изгонят токсините от тялото, да отпуснат и стоплят мускулите, да свалят умората.

Некаращите ски вече не са само обслужващ персонал, който води домочадието на ски учител, мъкне или развозва с колата оборудване за зимни спортове и обувки, а са нормални хора, на почивка като другите, отдали се на релакс и време за себе си.

Но преди да планираш твоето първо СПА преживяване в Австрия е добре да се запознаеш с правилата и етикета на австрийските терми.

Време за четене: 5 мин

Нямаш 5 мин. за четене? Тогава опитай четене в бърз режим- само подчертан и цветен текст: 3 мин.

SPA идва от латински и е съкращение на Salus Per Aquam, в превод- „здраве от „водата“. Думата therme идва от гръцки и означава „горещина“.

Но с тези термини не се изчерпва теоретичната ти подготовка за СПА преживяване в австрийски терми.

1. Първото, което трябва да знаеш е, че в зоната със сауните, не се допускат посетители по бански и бельо.

Какво трябва да знаеш за СПА в Австрия SPAs in Austria

Да, точно така. С телефони и фотоапарати също.

Това е специфичен етикет, който има много причини, за да бъде така установен.

Банските костюми са задължителни във фемили частта, с басейните, на които се допускат дечица, но в горещите зони са забранени и последните са с отделен вход и такса.

Причината е, че материята на банския е изкуствена, може да претърпи термично-химични промени от високите температури, да се повреди и по-важното да навреди, както на твоята кожа, така и на въздуха в сауната, съответно и останалите посетител.

Другото нещо е, че платът може да е задържал бактерии, които в топлото много бързо да се разпространят и превърнат сауната в инкубатор на нежелани микроорганизми, причиняващи миризми или болести.

А и всички други са голи, няма как само ти да си по бански- сто чифта очи ще са вперени в теб, ще ти правят забележка и ще те помолят или да го свалиш, или да излезеш.

Така че преди да дадеш между 20 и 60 евро за билет (цените варират според това дали си за 3 часа или цял ден и какви съоръжения планираш да ползваш) трябва да си напълно наясно с тези изисквания.

Съответно, вече разбираш защо телефонът е забранен- вече всеки такъв е и камера и не се допуска да правиш любителски актови фотографии под прикритие, там където хората искат да се отпуснат в голотата си.

Ако тук вече не си се отказала от намерението да посетиш Австрийски терми, продължи да четеш нататък, за да разбереш какво още да имаш предвид и защо си заслужава да се примириш с нудизма.

2. Сауната е много здравословна и релаксираща.

Заслужава си да преодолееш нудистките задръжки и да се насладиш на това преживяване- СПА в австрийски терми.

Ако се чудиш какво толкова можеш да правиш 3 часа там (това е времетраенето на най-евтиния билет) или даже цял ден, повярвай ми, няма да усетиш как минава времето.

Какво трябва да знаеш за СПА в Австрия SPA in Austria

Редуването на топло със студено е много енергизиращо, също така при тези високи температури изхвърляш много токсини чрез потенето и пречистваш тялото.

Неповторимо е преживяването да се потопиш в топъл басейн навън с гледка към ски пистите и красивите върхове на Алпите.

Градусите на водата са 35-40 оС, а на въздуха 2-3 оС или дори минусови.

Можеш да си запазиш и час за масаж или някаква терапия, което се заплаща отделно. Масажистите са на много добро ниво, а разнообразието от процедури и терапии голямо. И там вече можеш да бъдеш и по гащи, ако искаш, но временно бельо не ти предлагат. Ако все пак си само по природен костюм, не се притеснявай, тия масажисти са виждали много голи хора и не се интересуват какво точно пише на татусите ти или от формата на рождените ти белези. Ще ти дадат кърпа, с която да се покриеш и няма да зяпат с интерес какво криеш под нея, просто ще си вършат работата върху тази част на тялото, която масажират.

Също така, термите имат обикновено бар или/и ресторант, така че ако огладнееш, ожаднееш, винаги можеш да си купиш нещо.

ВНИМАНИЕ! Не препоръчвам употреба на алкохол по време на СПА, защото после може да ти стане лошо в топлите помещения.

3. Носи си или си наеми кърпа.

