fbpx
За СПА в Австрия

Какво трябва да знаеш за СПА в Австрия? – част 2

В първата част на тази публикация предложих 5 съвета за едно добре планирано СПА преживяване в австрийските терми. Продължавам с останалите 6 важни неща, които не трябва да се пренебрегват.

Време за четене: 5 мин

Нямаш 5 мин. за четене? Тогава опитай четене в бърз режим- само подчертан и цветен текст: 1 мин.

6. В сухите сауни се сяда върху кърпата.

Освен, че може да те подсуши след душ или басейн, кърпата служи и за постелка, върху която сядаш в сухите сауни. Ако все още не си се решила да я махаш и си стоиш плътно и надеждно опакована в нея, просто влизаш и сядаш. Но ако си преминала на следващия етап, сваляш я и я постилаш върху дървените скари, разполагаш се върху нея, а не по голо дупе. Това се налага, защото първо, че можеш да се изгориш на горещите дъски, второ не се предполага, че е хигиенично да си разположиш интимните части, там, където някой друг ще седне после.

За СПА в Австрия about SPAs in Austria

7. В парните бани има специфичен етикет.

В парната баня се влиза гол, без кърпа. Няма смисъл да си с нея, не че някой ще ти каже нещо, но тя подгизва веднага и става безсмислена като е мокра. Закачаш си я отпред, на закачалките.

Влизаш вътре и се оглеждаш за малките душчета, разположени до оформените места за сядане. Измиваш мястото, където се каниш да седнеш. Първо че така леко го охлаждаш за твой собствен комфорт, второ, изплакваш, за да ти е чисто. Когато приключиш вдишването на евкалиптови и ментови аромати, и потенето, ставаш, пак измиваш цялото място, където тялото ти се е опирало и казваш довиждане. Ако все пак те притеснява мисълта за нечии чужди задни части, пребивавали преди това на това място, изобщо не се пробвай в парна баня.

8. Хубаво е да поздравяваш при влизане и излизане.

Австрийците обичат да се поздравяват и не е нужно да се познават, за да го правят, както е при нас. Когато влизаш в сауна, можеш да поздравиш с Грюс гот (австрийския поздрав) или на английски, немски, италиански, както и на какъвто език си прецениш, когато излизаш казваш чюс, чао, бай или каквото ти харесва.

9. Добре е да пиеш вода и да се охлаждаш редовно.

Не бъди герой, не се лишавай от вода или охлаждане, ако ти е станало много горещо или си жаден. Всички терми имат бар зона, където можеш да си купиш напитка или да хапнеш дори. Можеш да пиеш вода и от чешмата, обикновено е планинска и с добро качество. Полегни на релакс зона, ако ти е дошла в повече горещината.

За СПА в Австрия about SPAs in Austria

Отново препоръчвам, да Не пиеш алкохол, ако смяташ пак да се мушнеш в гореща сауна. Има опасност да ти призлее.

Желателно и здравословно е, след много гореща сауна да излезеш на студа навън, да се натъркаш със сняг, да се топнеш в студен басейн, да се полееш със студено ведро или да вземеш студен душ- някои даже са под налягане. Шоково е, но е много приятно след това- чувстваш се като прероден.

10. Препоръчвам да посетиш Ауфгус (Aufguss) церемония.

Ауфгус е специален ритуал, при който церемониал майстор изпълнява програма в конкретна сауна за около 10-15 мин.

Програмата включва специфичен подбор от билкови екстракти или течност с масла, които се изсипват върху въглищата на определени интервали. По този начин се генерира екстра горещина и експлозия от аромати, а майсторът ги завърта в сауната със специфични резки и плавни движения с хавлиена кърпа. По този начин всеки усеща силни пориви на горещина или плавен полъх на аромати. Но не е само това. Церемониал майсторът обяснява разни неща, шегува се с публиката, а тя му отвръща. Всички се смеят радушно, получава се нещо като импро театър. Лошото е, че това рядко се случва на английски, тъй като чужденците са малцинство в термо зоните. Обикновено всички бърборят на австрийски диалект, понякога се говори на нормален немски, най-много на италиански, но аз докато бях, никой не си направи труда за английски, камо ли за френски или някакъв славянски език. Добре че навсякъде ме мислеха за италианка, та ми заговаряха и на познат за мен език.

