fbpx
Pera Palace Hotel in Istanbul, photo by placescases.com

Какво е да отседнеш в историческия Pera Palace Hotel в Истанбул?

Време за четене: 5 мин.

Четене в бърз режим (удебелен и цветен текст само): 2 мин.

Когато проучвах опциите да отседнем някъде в Истанбул със семейството ми, някак си от пръв поглед се влюбих в снимките и описанията за Pera Palace Hotel. Казах си, какво по-добро място, на което бих искала да отседна при първото си посещение в този вековен исторически град освен в достолепен емблематичен хотел. За мен това беше повторно пътуване, но останалите членове на семейството беше първо запознанство с непреходния и безкрайно интересен Цариград, както са го наричали едно време.

Още с пристигането си, още с паркирането на колата пред хотела, започна едно преживяване, което няма друг начин да се опише освен, като изключителен пример за прилагането на практика на теорията за Икономиката на преживяванията[1]. Двамата й автори Джоузеф Пайн и Джеймс Гилмор са стигнали до извода, че най-хубавите и запомнящи се преживявания имат 4 основни характеристики: те забавляват, образоват, изпипани са естетически и са нещо като бягство от действителността.

Прочети по-подробно за тези характеристики в  поста Икономиката на преживяванията в действие на готварския курс с шеф Хайнц фон Холцен на остров Бали- Част 2.

Когато едно преживяване може да се опише като забавляващо, образоващо, естетско и откъсващо от действителността[2], то кара клиентите да се стремят да го изпитат отново, да се завръщат на това място, което им го предоставя, да продължават да дават парите си на този бизнес, да разказват за него и по този начин да привличат други клиенти.

Естетиката и забавлението в Pera Palace Hotel

Попадайки в Pera Palace, се потапяш веднага в неговата неповторима атмосфера. Пренасяш се в 1892 година, когато е бил построен. Това е била първата луксозна сграда в централния район Пера в Истанбул. Една от първите с електричество, с първия асансьор в Турция. Точно тогава Истанбул се е отварял за посетители от целия свят като интересна екзотична дестинация. Бил е крайна точка за емблематичния Ориент Експрес. Пътниците му са били много взискателни, платежоспособни и са искали да отсядат само в луксозни хотели, да бъдат обгрижвани и за най-капризните им хрумвания.

Pera Palace отговаря най-добре на високите изисквания на компанията, която мениджира Ориент Експрес и така той се превръща в луксозен финал след дългото пътуване до Близкия Изток с влака.

В интериорния дизайн на хотел се наслаждаваш естетски на орнаменти от арт-нуво, който се забелязва и във фасадата на сградата. Ще откриеш и много нео-класически елегантни форми в мебелите в стаите, в чайната Kobbeli Saloon Tea Lounge, и в Ориент бара.

Ние отседнахме в апартамент 601, „Алфред Хичкок“, единствения, в който дизайнерите са заложили и на арт-деко стила. Още от вратата впечатлява с белия силует на черен фон на известния режисьор, вътре с черен роял (на който дъщеря ми седна веднага да свири, ще я чуеш как свири в първите кадри на филмчето по-долу), с плаката от филма Птиците, с декоративните гарвани, кацнали на рояла, черните лъскави форми на шкафовете и масите.

Банята беше от мрамор и имаше една симпатична старовремска вана, а до нея се кипреше модерен кантар. Последното е много полезно 😜😆, защото в Истанбул се изкушаваш доста да хапваш, особено турските сладкиши са голяма магия. Всичко е страшно вкусно! 😋

След като си огледал всичко в апартамента, излизаш на малко балканче, френски стил, само с една кръгла масичка и две столчета от ковано желязо. А там, пред теб се разкрива изключителна гледка към Златния рог. Наричат така тесния морски залив, който дели европейската част на Истанбул на две части. В миналото е служел за пристанище на Византия. Чудиш се защо му е такова името?

Златният рог носи името на благородния метал, защото при залез слънцето се отразява във водата и тя блести като злато.

Наистина е така, наслаждавахме му се с чаша еспресо, вкусни макарони, welcome подарък от хотела, дегустирайки три вида газирана вода на същото това балконче. А те балкончетата са две, та така всички можехме да наблюдаваме златния спектакъл.

Kobbeli Saloon Tea Lounge е кафене, сладкарница, чайна на партера на хотела, до която имат достъп не само гостите му, но и външни посетители е отделна атракция.

