fbpx
Мезесторан Дворрище Mezestoran Dvorishte

Защо Мезесторан Дворище в Белград, ни накара да се чудим трябва ли да се доверяваме изцяло на Michelin Guide?

Мезесторан Дворище е заведение с преобладаващо гръцка кухня, в централната част на Белград, който е включен в списъка на ресторантите от Michelin Guide. Правя веднага уговорка, не му е присъдена нито звезда, нито лигавник.

За Сърбия, Michelin пътеводителят е включил 22 ресторанта от Белград. За съжаление България още не може да се похвали с височайшо посещение от инспекторите.

Но славата на техните рейтинги е голяма и за това, неминуемо човек се консултира със списъците им, когато си избира ресторант.

Само че, никога не съм предполагала, че място, попаднало в радара им, може да бъде толкова разочароващо. Ако бях посетила Мезесторан Дворище, без нагласата, че имат червена табела на Michelin, нямаше толкова да обръщам внимание на дребните нередности, но звездното присъствие на този голям бранд на стената им, ме принуди да съм по-взискателна.

Защо съм толкова критична и дали не съм леко несправедлива към ресторант Дворище, прочети по-нататък в ревюто за него.

 Февруари 2024

Оценка за Мезесторан Дворище от 5D Сензографа  на placescases.com: 3.8 от 5.

(кликни върху иконите на 5-те сетива, за да прочетеш повече за преживяванията, свързани с всяко от тях)

       5 сърца 12920

      4 сърца 129x20

      4 сърца 129x20

      3 сърца 129x20

      3 сърца 129x20

 

Акцентите от преживяванията на моя 5D Сензограф:

Виж хубав интериор вътре, с картини и декоративни чинии по стените, но навън в помещението за пушачи или така наречената „зимна градина“ цигарен дим и миризма, сякаш си затворен аквариум без достатъчно кислород.

Усети добро обслужване, много любезен и сърдечен сервитьор, но в така наречената зимна градина беше студено, тъй като се налагаше да се проветрява от  време на време.

Чуй малко гръцко, малко хитове, предимно радио, няма особено старание за музикалния фон.

Помириши предимно цигарен дим в зимната градина.

Вкуси кухнята включва представители на средиземноморска кухня, основно гръцка, но те само се доближават до автентичните им събратя и далеч не са толкова вкусни.

За да научиш повече за Мезесторан Дворище и решиш дали трябва да го посетиш, продължи да четеш публикацията. Имай предвид, че описвам просто своите впечатления, но ти може да имаш различно изживяване, ако му дадеш шанс.

Време за четене: 5 мин

Нямаш 5 мин. за четене? Тогава опитай четене в бърз режим- само подчертан и цветен текст: 3 мин.

Не ти се чете? Виж тогава филмчето по-долу: 1:10 мин.

Крем пита в Мезесторан Дворище
Крем пита в Мезесторан Дворище

Виж в Мезесторан Дворище

Интериорът в основната част на ресторанта е хубав:  интересни картини и декоративни чинии придават колорит на мястото. Зимната градина не впечатлява с нищо. До ресторанта се стига през един безистен, който е малко неугледен, но това не е чак такъв проблем.

Менюто включва предимно гръцка кухня: има и някой друг представител на кухнята от региона.

 

Усети в Мезесторан Дворище ...

Приятно и сърдечно обслужване, но бавно издаване на поръчките: явно е стандарт в сръбските ресторанти да чакаш дълго за основното ястие. Сърбите обичат да стоят дълго по ресторантите, без да консумират. Съответно сервирането е бавно и протяжно. Всъщност, не знам кое е първопричината- дали традицията за дълго хранене провокира бавен сервиз или обратно, бавният сервиз провокира дълго хранене. В резултат, вътрешната част на ресторанта беше празна, но ние бяхме насочени навън в „аквариума“ за пушачи- зимната градина. Вероятно са очаквали резервации по-късно и не са рискували да ни настанят в основната зала, да не би да останем там 4 часа и да им объркаме резервациите. Ние не искахме да стоим толкова много, но точно толкова се наложи да изкараме там.

