fbpx
ресторант Гиг restaurant Gig

Защо Гиг може да е първият ресторант с Michelin звезда в Белград, Сърбия?

За разлика от България, Michelin Guide вече е обиколил в Белград и е включил около 20 ресторанта. Два от тях са удостоени с така наречения Bib, останалите са просто включени в пътеводителя.

Гиг, обаче,  е отворил след посещението на инспекторите на Мишлен в Белград, та за това го няма в списъка на пътеводителя, но той по нищо не отстъпва, даже може би превъзхожда повечето от тях.

 Януари 2024

Оценка за ресторант Гиг от 5D Сензографа  на placescases.com: 4,6 от 5.

(кликни върху иконите на 5-те сетива, за да прочетеш повече за преживяванията, свързани с всяко от тях)

      5 сърца 12920

      3 сърца 129x20

      5 сърца 12920

       5 сърца 12920

       5 сърца 12920

Акцентите от преживяванията на моя 5D Сензограф:

Виж интересен модерен дизайн, със съвременно изкуство и още по-впечатляваща винена листа.

Усети леко по-фамилиарно обслужване отколкото смятам, че е нормално за заведение от такъв висок клас.

Чуй как джаз музика гали ухото, ненатрапчиво, така че да бъде приятен фон за хранене и разговори.

Помириши смели комбинации от аромати още от амюз буш комплимента, през местното вино до десертите накрая. Ароматите на вино от местни сортове грозде.

Вкуси много вкусна и изискана храна, подобаващо представена в чиниите.

 

За да разбереш с какво още впечатлява Gig, продължи да четеш публикацията.

Време за четене: 5 мин

Нямаш 5 мин. за четене? Тогава опитай четене в бърз режим- само подчертан и цветен текст: 3 мин.

Не ти се чете? Виж тогава филмчето по-долу: 2:21 мин.

ресторант Гиг

Виж в Гиг

Плейтинга в чиниите:  като визуални шедьоври, които допълват паната по стените със съвременно изкуство.

Менюто е кратко и се променя редовно: както подобава за fine dining ресторант. Поднася се в плик, като лично послание. Страхотна идея! Така сякаш храната е подбрана само за теб.

Винидорът с вината: включва впечатляващи апелации, реколти и бутилки. Château Margaux, Mouton Cadet, Chateau Lafite са само част от изтъкнатите представители.

Бутилки вода с кристали за здраве и щастие: дали е просто рекламен трик или не, интересно е да ти сипят от такава ефектна бутилка вода.

 

Усети в Гиг ...

… Обслужването е малко фамилиарно: опитите на сервитьора да се шегува не подобават за такъв висок клас заведение. По-скоро се очаква да се придържа към представяне на храната, обяснения и съвети, без подмятания и забележки.

… Доста трябваше да изчакаме за основните ястия: беше малко неприятно, за тези от нас, които не бяхме избрали предястие.

Две сърца отпадат, не защото не ги заслужват, а защото тези съвсем малки детайли трябва да се изчистят, за да им е сигурна първата за Сърбия Michelin звезда, или поне аз мисля така.

 

Чуй в Гиг ...

Много приятна джаз музика: точно каквато се очаква от такъв тип място. Не е натрапчива, стилна е и добре допълва изисканата храна.

Време за гледане на филмчето: 2:21 мин.

Помириши в Гиг ...

… Чудесни и смели комбинации от аромати: още с амюз буша влязохме в калейдоскоп от миризми- супа от мандарина, с гел от краставица фигурираше в тройния амюз буш. Съчетано с местен сорт ароматно вино е удар в десетката.

… Свежи круша и ябълкови нотки в бяло вино Сила Ника, на винарна Имератор, която произвежда органични вина. Винарната и ресторанта имат общи собственици и в ако нещо ти хареса от техните вина, можеш да ги закупиш направо в ресторанта.

 

Вкуси в Гиг … 

Продукти от собствена ферма, от биодинамично производство: месото е от свободно отглеждани животни, рибите са диви.

Всяко едно ястие от менюто си заслужава: помислено е и за веган гостите, а сервитьорите се информират в началото за алергии и непоносимост към храни на гостите.

Задължително вино: аз лично препоръчвам да пробваш от местното, на тяхната изба Император, но има богата винена листа с представители от цял свят, включително редки бутилки, които трудно се намират по ресторанти.

… Местно вино: смело пробвай вино от Сърбия, доста е добро. Наблегни и на местни сортове- от белите силно ароматното Тамянка, от червените Вранац и Прокупач.

Чашите за вино са специално подбрани, тънкостенни, от ранга на Zalto, но не бяха от тази марка, а други.

Препоръчвам горещо ресторант Gig на всеки, който харесва fine dining! Нивото е като за Michelin звезда, цените не са ниски, но не са като в западноевропейските наградени ресторанти.

Резервация можеш да си направиш и през сайта им.

 

Как да стигнеш до Гиг?

Използвай картата на Google тук като натиснеш върху червената карфица, с която съм отбелязала местонахождението му и след това избираш упътвания:

A: Trešnjinog cveta 1a, Novi Beograd 11070, Serbia

T: +381668651312

Работно време: всеки ден 12:30-22:00ч

Как да си резервираш престоя?

Препоръчвам ти да резервираш престоя си направо тук. За твое удобство съм сложила каре на booking.com. През,  него си запазваш всички genius отстъпки и привилегии, а аз получавам скромен комисиона. Само въвеждаш датите на престоя, мястото и натискаш Search.

Booking.com

 

Къдe да следиш за най-новите публикации на блога за отзиви и оценки на интересни места placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава последвай страниците на placescases.com в Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter, TikTok и не пропускай нито една нова публикация.

Търсиш ли инфо за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите на единствения по рода си блог за отзиви и оценки на интересни места, пречупени през 5DСензографа на 5-те човешки сетива- placescases.com. Може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията на Джоузеф Пайн и Джеймс Гилмор. Постоянно добавям към колекцията си отзиви за онези от тях, които практикуват нейните принципи, без значение умишлено или случайно. Ако ти е интересно да разбереш кои са те, проучи ревютата в категорията Икономика на преживяванията.

Ако се нуждаеш от рент-а-кар, можеш да си запазиш тук, в карето на най-голямата платформа за резервации, по-долу.

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.