Издържана в стила на Пера Палас, с огромен висок таван, който осигурява естествена хладина през горещото лято, Kobbeli Saloon  от край време предлага следобеден чай и турско кафе под звуците на пиано и вокални изпълнения.

Ако си в Истанбул, отбий се към 15-18ч в този салон. Закуската е много приятна, изобилстваща от местни десерти, тортички, сандвичи, бюрек и какво ли още не. Ще послушаш на живо френски шансони, джаз, класика. Пианистът е един достолепен джентълмен, който говори перфектен френски. От персонала ни информираха, че е на над 90 години, но въпреки тази достойна възраст, свири и пее прекрасно. Та точно в този салон се е събирал навремето хайл-лайфът на Истанбул на чаша чай, разкошна обстановка и хубава музика. Заради изключителния интериор, чудесния сервиз, прекрасната музика, наистина усетихме тази атмосфера.

Закуската се сервира в ресторант Агата на ниво -1. Там можеш да опиташ много интересни местни деликатеси, като, краве сирене на конци, приличащо на моцарела, италианска моцарела и бурата, разни други твърди сирена, на които не разбрах имената, баница на малки ролки, печен суджук, мед няколко вида, яйца приготвят по различни начини при поръчка. Има и хубави колбаси, сьомга, зърнени закуски, сушени плодове, но и разнообразие от пресни.

В хотела има и СПА, което предлага интересни терапии и хамам, но нямаше време да го пробвам. Другият път ще си запиша специално някоя процедура.

Образователния елемент

Pera Palace hotel е важна историческа сграда в Истанбул, датираща от 1892г. През 2008-2009 му е направен основен ремонт и през 2010 отваря отново врати за своите изискани гости.

Служителите на хотела са обучени да разказват за историята на хотела. Когато те настаняват, те отвеждат до стаята ти в най-стария в Турция асансьор, задвижван от електричество.

Много е интересен. На ниво -1 се вижда механизмът му. Разбира се, за последващите слизания и качвания се ползват модерните асансьори на хотела, но ако много искаш отново да изпиташ атракцията на старовремския, винаги можеш да помолиш на рецепция, веднага са готови да откликнат.

В коридорите има специални дисплеи с документи, порцеланова посуда от предишни години, стари сребърни сервизи, даже част от тях се използват и в ресторант Агата на закуска. Познай защо се казва така ресторантът? 😊

На първия канал на телевизора се излъчва документален филм, със субтитри на английски, който разказва за историята на хотела, за известните личности, които са отсядали в него, за важни събития, които са се случвали там. Още една възможност да разбереш на какво ценно място си попаднал.

Историческата значимост на Pera Palace се определя не само от факта, че една от първите модерни и луксозни сгради в Турция през 19 век, но и от множеството известни личности, които са отсядали в него.

Самият Мустафа Кемал Ататюрк, създателя на съвременната турска република, е живял в него. Неговият апартамент е превърнат в музей, в който може да се видят личните му вещи, стари снимки и оригиналната мебелировка от онези години.

Други чести гости са били, както вече споменах Алфред Хичкок, красивите актриси За За Габор, Грета Гарбо, Джаки Кенеди, дизайнерът Джорджо Армани, прочутите писатели Иън Флеминг, Греъм Грийн, Ърнест Хемингуей и не на последно място Агата Кристи. Тя е завършила там романа си „Убийство в Ориент експрес“. В него много добре се описва луксозната атмосфера на прочутия влак, която е заложена и в Pera Palace Hotel. Има и два филма по книгата, в които е демонстрирана нагледно. Единият е от 1974 г. с иконичните Ингрид Бергман, Шон Конъри, Жаклин Бисе, Ванеса Редгрейв, а другият е съвсем нов от 2017 на Кенет Брана с цяла плеяда звезди- Пенелъпи Круз, Уилиям Дефо, Мишел Пфайфър, Джони Деп и Дейзи Ридли, която играе Рей в Star Wars, но тук е в тотално различна светлина.

Има и една история за едно изчезване на прочутата писателска в продължение на 11 дена. Когато вече са я мислили за мъртва, са я открили случайно в един СПА курорт. Мистерията и до ден днешен не е разгадана. След години един ръждясал голям ключ е бил намерен в стаята й, 411, в Пера Палас, скрит в стените, за който се счита, че отключва нейния дневник, където е описала какво точно се е случило с нея през тази 11 дена. Само че, това никога не е доказано, защото ключът остава в хотела, да пази тайната й.