 

Чуй в Мезесторант Дворище ...

Музика от радио предимно: гръцка и разни световни хитове.

… Доста шумно в зимната градина: не се чуваше много музиката, защото хората викаха, смееха се и заради липсата на текстил и нормални стени, беше шумно като в ЖП гара.

Време за гледане на филмчето: 1:10 мин.

Помириши в Мезесторан Дворище ...

… Цигарен дим в зимната градина: вентилацията е отваряне на прозорец, от което пък ставаше студено. В сръбските заведения се пуши, но повечето имат много добра вентилация и не се задимява. Тук не беше това случая.

… Неприятен дъх в свинския гирос: моите гени ми казват да не го ям, когато ми замирише така. Какво общо имат гените с това, можеш да разбереш от публикацията ми ЗАЩО ПОНЯКОГА СВИНСКИТЕ ПЪРЖОЛИ МИРИШАТ НЕПРИЯТНО?.

 

Вкуси в Мезесторан Дворище … 

Средиземноморска, предимно гръцка кухня, която не е на ниво: за съжаление всеки средно-статистически ресторант в Гърция прави в пъти по-хубава храна. Ето някои от забележките:

  • Дзадзикито беше много кисело, солено и с чесън
  • Гиросът не ми хареса също (прочети в категория Помириши защо)
  • Рецептите не изглеждат автентични- дакосът нямаше нищо общо с това, което сме яли на Халкидики или пък Крит, откъдето идва рецептата.
  • Най-малкият недостатък е липсата на комплиментни десерти, както е в гръцките ресторанти, но да кажем, че този не е точно гръцки ресторант.

Но все пак, заради справедливостта, ще спомена и какво ни хареса и препоръчвам да се опита:

… Салата с червено цвекло с кисело мляко и орехи: много е вкусна, сладкото цвекло, добре се допълва с леко киселичкото мляко. Орехите хрупкат приятно и придават аромат.

Измир кебап много си заслужава: представлява кебапи от телешко и агнешко, върху гръцка пита, с доматен сос и сметана. Много е вкусен!

… Филе от риба и картофи- добре изпечени, вкусни!

… Крем пита: типичен представител на ориенталските десерти, добре направен и нежен крем, положен между с хрупкави многолистни блатове, без да е много сладка, чудесна!

Като цяло Мезесторант Дворище не е лош, кухнята има и доста добри попадения, но гледай да си резервираш в основната зала и избягвай дзадзикито. Но, ако не го посетиш, нищо няма да загубиш. Има доста по-интересни места в Белград, от които ще останеш доволна. Просто разгледай блога в категория @Свят, подкатегория Сърбия или потърси по ключова дума Белград в търсачката.

Как да стигнеш до Мезесторан Дворище?

Използвай картата на Google тук като натиснеш върху червената карфица, с която съм отбелязала местонахождението му и след това избираш упътвания:

A: Svetogorska 46, Beograd 11000, Serbia

T: +381113246515

Работно време: всеки ден 09:00-23:00ч, понеделник – затворено.

Ако се нуждаеш от рент-а-кар, можеш да си запазиш тук, в карето на най-голямата платформа за резервации, по-долу в края на публикацията.

Как да си резервираш престоя?

Препоръчвам ти да резервираш престоя си направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През,  него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии, а аз получавам скромен комисиона. Само въвеждаш датите на престоя, мястото и натискаш Search.

Booking.com

 

Къдe да следиш за най-новите публикации на блога за отзиви и оценки на интересни места placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter, TikTok и не пропускай нито една нова публикация.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на единствения по рода си блог за отзиви и оценки на интересни места, пречупени през 5DСензографа на 5-те човешки сетива- placescases.com. Може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията на Джоузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.

Ако се нуждаеш от рент-а-кар, можеш да си запазиш тук, в карето на най-голямата платформа за резервации, по-долу.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.