За СПА в Австрия about SPAs in Austria

Церемониите обикновено ги обявяват като програма. Сауните си имат имена и в програмата пише в колко часа започват, в коя сауна и какъв тип е церемонията. Също обявяват по уредбата на няколко езика. Някои програми са с билки, други със сол и пяна, трети с крем- дават ти да се намажеш с него. При нас в парната баня дадоха крем със смляно кафе, който служеше и като пилинг. Горещото разтваря порите, изхвърля токсините, а ти после с крема ги почистваш и запълваш, подхранвайки кожата.

В края на церемонията публиката аплодира майстора, ако е особено добър и хората не са се наситили на горещо, може да го помолят да продължи, ако му е останала още ароматна течност. Всичко това се случва с още порции смях и закачки от всички.

ВАЖНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ!

Ако имаш непоносимост към дълго седене на високи градуси от типа на 40-50оС, не посещавай такава церемония.

Ако те ужасява мисълта да се допре до теб чуждо голо тяло, също не препоръчвам да се пробваш с ауфгус.

Тъй като, се събират много хора на тези церемонии, дори да има едно местенце, колкото и малко да ти се струва, то се запълва. Има опасност в парната баня да си плътно до някого, а в сухата някой потен да се опре за малко в теб и т.н. Те внимават да не се случва, ама докато се опитва да се покачи на горния ред зад теб и си постила кърпата, може да усетиш близо до главата си нечия задна буза, мокър хълбок, абе сещай се …

Също така, за да си запазиш място, се налага да влезеш 10-15 мин. по-рано. Това означава, че през това време си изложен на силна горещина и после трябва да търпиш още толкова дълго да си на тези високи температури. Прецени дали е за теб. Не е срамно, ако ти става зле от горещината по време на церемония, да излезеш. Не е много яко да отваряш вратата, докато всички се парят вътре, но това е по-добре от колабиране. Извини се и излез. Аз така направих. Нямаше места, бяха останали само на 3-тия етаж в амфитеатрална суха сауна с 90-100оС температура и то близо до въглищата. След третото изсипване на ароматната течност и завъртане на въздуха усетих, че не се чувствам добре, извиних се и излязох. Чух някакви коментари и смях зад мен, разбира се пак на австрийки диалект, не беше учтиво, но това е положението. Разрешено е и е човешко.

Освен това, по време на една от церемониите един италианец отвори широко вратата, с това прекъсна запарването, намъкна се вътре, въпреки, че почти нямаше места, неговите съграждани започнаха бурна комуникация на италиански и немски, която продължи известно време, докато той се настани и внесоха сериозен смут в церемонията. Майсторът се възползва да се шегува с новодошлия, това предизвика още смях у останалите. Никой не се разсърди.

Така че, избягвай горните редове и местата до въглищата, ако не искаш да ти е много горещо.

И ако все пак, ако много искаш да пробваш ауфгус, но не ти понася сухата топлина, отиди в парна баня и седни до душчето, с което се изплакват местата за сядане. От време на време можеш да си пускаш студена вода и да охлаждаш главата, краката, лицето, докато започне церемонията, а тя после е кратка и лесно се издържа престоя на топло.

11. Последно и най-важно, преди да се запътиш към термите, проучи ги в техния уебсайт.

Там пише подробно какви са цените, колко вида сауни има, какъв е етикетът, дали има семейни зони, дали има ladies only day или зона. Тъй като австрийците осъзнават, че не навсякъде хората приемат добре унисекса и нудизма, са се погрижили да има и вариации с отделни сауни или разпределяне на дни по полове за чужденци. Можеш да разгледаш снимки и да видиш дали има басейни навън, каква им е температурата, какви са гледките и това да те навие да се пробваш.

Горещо препоръчвам посещение на австрийски терми.

Заслужава си парите и всеки първоначален дискомфорт. Решиш ли се веднъж, после става страст. И виж там как ще се разбереш с приятелските семейства, защото може и да е конфузно да се засичате по сауните. 😉

Ако си в австрийския ски курорт Бад Клайнкирхенхайм (Bad Kleinkirchenheim) мога да ти препоръчам конкретен СПА комплекс. Следи следващите публикации, за да разбереш кой е той.

Как да си резервираш престоя по време на ски ваканция?

Препоръчвам ти да резервираш престоя си направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През,  него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии, а аз получавам скромен комисиона. Само въвеждаш датите на престоя, мястото и натискаш Search.

Booking.com

Къдe да следиш за най-новите публикации на блога за отзиви и оценки на интересни места placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter, TikTok и не пропускай нито една нова публикация.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на единствения по рода си блог за отзиви и оценки на интересни места, пречупени през 5DСензографа на 5-те човешки сетива- placescases.com. Може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията на Джоузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.