 

Бягство от действителността в Pera Palace Hotel

Още с пристигането хотелът ти предлага бягство от действителността. Спираш колата пред входа и вече не се тревожиш за нищо. Пиколото поема багажа и ти го донася в стаята, валето паркира колата и после ти я докарва, когато си я поискаш. Имаш опцията и сам да търсиш паркинга, ама защо да си го причиняваш в тези тесни и натоварени улици. Освен това, от вратата ни започнаха с подаръците- получихме upgrade на стаята, за да ни е по-удобно с двете деца. На масата в апартамента намерихме изключително вкусни макарони, върху канапе от турска халва, придружени от welcome писмо. Имахме комплиментно Nespresso за целия престой от 3 дена. Редовно ни оставяха по 2 бутилки от литър минерална вода. Бяха ни оставили 3 вида газирана вода, пак комплимент- Perrier, San Pellegrino и местната premium quality газирана вода – Uludag. Аз лично не откривам разлика между трите- еднакво ги харесвам.

На рождения си ден получих страхотна изненада- малка тортичка от шоколадово парфе с два макарона и мило пожелание от хотела. Изключителен customer relations management! Те са си дали труда да забележат, че имам рожден ден и определено направиха един незабравим жест.

Мога още много да пиша за Pera Palace Hotel и специалната му атмосфера, но най-добре е да видиш филмчето, за да придобиеш нагледна представа.

Време за гледане на филма: 9.12 мин.

Препоръчвам на всеки, който може да отдели бюджет между 150 и 160 евро за стая (ок. 300 евро, ако иска да е в стаята на Агата Кристи или Джаки Кенеди), или ок 450  до 600 евро за апартамент, до отседне в Pera Palace Hotel, пък дори и за кратък престой, особено, ако е за пръв път в Истанбул. Със сигурно завинаги ще запомни преживяването си там и първата си запознанство с Истанбул.

Как да си резервираш престоя в Pera Palace?

Можеш направо тук да си резервираш предстоя. За твое удобство слагам едно резервационно каре на booking.com. Няма да ти струва по-скъпо, ако си запазиш през него даже напротив- всички genius отстъпки и привилегии си ползваш. Само въвеждаш датите на престоя и натискаш Search. Освен това, booking.com се грижи очакванията ти като клиент да са максимално изпълнени. Описала съм за една такава случка в ревюто за хотел Shangri-La в Сингапур.

 Booking.com

 

Как да стигнеш дотам?

Не се тревожи как ще стигнеш до Pera Palace Hotel в Истанбул. Просто използвай картата на Google тук като натиснеш върху червената карфица, с която съм отбелязала местонахождението му и след това избереш упътвания:

Meşrutiyet Caddesi No:52, Evliya Çelebi Mahallesi, 34430 Tepebaşı Beyoğlu/Beyoğlu/İstanbul, Турция

A: Meşrutiyet Caddesi No: 52  34430 Tepebaşı, Beyoğlu Istanbul Turkey

T: +90 212 377 4000

E: info@perapalace.com

Къде да последваш блога за ревю и оценка на интересни места placescases.com?

Допада ли ти моя блог? Чудесно! Тогава следи за следващи ревюта и пътеписи в Instagram, Facebook, YouTubeLinkedIn, Twitter. А най-добре е да се абонираш с мейл тук директно.

Ако ти е необходимо да научиш повече за добри ресторанти, хотели и всякакви приятни местенца по света и у нас? Тогава се порови в категориите placescases.com, може да си откриеш нещо точно като за теб.

Питаш ли се понякога, как някои места толкова много се отличават от други по обслужване, обстановка, като цялостно изживяване? Значи и теб те вълнува темата за Икономиката на преживяванията, която споменах по-горе. Постарала съм се да отлича онези местенца, които прилагат дали нарочно или случайно нейните принципи и мисля, че си заслужава да ги разгледаш. Направо кликни на категория Икономика на преживяванията.

[1] The Experience Economy, updated edition, Harvard Business Review Press, Boston, Massachusetts, by Joseph Pine and James Gilmore

[2] Терминът на английски, който използват Пайн и Гилмор е escapist

Какво мислиш за това?

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.