Не забравяй и джапанки, защото не всички терми дават такива. Обикновено се предлага халат, който е ок.8 евро и кърпа- ок.4 евро. Докато халатът е опция за удобство, защото има джоб, където можеш да смоташ бельото за масажа, то кърпата ти е задължителна.

Какво трябва да знаеш за СПА в Австрия SPA in Austria

Кърпата има много функции. Е не чак толкова като в „Пътеводителя на галактическия стопаджия“, защото не можеш да смучеш края й, ако си гладен или да прелиташ през междугалактиченски пространства.

С кърпата можеш да се увиеш така че да прикриеш интимните си части и да влизаш така в горещите сауни, докато свикнеш с идеята, че трябва да си покажеш напълно голото тяло на непознати. Повярвай ми, това е по-лесно. По- трудно е, да го покажеш, ако си с приятели, а още по-странно, ако си с бизнес партньори или колеги. Така че, ако имаш германоговорящи такива и са те поканили на СПА, помисли дали да не отклониш поканата под добър претекст.

4. Нудизъм за релакс и с норма, а не за парадиране.

За австрийците не е проблем да ходят заедно на сауна. Те си говорят помежду си, шегуват се, смеят се, не им пречи, че са голи. Наблюдавайки тази непринуденост, а й забелязвайки, че никой не се интересува точно от твоето тяло, в някакъв момент се отпускаш и започва да не ти пука. Препоръчвам и ти да не се заглеждаш много по чуждите тела, иначе и те ще започнат да те зяпат и то с неодобрение.

Идеята за нудизма в термите не е да се демонстрираш, а да се отпуснеш напълно, за да релаксираш максимално.

Ако вече си се решил да махнеш кърпата, когато се придвижваш между отделните помещения пак я слагаш и я сваляш само в горещите зони. Не можеш да си размахваш шланга напред-назад и да се оглеждаш дали околните са ти оценили мъжкото достойнство, татусите или мускулите със самодоволна усмивка или да демонстрираш новите си силиконови гърди, понеже са цяла торба пари. Да, може да ти хвърлят някой и друг поглед околните, но без особен интерес и няма да си център на вниманието, така че не го търси като ефект, защото може да предизвикаш възмущения.

Допълвам веднага, в сауна зоната се допускат само деца над 16г. От една страна, за да могат възрастните да релаксират напълно без детска врява, от друга, може да не искаш невръстното ти дете да зяпа ококорено срещу голите чичковци и лелки, а и високата горещина не е за техните малки и крехки телца, защото бързо се обезводняват.

5. Джапанките се оставят отвън, а също и очилата.

Преди да влезеш в някоя сауна, басейн или джакузи, остави джапанките пред съоръжението. Няма опасност някой да ти ги вземе, хората там не се нуждаят точно от твоите шляпки и тяхната микрофлора, посята от прекрасните ти стъпала. Също така, внимавай все пак да не обуеш нечии чужди джапанки, за да не се изложиш пред чужденците и да те помислят за крадлив.

Какво трябва да знаеш за СПА в Австрия SPA in Austria

За удобство на хората с очила, има и поставки за тях пред сауните и пред душовете, за да не се замъгляват и цапат. Също така, за някои покрития на стъклата парата е вредна, така че препоръчвам да си ги оставяш отпред. Внимавай в бързината да не грабнеш други, които приличат на твоите, сложи ги веднага и виж дали диоптрите са твоите.

Аз имах такъв случай, моите и едни други очила бяха с еднакъв цвят и форма на рамките. Добре че знам как да си ги отличавам.

Останалите 6 съвета, ще опиша в следващата, втора част, на тази публикация.

Как да си резервираш престоя по време на ски ваканция?

Препоръчвам ти да резервираш престоя си направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През,  него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии, а аз получавам скромен комисиона. Само въвеждаш датите на престоя, мястото и натискаш Search.

Booking.com

Къдe да следиш за най-новите публикации на блога за отзиви и оценки на интересни места placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter, TikTok и не пропускай нито една нова публикация.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на единствения по рода си блог за отзиви и оценки на интересни места, пречупени през 5DСензографа на 5-те човешки сетива- placescases.com. Може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията на Джоузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.